Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tělo turistky Lenky (†36) přivezli z Egypta. Zaorálek se sejde s její rodinou

Autor: simao, vei, ČTK - 
1. srpna 2017
10:25

U moře byla podruhé v životě, dovolená v Egyptě se jí však stala osudnou. Česká turistka Lenka (†36) zemřela na následky zranění, která utrpěla při útoku teroristy na pláži v oblíbené dovolenkové destinaci Hurghadě. Její tělo již bylo převezeno do Česka, uvedla Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.   

„Tělo bylo dnes převezeno do České republiky,“ potvrdila Lagronová. Podle informací Blesk.cz půjde Lenčino tělo v Česku na další pitvu. 

Na Lenku zaútočil mladý Egypťan přímo na hotelové pláži. Útočil pouze na ženy, dvě německé turistky zemřely na místě. Češku bodl celkem šestkrát – do nohy, zad i krku. Zpočátku však její zranění nevypadala tak vážně. Naplnil se však nejčernější scénář.

S Lenkou byl v Egyptě její přítel a syn, po zranění za ní do káhirské nemocnice dorazila z Česka i její matka. Ještě minulou neděli s ní mluvila, poté se vrátila domů s tím, že ji její dcera bude zanedlouho následovat.

Jenže Lenčin zdravotní stav se i vlivem infekce rapidně zhoršil. Z hodiny na hodinu se dostala do kritického stavu, do Egypta se narychlo vypravil i český lékařský tým. Ten se však již s egyptskými protějšky mohl pouze shodnout na tom, že z medicínského hlediska je Lenčin stav velmi špatný.

Začaly jí selhávat orgány, po stavu klinické smrti, kdy její mozek nebyl takřka vůbec zásobován krví, nakonec ve čtvrtek přišla z Egypta smutná zpráva – Lence dotlouklo i její srdce.

Zaorálek míří za Lenčinou rodinou

Její rodina se z Egypta vrátila vládním speciálem. Nyní ji následovalo Lenčino tělo. Vedle toho probíhá i diplomatické vyjednávání s Egyptem o odškodnění rodiny české turistky. „Dnes odpoledne se ministr Zaorálek sejde s rodinou zesnulé,“ prozradila také mluvčí ministerstva zahraničí.

Pozůstalým chce kondolovat a také je seznámit s postupem ministerstva. Dosud Černínský palác poslal Káhiře dvě nóty. O víkendu o jejich obsahu telefonicky hovořili ministři zahraničí obou zemí.

Česká republika diplomatickou cestou požádala také o zprávu z pitvy, kterou v Káhiře provedli egyptští lékaři. Ta bude podle Lagronové určena zejména rodině.

„Byli bychom rádi, kdyby egyptská vláda zvážila nějakou formu odškodnění rodiny,“ doplnila Lagronová další z českých požadavků, o němž mluvil i ministr Zaorálek. Egyptský velvyslanec v Česku minulý týden Zaorálkovi slíbil, že se zasadí o to, aby egyptská strana Česku vyhověla.

Video  Lenka (†36) je mrtvá! Pobodaná česká turistka v Egyptě zemřela!  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Případ řeší i čeští detektivové

Případem zesnulé Lenky z Rakovnicka se však bude zabývat i Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Věcí se zabývá náš útvar, kdy dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Nyní probíhají úkony trestního řízení, které v tuto chvíli nebudeme specifikovat,“ dodává.

Praha také oficiálně Káhiru žádala o vyjasnění okolností útoku, který se stal 14. července. „Chceme vědět, jaký měl pachatel motiv a jestli nepatřil k teroristické organizaci,“ uvedla Lagronová.

O víkendu zahraniční agentury Reuters a AP informovaly o tom, že pachatel útoku byl spojený s teroristickou organizací Islámský stát. Ministerstvo zahraničí zprávu označilo za spekulaci. „Vyšetřování stále není uzavřené,“ podotkla dnes mluvčí.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

cyrilko ( 1. srpna 2017 18:10 )

Mladú babu najprv pobodal terorista a Zaorálek svojou nečinnosťou a neschopnosťou ju dorazil. Už len totálny blb ide sa rekreovať do špinavého, travičského a teroristického Egypta.

ivoadler ( 1. srpna 2017 14:32 )

Děsí mě představa, že by se mi na dovolené v Egyptě něco stalo a léčili mě egyptští felčaři.

petrpupkin ( 1. srpna 2017 14:01 )

A další rána pro rodinu,navštíví je Zaorálek.

kurna1 ( 1. srpna 2017 13:52 )

Já bejt v kuži pozustalých, tak ho ženu jako jelení, který jsou do***e střelení

zlobit ( 1. srpna 2017 13:20 )

Prosím vás co řešíte, i kdyby syn dostal milion, tak to je tak na osm let po 10.000 Kč měsíčně a co dál ? Po matce bude míst sirotčí důchod a ten nebude ani průměrná mzda. A utrpení rodiny ? Trauma na celý život, když se rodiče musí dívat na hrob dcery, kdo nezažil, nepochopí. Celé je to smutné a trapný Zaorálek ? Nemám slov, no je, je před volbama.

Zobrazit celou diskusi