Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záchvaty, alergie, šoky. Bodnutí hmyzem stojí pojišťovnu miliony, říká Sršeň

Autor: ČTK, base - 
2. srpna 2017
13:05

Reakce na bodnutí hmyzem jsou u lidí různé. Od drobného otoku po šok či dokonce bezvědomí. Téměř 21,5 milionu korun přitom loni vynaložila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na léčbu pacientů pobodaných od včel, vos nebo pokousaných od jiného hmyzu. Počet takových případů loni překročil 26 tisíc, a rok od roku pomalu roste. Spolu s tím se zvyšují i náklady na ošetření, informoval ve středu mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Pro většinu zdravých lidí není žihadlo nebo třeba pokousání od komárů důvodem pro vyhledání lékaře. I tak zdravotnická zařízení loni VZP nahlásila 26 073 pacientů s diagnózami „kontakt se sršni, vosami a včelami“ a „kousnutí nebo bodnutí nejedovatým hmyzem.“ 

V roce 2015 bylo případů 25 702 a o rok dříve bylo s bodnutím či pokousáním od hmyzu ošetřeno 20 298 lidí. Případů tedy znatelně přibývá.

Nárůst počtu případů se projevil i v nákladech na jejich ošetření. Loni na ně VZP vydala 21 457 000 korun, zatímco o dva roky dříve to bylo skoro o tři a půl milionu méně.

Žihadlo může způsobit šok i ztrátu vědomí

Ke zmírnění obtíží způsobených bodnutím nebo kousnutím hmyzu většinou stačí studený obklad či zklidňující mast. Těžší reakce na hmyzí jed ale mohou zažít lidé trpící alergií, nebo ti, kdo mají například problémy s atopickým ekzémem.

Žihadlo jim může způsobit různě závažné problémy a v krajním případě vyvolat až tzv. anafylaktický šok. Ten se projeví například problémy s dýcháním, bušením srdce, nevolností, mdlobami, až ztrátou vědomí.

VIDEO: Co všechno se může stát při bodnutí hmyzem

Video  Alergie na bodnutí hmyzem: Co všechno se vám může stát?  - Eva Fraňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Záchrana plavkyně (18) na Těrlické přehradě

Takto bouřlivá reakce se odehrála během uplynulého víkendu u osmnáctileté plavkyně, která zkolabovala v sobotu  při závodě na Těrlické přehradě na Karvinsku poté, co ji zřejmě bodl hmyz. Začala se topit, z vody ji vytáhl přítomný policista.

„Udala, že vdechla nebo spolkla vosu a ta ji bodla. Stačila ještě vyslat signál o pomoc, takže byla z vody včas vytažena. Její stav se ale rychle zhoršoval a zakrátko u ní došlo k poruše vědomí a vážným dechovým obtížím,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Jak na první pomoc?

První pomoc u osoby alergické na hmyzí bodnutí spočívá v chlazení místa vpichu a podání protialergického léku, který by tito lidé měli nosit pokud možno u sebe.

„Při celkové šokové reakci je ale potřeba vyhledat lékaře vždy, i když se podaří příznaky utlumit za pomoci léků,“ upozornil Sršeň.

VIDEO: Včelaři schytají řadu bodnutí, pro včely jsou však osudná

Video  Včelař v akci.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

andorea ( 2. srpna 2017 13:24 )

Bodnutí hmyzem stojí pojišťovnu miliony, říká Sršeň ------ Tak po dlouhé době mne nějaký titulek i rozesmál.

Zobrazit celou diskusi