Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman schválil přechod na DVB-T2. Diváky výměna televizí vyjde na 5 miliard

Autor: ČTK, pk - 
31. července 2017
16:14

V pondělí podepsal prezident Miloš Zeman novelu zákona o elektronických komunikacích. Ta řeší přestup na nové televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Diváky bude tato změna stát asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. Dále prezident podepsal návrh nového zákona o elektronické identifikaci a novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která zvyšuje podíl obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty. 

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že ČR musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Změna má nastat nejpozději od 1. února 2021.

Novela současně zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a také pokuty operátorům. Zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu. Lhůta pro změnu mobilního operátora se má zkrátit ze 42 na deset dní. Nově má také platit, že pokud klient neudělí prokazatelný souhlas s prodloužením smlouvy na dobu určitou, mění se tato smlouva na dobu neurčitou. Sjednocuje také délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) již při schvalování v Senátu řekl, že bezplatné volně šiřitelné vysílání sleduje asi 60 procent domácností. Pokud by domácnosti o tuto bezplatnou platformu přišly, musely by se obracet na poskytovatele satelitní nebo kabelové televize, a za ty se již musí platit.

Terestrické vysílání má tak nyní podíl na distribuci TV signálu k divákům kolem 60 procent. Zbytek připadá na kabelové a internetové televize a satelitní vysílání. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř.

Novela počítá i s tím, že Česká televize bude muset nabízet při vysílání zahraničních dabovaných filmů nebo seriálů také jejich alternativu v původním znění s titulky.

Novela vzbudila v souvislosti s operátory pozornost již při projednávání ve vládě. S kritikou se setkal návrh bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby operátoři nemohli nabízet jiné ceny než ty ceníkové. Spor byl nakonec hlavní příčinou Mládkova konce ve vládě.

Prezident rovněž podepsal návrh zákona o elektronické evidenci

Průkazy s elektronickým čipem by měly lidem umožnit přihlášení do různých systémů státní správy a vyřizování některých záležitostí bez nutnosti návštěvy úřadu. Měly by být podle představ ministerstva vnitra povinným dokladem a kromě prokazování totožnosti osobně by měly být prostředkem pro elektronickou identifikaci. Na fungování systému bude podle zákona dohlížet ministerstvo vnitra, které bude udělovat akreditace poskytovatelům těchto služeb.

Dalším z cílů nových občanských průkazů je poskytnout držitelům elektronický podpis. Identifikace člověka bude nezbytná i pro ryze informační služby, například pro žádost o výpis z informačních systémů veřejné správy. Předloha o postupném plošném zavedení občanských průkazů s elektronickým kontaktním čipem už byla přijata.

Díky elektronické identifikaci bude možné doklady použít napříč státy EU, což umožní evropská směrnice, kterou musejí do svých zákonů zakomponovat všechny členské státy. Výhodou využívání elektronické identifikace je podle ministerstva vnitra úspora času a peněz, dostupnost nebo rychlost.

Zeman podepsal vyšší podíl obcí a měst na DPH

Prezident v pondělí dále podepsal novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Od příštího roku se zvýší podíl obcí a měst na vybrané DPH z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta, a to na úkor státního rozpočtu. Obce a města by tak mohly získat navíc celkem zhruba 8,5 miliardy korun ročně.

Novela také zvyšuje při rozdělování peněz obcím kritérium počtu žáků navštěvujících školu v daném místě. Na jednoho žáka by tak mělo připadat nově až 13 700 korun.

Změna zákona z roku 2015 obcím a městům od letošního roku přidělila 21,4 procenta. Podle předkladatelů ale není toto zvýšení dostatečné. Podle dřívějších údajů ministerstva financí získají na zvýšení podílu na DPH čtyři největší města, tedy Praha, Brno, Plzeň a Ostrava, dohromady asi 3,4 miliardy korun. Obce do stovky obyvatel, kterých je kolem 450, dostanou ročně za obec zhruba 50 tisíc korun navíc.

Ivan Pilip o Zemanovi. Podívejte se ve videu:

Video  Ivan Pilip o Zemanovi: Čím je starší, tím horší, využívá moci k pomstě  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

djaba ( 1. srpna 2017 23:28 )

A vy datlové ,první digitalizace přinesla kvalitativní obraz a zvuk , druhá přinese hq voloové . A kdo je proti . je stejné , jako třeba proti třífázové elektřině .

jaromir123 ( 31. července 2017 21:36 )

Ale budou k ní možná i titulky.

tgbg ( 31. července 2017 20:02 )

Hradní ožungr už dávno není při smyslech a je schopen schválit cokoliv.

agfor ( 31. července 2017 19:55 )

Sláva. Konečně budu moci sledovat 98. reprízu filmu pro pamětníky na 65 programech najednou.

Zobrazit celou diskusi