Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyšší ceny pro fanoušky „špatného“ hokejového týmu: Inspekce rozdávala pokuty

Autor: ČTK, Mii - 
28. července 2017
10:10

Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila v prvním čtvrtletí pět případů diskriminace v obchodech a restauracích. Celkem provedla 182 kontrol, diskriminovala tedy zhruba tři procenta podniků. Inspektoři za to uložili tři pokuty v celkové hodnotě 28 tisíc korun. Informovala o tom mluvčí ČOI Ivana Divišová.

Dvakrát šlo o diskriminaci kvůli národnosti. Jedna z restaurací účtovala zahraničním návštěvníkům navíc 80 korun. Druhý případ odhalili inspektoři na čerpací stanici, kde museli cizinci platit za použití WC bez předchozího nákupu pohonných hmot. Čechů se tato povinnost netýkala.

Dva případy se týkaly diskriminace zdravotně postižených. Do jedné z cukráren nebyla vpuštěna nevidomá žena kvůli tomu, že ji doprovázel vodicí pes. Ve druhém případě odmítl jeden z přepravců odvézt zdravotně postiženého člověka, protože jeho vodicí pes neměl náhubek.

Diskriminace objevila ČOI také při prodeji vstupenek fanouškům hostujícího klubu HC Kometa Brno. Fanouškům domácího týmu Mountfield HK byly nabízeny vstupenky o 280 Kč levněji. „Argumentem pro účtování vyšší ceny za vstupenku pro fanouška hostujícího klubu byla potřeba zajištění zvýšených bezpečnostních opatření,“ uvedla mluvčí.

Inspekce se při kontrolách zaměřila i na dodržování dalších předpisů. Celkem objevila nedostatky zhruba při třetině kontrol a uložila 83 pokut za více než tři miliony korun. Nejčastějším porušením předpisů bylo nedodržení poctivosti prodeje, kdy prodejce nedodržel správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje a následně nesprávně účtoval.

VIDEO: Takhle kontroloři České obchodní inspekce kontrolují výrobky

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi