Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mamince ubodané Lenky tvrdili, že bude žít. Ještě v neděli s ní dcera mluvila

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
27. července 2017
13:56

Účetní Lenka (†36) v noci na čtvrtek podlehla zraněním, která jí způsobil mladý Egypťan. Ten 14. července na pláži v letovisku Hurghada napadl nožem několik žen. Zdravotní stav Češky se zprvu jevil optimisticky, maminka Lenky tak v neděli dokonce odletěla z Egypta s tím, že se za pár dnů shledá s dcerou už v domácím prostředí. To se bohužel nevyplní. Co stálo za náhlým zhoršením zdravotního stavu? Pochybila nějak česká či egyptská strana? Na to pro Blesk.cz odpověděla česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Blesk.cz: Můžete potvrdit smutnou zprávu, že česká turistka v Egyptě podlehla zraněním?

Česká turistka v Egyptě v noci bohužel zemřela. To mohu potvrdit. Zemřela na zástavu srdce a další informace po dohodě s rodinou nebudeme poskytovat. Ono to k tomuto vývoji směřovalo už těch posledních čtyřiadvacet hodin, od té doby co lékaři konstatovali, že je v klinické smrti.

Blesk.cz: Původně se mluvilo o tom, že má mírně pořezanou nohu. Později, že má nějaké rány na těle. Co se tedy vlastně přihodilo?

Ta zranění skutečně nebyla kvalifikována jako vážná. Co se tam přihodilo z lékařského hlediska, to já vám nedokážu povědět. Nicméně skutečností je, že až do neděle se naše občanka zotavovala, její stav se zlepšoval. Dokonce v neděli odjela matka, která tam za ní přijela s tím, že dcera již za pár dní přijede za ní. Pak došlo k dramatickému zhoršení toho stavu a já nejsem schopná říct, co přesně za tím stálo, to je otázka pro lékaře. Předpokládám, že proběhne také pitva, která by měla ty věci objasnit.

VIDEO: Celý rozhovor s českou velvyslankyní v Egyptě Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou si můžete pustit zde

Video  Česká velvyslankyně v Egyptě: Proč se měnily informace o zranění ubodané Lenky (†36)?  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Blesk.cz: I Lenčin bratr pro MF Dnes uvedl, že měla nějaká bodná zranění na krku. Původně se přitom mluvilo o noze, pak se k tomu přidala záda… Byla ta informovanost od samého začátku dobrá?

My jsme sdíleli veškeré informace, které jsme měli. Ta informace o poranění na noze byla ta první informace, kterou jsme dostali od egyptské strany, ještě ve chvíli, kdy jsme tu našiq občanku nenavštívili. O zraněních na zádech jsme informaci předali ve chvíli, kdy jsme mluvili jak s ní, tak s lékaři. Jak my, tak rodina jsme s ní byli stále ve styku, s lékaři ve styku,… čili domnívám se, že ta informovanost byla dostatečná.

Blesk.cz: Proč nebyl převoz možný dříve?

Ten převoz nebyl považován za potřebný ve chvíli, kdy se ta pacientka zlepšovala a v zásadě uzdravovala. Ošetřující lékaři po dohodě s její zdravotní pojišťovnou se dohodli na tom, že v zásadě počkají, až bude v takovém stavu, že bude moct letět normální leteckou linkou, což se předpokládalo, že když půjde vše dobře, tak bude do poloviny tohoto týdne. A že ona potom normálně odletí. Čili tam nebyl k převozu žádný zvláštní důvod. Ani ona, ani rodina na to nijak nenaléhali.

Lenku pobodal útočník v Egyptě, zraněním bohužel podlehla. Lenku pobodal útočník v Egyptě, zraněním bohužel podlehla. | Facebook - Lenka C.

Blesk.cz: Chápu správně, že matka Lenky odlétala s tím, že její dcera je téměř uzdravená a brzy se potkají doma, že brzy odletí?

