Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kilo borůvek za 350 Kč: V lese si je můžete natrhat zadarmo

Autor: Kateřina Moravcová - 
29. července 2017
15:30

Modrými a tolik oblíbenými kuličkami jsou keříky v lesích po Česku obsypány. Těží z toho trhovci, kteří za kilo chtějí neuvěřitelné částky, klidně i 350 korun. V lese jsou přitom zdarma.

Do lesů na Sokolovsku se vypravila Zuzana Jetenská (35) z Karlových Varů, přírodu miluje a být chvíli ohnutá jí nedělá problém. „Sbírala jsem dvě a půl hodiny a naplnila téměř dvě nádoby o objemu 1,5 litru. Upeču koláče, něco zamrazím, a co zbude, rozvařím na marmeládu,“ říká šikovná hospodyňka.

Kdyby ale s borůvkami postála chvíli u silnice, mohla by jejich prodejem něco utržit. Na Plzeňsku se borůvky prodávají kilo za 350 korun, v Hradci Králové za 100 Kč a nejlevnější jsou za hranicemi.

V Polsku za ně dáte 75 Kč. Modré zlato se tak borůvkám nepřezdívá jen tak pro nic za nic. Letos jich je navíc opravdu požehnaně.

„Přitom jsou velmi choulostivé na počasí. Na jaře jejich vývoj zbrzdil sníh, který byl u nás v Krušných horách až do dubna. Vykvetly kolem 10. května, a pak už naštěstí nezmrzly a díky tomu jich je dost,“ dodává meteorolog a pozorovatel počasí Rudolf Kovařík. Jen v oblastech, kde méně pršelo, nejsou tak velké, borůvčí se však modrá všude.

Zlepšují noční vidění

Borůvky obsahují vitamin C, který zvyšuje obranyschopnost těla. Jsou velkým zdrojem antioxidantů, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podle vědeckých studií jsou prokázány i jejich protirakovinné účinky. Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost. Řadí se mezi naše nejcennější ovoce.

Černá vs. kanadská

Drobné modré plody se už neprodávají pouze u silnic a na tržištích, po velkou část roku je nabízejí i supermarkety. Nejde však o českou brusnici borůvku, ale o borůvku kanadskou. Zdraví jsou prospěšné obě, menší plody však vedou. Čím jsou bobulky tmavší, a ty kanadské tolik nebarví, tím mají větší obsah antioxidantů.

sores ( 29. července 2017 19:11 )

Je to veřejná krádež páchaná na lidech,a češi drží hu.bu!!! Koupí je jenom de.bil. nemyslící nebo Babiš co má 86 miliard.

Zobrazit celou diskusi