Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Martina velká prsa trápila už od puberty. Sebevědomí mu vrátila až operace

Autor: zzu - 
13. srpna 2017
05:02

Zásahy plastické chirurgie chtějí čím dál častěji i muži, tvrdí jedna z českých klinik. Zájem roste především o operace očních víček, zmenšování prsů nebo odstranění pocení. Ženy v zákrocích sice pořád vedou, ale počet odoperovaných mužů stoupá. Navíc je hormonální nerovnováha, která vede u mužů ke zvětšení prsou, nemocí, o kterém se moc nemluví. Gynekomastie přitom trápí asi 40 procent dospělé mužské populace.

Martinovi (31) z Ostravy narostla prsa už v pubertě. Lékaři mu tehdy tvrdili, že to přejde, ale zmýlili se. „Nakonec jsem skončil na operačním stole. Měl jsem štěstí, zákrok mi proplatila pojišťovna. Jiní muži to tak mít nemusí, stojí to pak třeba třicet tisíc,“ řekl Martin pro Blesk.cz.

Po operaci se mu vrátilo především ztracené sebevědomí. „Neměl jsem z toho dobrý pocit, přece jen chlapi prostě prsa nemají. A nebo je mají, ale to jsou tlouštíci. Po operaci je mi o moc líp. Nevím, jestli se víc líbím holkám nebo ne, ale pro moji psychiku je to zásadní, dodal Martin s tím, že by se muži neměli stydět o takových problémech mluvit.

„Jednostranná či oboustranná gynekomastie může být dána geneticky nebo může mít celou řadu dalších příčin,“ popsal onemocnění plastický chirurg Martin Skála z kliniky OB Care.

„Například různé zdravotní obtíže, jako je zvýšená hladina estrogenů, potíže s játry, metabolické nebo i onkologické onemocnění. Může být také způsobena užíváním některých léků či nahromaděným podkožním tukem spojeným s věkem a nadváhou,“ popsal odborník.

Video  Plastická operace břicha a modelace poprsí paní Lenky  - Maminka.cz, Supermamy.cz/MEDICOM Clinic
Video se připravuje ...

Skutečnou příčinu gynekomastie pomůže odhalit vyšetření endokrinologem a kontrola na ultrazvuku. Někdy může podle chirurga zabrat hormonální léčba nebo cvičení. V jiných případech lékaři doporučují liposukci nebo gynekomastii.

Muže trápí i povislá víčka

Dalším neduhem, který mužům komplikuje život, jsou povislá oční víčka. Za na první pohled estetickou záležitostí se podle lékaře skrývají závažnější zdravotní problémy. Můžou to být bolesti hlavy, zhoršení zraku nebo migrény. Odstraňují se skalpelem a pacient nemusí být uspaný.

„V rámci tradiční metody lze operovat horní i dolní oční víčka v místní anestezii. Pacienti však často upřednostňují anglosedaci, tedy lehké celkové znecitlivění. Při zákroku odstraňujeme nadbytečnou kůži z víček a tukové váčky, které zužují zorné pole. Skalpel dokáže odstranit i velmi výrazné tukové převisy a zákrok trvá přibližně jednu hodinu,“ vysvětlil metodu, kterou se víčka zmenší, Skála.

Třetím velmi běžným zákrokem u mužů je odstranění pocení botuloxinem. Nejčastěji lékaři ošetřují podpaží. Zákrok trvá jen několik minut a provádí se ambulantně. Tyto operace navíc lékaři můžou provádět i v létě, exponovaná místa ale nesmí do vody ani na sluníčko.

„Plastické operace lze podstoupit i v letních měsících, stačí jen dodržovat zásady pooperační péče. Patří sem zákaz koupání v bazénu nebo přírodním koupališti či pobyt u moře. Je třeba se vyvarovat slunění, a to na sluníčku i v soláriu. Pokud se však slunci nelze zcela vyhnout, pak je třeba použít ochranné krémy s faktorem 50 a jizvičky zakrýt náplastí,“ doplnil Skála.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 13. srpna 2017 11:50 )

U tebe se čů ráci nikam nestrkaj neboť jsi špína.A až si zaš ukáš tak to bude poprvé .Umrďátko uslintaný.Slimáci tě vojedou místo ovce.

prycsnima ( 13. srpna 2017 11:46 )

 Chlapům rostou kozy protože v mase je příliš různých hormonů,aby kuřátka a prasátka rychle vyrostla.Nic nového.Taky ve vodě je přespříliš hormonů.Kupujte maso u sedláka a vodu jen z lesní studánky.Křemešnická voda se vám nezkazí.

referent.ka ( 13. srpna 2017 09:30 )

...až na tu hlavu si v pořádku, jo?

Zobrazit celou diskusi