Přesně tak. I my (v neděli) večer jsme předpokládali, že je vše na dobré cestě, že uzdravování pokračuje podle předpokladů.

Že se zdravotní stav významně zhoršil, jsme se dozvěděli v pondělí v ranních hodinách. Hned jsme o tom samozřejmě informovali nejdřív rodinu a poté i média. O přesné příčině nebo o přesných důvodech, proč se ten stav zhoršil, o tom musí hovořit jak lékaři, kteří ji léčili, tak i ti z toho našeho týmu, kteří tam potom za ní přijeli.

Blesk.cz: Proč tam lékařský tým nedorazil dříve? Byla to až reakce na zhoršení zdravotního stavu?

Přesně tak, to byla reakce na výrazné zhoršení toho zdravotního stavu, protože do té doby nebyla žádná potřeba, aby do toho stát a nějaký MEDEVAC atd. zasahoval, protože pacientka byla pojištěná, pojišťovna měla své lékaře, byli tam ošetřující lékaři, kteří byli na dobré úrovni… Čili vše probíhalo tak, jak má, a nikdo neviděl žádný důvod, proč tam posílat nějaké další lékaře. Smluvní lékař té pojišťovny samozřejmě také dostával každý den lékařskou zprávu o vývoji zdravotního stavu.

Blesk.cz: Je možné, že ta infekce mohla vzniknout kvůli prostředí, ve kterém se léčila?

Já vám nedokážu říct, jelikož nejsem lékař, nic o přesné příčině té smrti. Ale to prostředí, ve kterém byla léčená, bylo na velmi dobré úrovni – jak přístrojové vybavení, tak celkové prostředí toho institutu, ve kterém ležela. Nedomnívám se, že by tam bylo riziko nakažení se čímkoli větším, než v jakékoliv dobré nemocnici v České republice.

VIDEO: Lenčini příbuzní se vrátili do Česka již ve středu

Blesk.cz: A rodina s postupem toho léčení až do toho inkriminovaného pondělí byla spokojená?

To se musíte zeptat jich, podle mého dojmu byli spokojení a neměli žádné výhrady k tomu, jak ona je léčena. Také až do toho pondělí byla schopná normální komunikace, normálně se s těmi lékaři dorozumívala. Takže ani ona neměla žádné námitky proti tomu, jak je léčena. Já se domnívám, že je to strašně smutná událost, strašně smutná situace, ale bohužel ani dnešní medicína není všemocná a lidský organismus reaguje různým způsobem a bohužel takové tragédie se mohou přihodit.

Blesk.cz: S ohledem na to, že do Egypta létá řada českých turistů, je možné, že Egypťané nějakým způsobem informace o zdravotním stavu spíše bagatelizovali, aby se turisté nezalekli?

Co se toho týče, tak samotnou ranou nebo potenciální ranou pro turistický ruch už byl ten samotný útok. Já se domnívám, že to, kde egyptská strana možná nespolupracuje zcela tak, jak bychom si představovali v tuto chvíli, je poskytování informací o tom útočníkovi. O jeho napojení, o vyšetřování toho útoku. Nicméně pokud jde o léčbu a informace o tom zranění, tam z mého pohledu oni nic nezanedbali a postupovali tak, jak měli. Jak říkám. Fakt, že došlo k tomu útoku, to se nezmění tím, jestli zranění bylo lehké, střední, nebo těžké… Prostě to, že se tam někdo dostal a zaútočil na turisty, to samozřejmě je stále stejná skutečnost.

Blesk.cz: Vy teď tedy žádné konkrétní informace o tom útočníkovi nemáte? Co s ním je, jak postupuje vyšetřování?

On je stále vyšetřován. Známe v zásadě jen jeho jméno. Nic jsme se do této chvíle nedozvěděli o jeho motivech, o jeho eventuálním napojení na nějaké sítě – jakékoliv sítě. Doufáme, že tyto informace dostaneme při jednání s egyptskými úřady, spolupracujeme i s německými kolegy, kteří tam měli dvě mrtvé německé občanky a o tyto informace mají také eminentní zájem.

