Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rozeznávat houby pomocí aplikace v mobilu? Můžete se otrávit, varuje mykolog

Autor: zzu - 
31. července 2017
05:01

Češi jsou nadšení houbaři. Není tedy divu, že nedávno vznikla první tuzemská aplikace, která jim má v lese pomoci s rozlišováním „úlovků“. Nabízí i zajímavou funkci optického rozpoznávání druhů. Stačí k tomu chytrý telefon s dobrým foťákem – uděláte snímek a aplikace vám poví, jaká houba na něm je. Ovšem pozor. „Aplikace Na houby“ je zatím v první verzi, a tak může být nepřesná. Uživatelé i sami vývojáři proto varují, že se na ni nelze na sto procent spoléhat. Má však špičkový atlas.

Podle vývojáře Vojtěcha Kučery je o aplikaci větší zájem, než tvůrci očekávali. „Naší ambicí bylo udělat komplexní aplikaci s atlasem a komplexním klíčem manuálních znaků. Dále pro nás byla zajímavá varianta rozpoznávání hub pomocí neuronové sítě. Je potřeba zdůraznit, že se tím lidé nemají řídit, je to hračka, která při správném používání na některých druzích hub může fungovat docela slušně,“ upozornil pro Blesk.cz Kučera.

Na internetu se totiž začaly šířit i negativní ohlasy na aplikaci. A to právě od lidí, kterým nesprávně určila úlovky. „Já ji odinstalovala, opravdu nepozná ani hřiba smrkového. Vyhodnotila ho na 5 hub, nějaké holubinky a další nesmysly s různými procenty pravděpodobnosti. Je to nesmyslná a nebezpečná aplikace pro úplné laiky. Takže se stále držím pravidla, co neznám, to nejím,“ uvedla například houbařka Jana Pfeffer.

Nepotřebná je i podle Roberta Brauna. „Aplikace, která nerozezná ani hřiba smrkového, je k ničemu. Možná pro pobavení, ale k využití pro lidi, kteří houby neznají, může být i nebezpečná, to je můj osobní názor,“ okomentoval muž.

Naopak Michal Najdr ji vnímá spíše jako technologickou vychytávku, která může ozvláštnit pobyt v lese a houbaře trochu nasměrovat. Což bylo i jejím účelem. 

„Sbírat podle ní houby k jídlu může jen hlupák. Ale co když mě houby zajímají? Chci poznávat nové druhy při toulkách po lese, a tak využiji na pro mě neznámé exempláře tuto aplikaci, která mi zúží možnosti určení na pár variant, ty si pak dohledám a určím. Za mě supr aplikace, nemám rád dlouhé listování v atlasech, proto tuto novou možnost vítám,“ popsal Najdr.

I samotná aplikace uživatele na začátku varuje, že na ni nemají přehnaně spoléhat. Studio Vocom, které za nápadem stojí, na vývoji plánuje dál pracovat. 

Video: Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé

Video  Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vývojář: Potřebujeme fotky hub

Jednou by se tedy čeští houbaři mohli opravdu dočkat aplikace, která pomocí fotoaparátu na mobilním telefonu rozezná jednotlivé houby. To je ale hudba daleké budoucnosti.

Pracujeme na zlepšení. Napadlo nás, jestli nějaká aplikace funguje jako atlas hub, a zdálo se nám, že žádná aplikace, která by byla úplně dotažená, neexistuje. Rozhodli jsme se, že to zvládneme sami. Zjistili jsme, že existují neuronové sítě, a zkusili jsme je aplikovat na houby,“ prozradil Kučera a dodal, že je pro samotné autory překvapení, jak dobře aplikace funguje po prvotním nástřelu.

„Pokud má telefon dobrý foťák, tak to na některých houbách šlape. Za úspěch považujeme i to, když aplikace určí správně rod houby,“ pokračoval Kučera.

Podle něj je největší slabina současné neuronové sítě, že pro určování kvality předpovědí měli tvůrci malý tréninkový vzorek dat. To znamená, že měli od každé houby přibližně 60 až 70 fotografií, potřeba by byl desetinásobek.

„Bylo by fajn, kdyby nám lidé byli ochotní nějaké svoje fotky posílat, případně kdyby nám mykologové chtěli pomáhat s klasifikací fotek, které jsme už postahovali, a podobně,“ dodal Kučera. Aplikaci vývojáři vytvořili ve volném čase jako hobby.

Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida

Video  Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Mykolog: Aplikace je vždycky nepřesná

„Existuje několik našich i cizojazyčných houbařských aplikací, od dobré po špatnou, ale žádná z nich nedá přesnou odpověď. Apka Na houby vychází z osvědčeného reklamního triku – vyfotíte a víte. Samozřejmě nevíte nic, a ani nemůžete, protože existuje tolik shodných makroznaků, že například místo hřiba kováře vám to určí například hřiba modračku nebo hřiba koloděje, což už je pro někoho nejedlá houba se zažívacími problémy,“ uvedl pro Blesk.cz mykolog Daniel Kvasnička.

Na aplikaci ale prý oceňuje, že k neznámé houbě můžete dojít pomocí makroznaků, tedy detailů, které na houbě vidíte a postupně je zadáváte. Pro laiky jsou tam i kresby s danými detaily. 

Autoři aplikací by se podle něho měli zaměřit spíše na odborníky a propojit fotku z lesa například na Facebook – mykologickou poradnu, kde by prakticky okamžitě dostali odpověď a případně i radu, jak houbu vyfotit nebo „co s ní udělat“, aby byla stoprocentně určitelná. Taková aplikace by mohla zajímat i pokročilé houbaře, říká Kvasnička.

Nejsem si houbou jistý? Tak ji nejím 

A jak by se houbař začátečník měl naučit druhy, které ještě nezná? Podle mykologa je dobré chodit do lesa se zkušeným houbařem nebo mykologem.

„Pokud nikoho takového nezná, houbu vyfotit (nejlépe na macro režim) shora (klobouk), zdola (lupeny, rourky atd.), nepoškozenou třeň vydloubnutou i se zeminou, příčný řez houbou. Dále pak uvést vůni a prostředí, kde houba rostla (listnatý, jehličnatý, smíšený les, konkrétní strom, louka, větev, pařez atd.). Fotky pak odeslat na jakýkoliv mykologický web, nejlépe na Myko.cz nebo facebookovou mykologickou poradnu,“ vysvětlil postup Kvasnička.

Odborník dále doporučuje aplikaci Atlas hub Free, který obsahuje asi 140 druhů běžných hub. Jsou prý správně nafocené a člověk lehce najde znaky, které jsou pro danou houbu charakteristické. Na doma pak Kvasnička radí Ottovu encyklopedii hub od Ladislava Hagary (kolem 3100 hub), do lesa 1000 českých a slovenských hub od Michala Mikšíka s opravdu povedenými fotografiemi. „Ale i zde platí – nejsem si houbou jistý, nejím,“ dodal Kvasnička.

Kde rostou houby? Poradíme Vám, kam vyrazit!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině