Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pitvu Lenky provedli Egypťané. Zaorálek: Dostaneme zprávu a rodina odškodné

Autor: jer - 
28. července 2017
15:00

Účetní Lenka (†36) zemřela ve čtvrtek v káhirské nemocnici na následky poranění, jež utrpěla při napadení teroristy na egyptské pláži, a infekce, kvůli které jí kolabovaly orgány. Na místo tentýž den vyrazil egyptský patolog, aby rozhodl o provedení pitvy. Tělo Lenky by se podle informací Blesk.cz mělo vrátit do vlasti v polovině příštího týdne. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pátek jednal s egyptským velvyslancem o odškodném pro rodinu i o poskytnutí pitevní zprávy.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek v pátek předal egyptskému velvyslanci v Praze Abderahman Salaheldin Abderahmanovi nótu, ve které apeloval na egyptskou vládu, aby odškodnila rodinu Lenky a aby egyptské úřady poskytly Česku protokol ze čtvrteční pitvy. Ministerstvo to uvedlo v páteční tiskové zprávě.

„Egyptský velvyslanec mi dnes potvrdil, že nám pitevní zprávu poskytne a zároveň přislíbil zasadit se o kompenzaci rodině zesnulé,“ uvedl po jednání Zaorálek.

Zaorálek se rovněž sejde s pozůstalými, které bude informovat o vyšetřování útoku, odškodnění i poskytnutí pitevní zprávy.

K útoku došlo v egyptském přímořském letovisku Hurghada. Vrahem Lenky je Abdel-Rahman Shaaban Abu Qury (28), který 14. července vtrhl na hotelovou pláž. Lenku šestkrát bodl, zabil dvě Němky a zranil další tři turistky. Vrah údajně udržoval styky s Islámským státem a jednal podle jejich pokynů.

Lenka byla po útoku převezena do nemocnice v Káhiře. Přicestovala za ní rodina a několik dní se její zdravotní stav zlepšoval. Po víkendu se ale její stav náhle zhoršil i vlivem infekce, začaly jí selhávat orgány a ve středu upadla do klinické smrti.

Lékaři při vyšetření zjistili, že do jejího mozku téměř neproudí krev, a konstatovali, že jí už pomoci nemohou. Ve čtvrtek se Lence zastavilo srdce. Tentýž den byla provedena egyptskými lékaři pitva, jejíž výsledky nyní česká strana požaduje.

Za Lenkou v Egyptě byla i její matka. Vrátila se v neděli s tím, že její dcera s ní ještě normálně komunikovala a doktoři slibovali další zlepšení jejího stavu. Svou dceru však již nikdy neuvidí. Z hodiny na hodinu se Lenčin stav dramaticky zhoršil, což vedlo nakonec až ke čtvrteční smrti.

Video  Lenka (†36) už je mrtvá! Pobodaná česká turistka v Egyptě zemřela!  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

majojo ( 28. července 2017 19:01 )

Nesdávno psali, že do Egypta míří český patolog - to tam nedorazil nebo co? Jestli bude ta pitva provedena stejně "odborně" jako u Kramných tak se toho zase dozvíme. (Tedy my ne, my to vědět nepotřebujem, ale pozůstalí třeba ano).

santikxauz ( 28. července 2017 18:39 )

Proč by měla rodina dostat odškodné,jela tam přece dobrovolně a soukromě,ne služebně.

sores ( 28. července 2017 17:05 )

Člověk by měl neustále u sebe nosit pepřák nebo malou pistoli ale neustále, měla by to být součást oblečení. Takto Evropa dopadla díky vraždícím drž.k.ám.

zednik ( 28. července 2017 16:47 )

Myslíš za ty dvě mrtvé turistky v Egyptě? Nebo za toho mrtvého a další pobodané dnes odpoledne v Hamburku ? Tam se ale ještě neví kdo to udělal, navíc přeci všichni říkali, že je třeba si zvyknout na teror, tak bych odškodné neřešil.

kukuku ( 28. července 2017 16:30 )

Nikdy jsem tam nebylo.

Zobrazit celou diskusi