Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Kašleme“ na ochranu i příznaky. Nakažených HIV v Česku strmě přibývá

Autor: mah - 
13. srpna 2017
06:20

V Česku přibývá lidí nakažených HIV, ukazují data Českého zdravotního ústavu. Nejčastěji se nakazí muži, kteří mají homosexuální styk, na vzestupu jsou ale i další pohlavně přenosné nemoci. Nejčastější příčinou je nechráněný pohlavní styk, ale i nezodpovědnost nakažených lidí. Některé nemoci navíc nemají výrazné příznaky a lidé se s nimi vydají za doktorem až po dlouhé době, během které je dál šíří.

U HIV odborníci ze Státního zdravotního ústavu pozorují strmý nárůst zejména v posledních deseti letech. Od roku 2006 je se zákeřnou nemocí diagnostikováno vždy několik desítek lidí. V posledních dvou letech se počty nově nakažených začaly blížit 300 lidí za rok.

Ve srovnání se zbytkem Evropy je u nás vývoj počtu nemocných nepříznivý. „V posledních deseti letech u nás HIV pozitivních začalo přibývat mnohem rychleji. Od roku 2006 se nárůst nových počtů pacientů vždy pohybuje v desítkách případů,“ uvádí k tomu doktorka Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu.

Za zrychlením Zákoucká vidí dvě příčiny. Jednak nedůsledné používání kondomů, nebo jiné bariérové ochrany při rizikovém pohlavním styku. Druhý důvod je pak čistě statistický. V populaci, kde je více nakažených jedinců, je větší pravděpodobnost, že se zdravý člověk seznámí s infikovaným partnerem.

Lidé často ignorují příznaky, přibývá i dalších nemocí

Lékařka navíc upozorňuje, že není výjimkou, když lidé s HIV vyhledají pomoc a jsou diagnostikováni až po několika letech. Díky tomu je šance, že infikovali další sexuální partnery. Obdobná situace je i u dalších pohlavně přenosných nemocí.

Zákoucká uvádí, že na vzestupu jsou i chlamydie a kapavka. Číslo infikovaných z měřených nemocí stagnuje pouze u syfilis. Doktorka ale uvedla, že většina z přibližně 700 zaznamenaných případů je čerstvých. Je tak možné, že nakažení lidé svou nemoc šířili.

Nemoci jako syfilis nebo chlamydie navíc nebývají pro jejich nositele příliš omezující. Ti je tak často dlouhou dobu ignorují a na vyšetření přijdou až v jejich chronické fázi. Po celou dobu přitom nemoci vystavují své partnery.

V Česku byly diagnostikovány tři tisíce lidí s HIV

Vzhledem k vyššímu počtu diagnóz z posledních let byl v květnu diagnostikován už třítisící pacient s HIV. Docent Ladislav Machala, který vede AIDS centrum Nemocnice Na Bulovce, u statistiky upozorňuje, že jde o počet všech diagnostikovaných lidí od roku 1985, kdy se statistika HIV začala vést.

Součástí statistiky tak jsou i lidé, u kterých se rozvinul AIDS a zemřeli, i ti, kteří zemřeli z jiných důvodů. V současnosti podle něj v Česku žije přibližně 2500 lidí, u kterých bylo HIV diagnostikováno. Reálně jich však může být více.

Machala dodává, že situace je u nás stále dobrá, v poměru k populaci je totiž nakažených poměrně málo. Zároveň uvádí, že mezi nově diagnostikovanými stále převažují muži, kteří měli homosexuální pohlavní styk. Letos se ale zvýšil poměr přenosů heterosexuálním stykem.

Na začátku léčby bývají lidé optimističtí

Lidé riziko nákazy HIV podle docenta Machaly podceňují. Když k nám přijdou na první vyšetření, bývají často optimističtí. „Slýchám od nich, že na HIV určitě máme dobré léky a pokud nemoc zatím neumíme vyléčit, tak se není čeho bát, protože brzy to dokážeme,“ popsal Machala názory některých nových pacientů.

Optimismus jim prý ze začátku nechce vyvracet, ale je to podle něj třeba. Uznává, že jsou dnes účinnější léky, ty ale nemoc stále nedokážou vyléčit. Navíc upozorňuje, že samotná léčba s sebou stále nese mnoho nepříjemných komplikací a vedlejších účinků a v neposlední řadě je velmi nákladná.

Dodává, že za šířením může být i to, že si lidé na přítomnost HIV zvykli. O nemoci se podle Machaly nemluví tolik, jako před 20, nebo 10 lety. V současnosti chybí preventivní kampaně, společně s malým počtem HIV pozitivních v populaci si proto mnoho lidí myslí, že se jim nákaza vyhne.