Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Míříte do Chorvatska? Čeká vás peklo: vedro a nekonečné kolony

Autor: vei, ČTK - 
29. července 2017
17:50

Jeden z nejnáročnějších dní léta dnes zřejmě čeká řidiče, kteří se vydají z Česka, Německa nebo Rakouska na cestu k Jaderskému moři. Největší problémy a dlouhé kolony se očekávají především na hlavních tazích přes Rakousko a Slovinsko do Chorvatska. Autokluby proto doporučovaly s cestou raději vyčkat na úterý nebo středu.

Co by dnes řidiče mohlo čekat, naznačilo už stručné varování německého autoklubu ADAC z tohoto týdne. „Zůstaňte doma, pokud není nezbytné, abyste svou dovolenou zahájili nyní. Zácpy se mohou tento víkend vyhrotit,“ uvedl autoklub na svém webu.

Zřejmě neproblematičtější byla v brzkém odpoledni situace při průjezdu přes Rakousko. „Naše nejhorší obavy pro tento den se naplnily,“ řekl agentuře APA Harald Lasser z rakouského automotoklubu ÖAMTC. Největší zdržení nabírali řidiči na dálnici ze Salcburku ke slovinským hranicím. Zatímco normálně cesta trvá dvě hodiny, dnes to bylo až šest hodin. Problematická byla i cesta do Salcburku z Mnichova v Bavorsku, kde právě začínají letní prázdniny.

Tragická dopravní situace byla v Chorvatsku také minulý týden. Podívejte, jak ji zachytila reportérka Blesku:

Až desetikilometrové zácpy byly podle ÖAMTC také v okolí Vídně a Štýrského Hradce. Rakouský automotoklub očekává, že během dne bude navíc sílit i provoz směrem na sever, protože se od Jadranu začne vracet část lidí z dovolené.

„Kdo tedy může, ať přehodnotí své plány a vůbec se v pátek a sobotu nevydává na evropské silnice. Doprava bude kritická,“ varuje viceprezident FIA regionu I., viceprezident AIT a prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Komplikace už od rána

Problémy jsou dále před slovinsko-chorvatským hraničním přechodem Macelj ve směru do Chorvatska, kde je 20kilometrová kolona. S dvouhodinovým zdržením je potřeba počítat v obou směrech na přechodech Dragonja a Plovanija na cestě mezi italským Terstem a chorvatskou Pulou. Zhruba o dvacet minut se zpozdí řidiči i na dalších hraničních přechodech mezi Slovinskem a Chorvatskem.

Z Chorvatska se odpoledne stejně jako dopoledne tvoří kolony u tunelu Sveti Rok a tunelu Učka ve směru z Istrie na Rijeku. Zácpy se tvořily rovněž před mostem na ostrov Krk, v Omiši, v obci Podstrana a před tunelem Svatý Ilja a na Makarské.

Šestikilometrovou frontu aut ohlásil Chorvatský autoklub (HAK) z dálnice A1 u mýtné brány Lučko ve směru na Záhřeb. Dvoukilometrová kolona popojíždí u mýtnice Demerje. Řada čekajících aut v délce šesti kilometrů se natáhla na dálnici A3 u chorvatsko-slovinského hraničního přejezdu Bajkovo.

Formule 1 v Maďarsku

V dopoledních hodinách sílil provoz na obchvatu Budapešti a se zdržením je třeba počítat mimo jiné na rakousko-maďarských hranicích.

ÚAMK navíc varuje, že situaci může komplikovat i závod Formule 1, který se jede tento víkend v Maďarsku na okruhu Hungaroring. Směrem do Maďarska se přes Českou republiku, Slovensko a Rakousko vydají desetitisíce fandů tohoto sportu. „Bohužel se jejich cesty budou protínat s davem turistů mířících k moři na jih. To způsobí značné problémy na hlavních tazích ve výše zmíněných zemích,“ upozornil ÚAMK v týdnu na svém webu.

Německo a Itálie

V Německu byly před polednem kolony na jižním směru mnichovského obchvatu a zablokovaná byla prakticky celá dálnice A8 mezi Mnichovem a Rosenheimem i dálnice A3 u Deggendorfu směrem na Pasov. Itálie zase oznámila velké kolony na brennerské dálnici A22 ve směru do centrálních částí země a rovněž u Benátek, Bibione a Boloni.

Rakousko

V Rakousku se podle ÚAMK řidiči zdrží na příjezdu do Vídně ve směru od Mikulova, na dálnici A9 před tunelem Kienberg a Selzthal ve směru na Graz, na taurenské dálnici A10 ve směru na Villach a před tunelem Karavanky. Silný provoz je i přímo ve Vídni.

Slovinsko

Ve Slovinsku se řidiči zdrží asi dvě hodiny na hraničním přechodu Macelj ve směru do Chorvatska. Doprava kolabuje na hraničních přechodech Dragonja a Plovanija ve směru na Istrii, na kterých je čekací doba až několik hodin.

Chorvatsko 

Z Chorvatska byly kolem 11:00 SELČ hlášeny dvě nehody u jižní části tunelu Sveti Rok a kolony se tvoří v obou směrech. Kolona stojí také před tunelem Učka ve směru z Istrie na Rijeku. Další dopravní nehoda provázená kolonami se stala ve městě Žaborič pod Šibenikem. Kolona jsou rovněž před mostem na ostrov Krk, v Omiši, v obci Podstrana a před tunelem Svatý Ilja a doprava kolabuje na Makarské.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi