Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češku v Egyptě ubodal stoupenec Islámského státu. Kvůli plavkám?

Autor: ČTK, vei - 
30. července 2017
17:20

Egypťan, který před dvěma týdny v Hurghadě napadl nožem turisty a tři z nich zavraždil, včetně Češky, byl stoupencem teroristické organizace Islámský stát. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na egyptské bezpečnostní zdroje, podle nichž to vyplývá z vyšetřování. České ministerstvo zahraničí zatím informaci nepotvrdilo. Vyšetřovatelé údajně doporučili, aby byl vrah obviněn z terorismu.

Mladý útočník, kterého policie zadržela, v pátek 14. července v rudomořském letovisku Hurgadě nožem zavraždil dvě německé turistky a další čtyři rekreantky pobodal. Byla mezi nimi 36letá Češka, která tento čtvrtek v káhirské nemocnici vážným zraněním podlehla.

Dva egyptské bezpečnostní zdroje podle Reuters uvedly, že útočníkem byl Abdar Rahmán Šaban. Dodaly, že vyšetřovatelé doporučili, aby byl obviněn z terorismu. Úřady se doposud k motivům pachatele oficiálně nevyjádřily.

Egyptské úřady toho zatím o pachateli mnoho nesdělily. V médiích se objevila dvě jména mužů ve věku 27 a 29 let. Podle některých zdrojů byl útočník napojený na IS a údajně s radikály udržoval kontakt přes internet.

Reuters se odvolává na nedělní sdělení dvou bezpečnostních zdrojů.

Mluvčí ministerstva zahraniční ČR Michaela Lagronová tuto informaci nepotvrdila. „Ověřovali jsme tuto skutečnost u egyptské strany. Místní úřady to označují za spekulaci. Vyšetřování ještě nebylo ukončeno,“ řekla Lagronová Blesk.cz.

Útočník se při výslechu odvolával na islámské právo šaría. Podle něho ženy nesmějí vycházet ven bez doprovodu mužského příbuzného a musejí chodit zahalené. Podle deníku muž také mluvil dobře německy a k obětem si nejdříve přisedl a zapředl s nimi rozhovor. Poté vytáhl nůž a ubodal je.

Vše o útoku čtěte zde

Lenka bohužel minulý týden zemřela: 

Video  Lenka (†36) bohužel zemřela  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

xcarodejka ( 31. července 2017 14:09 )

Za současnou situaci ve světě mohou politici./kdo jiný asi?/ Ale občané si je většinou zcela svobodně volí.

gaysknirem ( 31. července 2017 14:06 )

to jsou bláboly. Zanedbaná situace přináší plody a nevyhnete se ničemu,když "tam" nebudete snad raději jezdit.

buban ( 30. července 2017 21:30 )

P.S.:nejpíš tentýž pleskoň smazal můj příspěvek ve znění, že jsem naštěstí natolik svéprávná a svobodná že si sama mohu určit, kde budu žít. Na rozdíl od těch chuder pod plachtou. Fčil nevím, projde to?

buban ( 30. července 2017 19:36 )

Opakovaně jsem vám odepsala, ovšem ve svých příspěvcích jsem nebyla "ganz korrekt". Proto mě nějaký pleskový šušlík smazává. No nic, co už.

buban ( 30. července 2017 18:21 )

Dovolím si vám oponovat.m-y nikomu nic nezakazuje,jen se podivuje nad masovou návštěvností destinací,kde je těch pošuků více,než je zdrávo.Já sama bych dnes už nejela ani do Německa,Itálie,Francie.Dovča se dá super prožít mimo tato místa.

Zobrazit celou diskusi