Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obědy ve školách zdarma pro chudé děti? Podporuje to příživníky, tvrdí maminka

Autor: Zuzana Zelenková - 
1. srpna 2017
05:40

100 tisíc dětí si nemůže dopřát teplý oběd v jídelně. Jejich rodiče na to totiž nemají peníze. Právě jim má pomoci projekt Obědy do škol, který bezplatně poskytuje stravování na základkách. Jeho působení se nově rozšíří, jelikož Ministerstvo práce a sociálních věcí navázalo spolupráci s Organizací Women for women, která se problematice dlouhodobě věnuje. Sami rodiče projekt vnímají rozporuplně. Někteří mu tleskají, podle jiných je to jen podpora příživníků. 

Rodiče pomoc rozděluje na dva tábory. Jedni ji kvitují, druzí tvrdí, že tento krok mohou zneužívat lidé, kteří se o své děti řádně nestarají. 

„Jsou lidé, kteří na to opravdu nemají, ale na druhou stranu existují lidé, kteří jsou v hmotné nouzi, dělají, že ty peníze nemají, a přitom je mají. Dopouští se podvodů. Takže já bych tohle vůbec nezaváděla, nahrává to jen lidem, kteří se přiživují,“ řekla pro Blesk.cz maminka tří dětí Karolína B., která prý sama nemá peněz nazbyt, přesto svým dětem jídlo platí.

VIDEO: Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní 

Video  Čím chutnější svačina, tím spíše ji dítě sní  - Vím, co jím
Video se připravuje ...


Jsou rodiče, kteří jsou alkoholici, nebo feťáci a radši si dají alkohol, nebo ty drogy místo toho, aby dětem zaplatili jídlo. Nevím, proč to má řešit ministerstvo nebo nějaká organizace? Jednou mám děti, tak se o ně musím postarat. I když chápu, že jsou lidé jako matky samoživitelky, nebo páry, které celkově nemají peníze,“ dodala Karolína.

Podle samoživitelky Aleny R. jde o vítanou a užitečnou pomoc, kterou ale sama nevyužívá. „Rozhodně si myslím, že každá stovka příspěvku je vítaná a ku prospěchu. Ačkoliv nepatřím k těm, co ze státu ždímou každou korunu a nechávám si přispívat pouze na bydlení. Mám nejspíš příliš velkou výplatu, takže tohle je pro nás jen pár set, ale i tak je pravda, že by to byla každoměsíční úleva,“ přemítala samoživitelka Alena, která má dítě na prvním stupni základní školy.

Nestarají se o děti? Mají smůlu

Podle Barbory Nejedlé z organizace Women for women, která s touto pomocí začala jako první, si ale lidé bez zájmu o dítě „neškrtnou“.

„Pedagogové a vedení škol vytipovává ty nejpotřebnější děti podle kritérií, které od začátku máme, a to, že se daná rodina musí o děti starat, spolupracovat se školou. Ať je to maminka, zákonný zástupce, nebo prarodič. Většinou je ve škole osloví učitelé, kteří znají rodiny. Dítě, které je vytipováno, na obědy dlouhodobě nechodí z finančních důvodů, ač by rádo jak dítě, tak rodiče. Děti ve většině případů ve finále nevědí, že jim obědy hradí někdo jiný,“ popsala, jak pomoc funguje, Barbora Nejedlá z organizace Women for women.

Podle internetových stránek obedyprodeti.cz se rodiče mohou hlásit i sami. Primární je ale to, aby škola s organizací spolupracovala. Peníze na obědy totiž nejdou do rodiny, ale konkrétní škole a přímo dětem ve formě stravy.

VIDEO: Co by měla obsahovat dětská svačina?

Video  Co by měla obsahovat dětská svačina?  - Vím, co jím
Video se připravuje ...

Obědy i pro děti samoživitelů

Organizace Women for women začala s nápadem v roce 2013, o rok později oslovila Ministerstvo práce a sociálních věcí, od té doby spolupracují. Jaký je mezi jejich projekty rozdíl?

Ministerstvo podporuje děti rodičů, kteří jsou v hmotné nouzi, a obědy zaplatí i dětem z mateřských školek. Společnost Women for women svým projektem „Obědy pro děti“ zase přispěje lidem, kteří v hmotné nouzi nejsou, ale pohybují se někde nad její hranicí. 

„Poskytujeme obědy i dětem z rodin, které levitují nad hranicí, kdy by jim byla přiznána dávka hmotné nouze, jsou to spíš ti aktivnější, hmotnou dávku ale můžou, nebo nemusí brát. Některé rodiny ji berou, ale často to bývají samoživitelky, které pracují a mají například deficit tím, že neobdrží výživné od bývalého partnera, nebo jsou tam například zdravotní problémy,“ popsala Nejedlá.

Nakrmili 10 tisíc dětí

Letos organizace a Ministerstvo práce a sociálních věcí podepsaly společné memorandum. To má sloužit právě k rozšíření pomoci i na ohrožené děti, které nespadají do programu resortu - operační program by se mohl rozšířit i na samoživitele. „Náš projekt Obědy pro děti pomáhá nejvíce samoživitelům, ať už se jedná o matky či otce," uvedla koordinátorka projektu Jana Skopová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ke konci června krajům na obědy poskytlo asi 19 milionů korun, najedlo se za ně přibližně 3400 dětí. Letos na ně půjde 56 milionů do osmi krajů. Společnost Women for women prostřednictvím programu „Obědy pro děti“ v uplynulém školním roce nakrmila přes pět tisíc dětí.

K dnešnímu dni se nám podařilo odsouhlasit žádosti pro více jak 2600 dětí  z celé ČR pro školní rok 2017/2018. Čísla rostou každý den a my si velmi vážíme iniciativy pedagogů, kterým není lhostejný osud jejich žáků," dodala Skopová.