Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koruna proti euru výrazně oslabila. Trh je nervózní z kroků ČNB

Autor: ČTK, Mii - 
1. srpna 2017
19:51

Koruna se vůči euru v úterý dostala na nejslabší hodnotu za zhruba měsíc. Proti pondělí oslabila o devět haléřů na 26,16 Kč/EUR. Vůči dolaru ztratila čtyři haléře a uzavřela na 22,15 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patra Online. Analytici se domnívají, že kurz koruny v posledních dnech ovlivňuje nervozita trhu ze čtvrtečního zasedání bankovní rady České národní banky, která by mohla zvýšit úrokové sazby. 

„Koruna dál vykazuje známky lehké nervozity před zasedáním ČNB... Bankovní rada jedná ve čtvrtek, a přestože se většina trhu kloní ke zvýšení sazeb, s tímto krokem nejde automaticky počítat,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Jiří Cihlář z NextFinance uvedl, že na oslabení koruny mohla mít vliv i úterní informace ministerstva financí, podle níž přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 25 miliard Kč z červnových 4,6 miliardy Kč. Loni v červenci skončil rozpočet s přebytkem 75,6 miliardy Kč.

„Na trhu je již patrná nervozita z toho, jak dopadne čtvrteční zasedání České národní banky. Ta podle našeho názoru zvýší úrokové sazby o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta, což by mělo koruně vylepšit náladu,“ uvedla Jana Steckerová z Komerční banky. Koruna by tak podle ní mohla trvale prolomit psychologickou hranici 26 Kč/EUR a posunout se na silnější úroveň.

VIDEO: Bylo by pro Česko výhodné přejít na euro? O tom povídá místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek

Vše o kurzu koruny a intervencích ČNB najdete ZDE

tgbg ( 2. srpna 2017 18:30 )

9 haléřů!!!!To komunisti udělali z koruny nesměnitelné bezcenné papírky.

zadnice ( 2. srpna 2017 09:55 )

Vedení ČNB včele s Rusnokem je třeba urychleně odvolat!

Zobrazit celou diskusi