Útočník Abdel-Rahman Shaaban Abu Qura Útočník Abdel-Rahman Shaaban Abu Qura | Reuters, Facebook, K. Kopáč, R. Klejch

Blesk.cz: Jaká bude teď vaše role? Vím, že jste momentálně v České republice, nevím, kdy se přesně vracíte zpět, ale jaká je v tuto chvíli role velvyslance nebo diplomata?

Role ambasády v tuto chvíli je provést veškeré dá se říct konzulární činnosti, které se smrtí českého občana souvisejí a zařídit co nejrychlejší a spořádanou repatriaci těla. A samozřejmě po tom bude naše ambasáda dále spolupracovat při tom vyšetřování. Požadovat informace a působit jako prostředník mezi českými orgány a egyptskými orgány. Repatriaci těla zajišťuje hlavně pojišťovna.

Blesk.cz: A stát je jí nějakým způsobem nápomocný?

Stát je nápomocný tím, že vykonáváme ty konzulární činnosti, které jsou k tomu potřeba. Ověření úmrtního listu, ověření identity, zapečetění rakve atd. Nicméně samotná ta procedura je poměrně, řekla bych, automatická. V Egyptě se to, bohužel, stává několikrát do roka v jiném kontextu, že turisté zemřou - na infarkt, utopí se atd. Takže jak zdravotní pojišťovny, tak ambasáda s tím samotným procesem má zkušenosti.

Blesk.cz: Vy jste se s tou zraněnou Češkou několikrát v nemocnici osobně setkala. Mohla byste ji popsat?

Byla to velmi milá a sympatická paní a mně je nesmírně líto, co se jí stalo.

VŠE O ÚTOKU v HURGHADĚ ČTĚTE ZDE

bluedream ( 28. července 2017 07:50 )

Jezdím se potápět jinam, kde je taky krásně (Thajsko, Bali, Mauritius), A i kdyby v Egyptě bylo sebelépe (věřím, že moře je tam super, příroda a památky též), politické a náboženské klima, které toto umožňuje, podporovat svými penězi nebudu. Ze zásady!

bluedream ( 28. července 2017 07:21 )

Bohužel se stále najdou lidé, kteří se nachytají na slevy a budou stále do muslimských zemí jezdit a podporovat je svými penězi a doufat, že jich se nic nedotkne. Pokud se islám nereformuje zevnitř, bude to stále dokola. Poté, co jsem viděla tančit Palestince veřejně v ulicích a oslavovat útok na WTC a podobně tak bruselské muslimy slavit útok v Bruselu, nevěřím, že se jedná jen o ojedinělý akt nějakého šílence a ostatní to neschvalují. Přitom je tolik nádherných přímořských destinácí, kde je krásně, když už někdo chce moři. Nemusíte být zadrátovaní v nudném letovisku za plotem a ani ten plot, jak je vidět, proti šílencům neochrání a už vůbec ne před chorobami, které tam jsou. Nechápu, proč si jezdit pro průjem s riziko útoku zrovna do Egypta.

santamonica ( 27. července 2017 19:25 )

Mne nejde do hlavy, ze se lide porad hrnou do Egypta. Ja bych tam jela pouze pokud bych mela sebevrazedne sklony. Dovolena v Karibiku je bajecna, bezpecna, a lidi jsou civilizovani a usluzni. Je mi Lenky lito, mela velkou smulu. RIP.

plebejec ( 27. července 2017 19:11 )

jorko.... ty imbecile,...a víš jak a kam se vrátíš?...v cinové krabici do hrobu. Doufám, že máš jen jednosměrnou letenku. Přeju ti to, cynické hovado! Příští rok už tady, v Plesku otravovat nebudeš, kletba faraonu tě dostihne.

ProtiZeman ( 27. července 2017 17:39 )

100% souhlas!

Zobrazit celou diskusi