Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pobodaná Lenka v Egyptě je v klinické smrti. Není naděje na zlepšení

Autor: Jakub Veinlich - 
26. července 2017
14:05

Smutná zpráva z Egypta: útok šílence s nožem má další oběť. Je jí česká účetní Lenka (36) z Rakovnicka, kterou muž pobodal na zádech a nohou. Její zdravotní stav zhoršila v pondělí infekce. Zraněná žena v úterý v káhirské nemocnici i přes péči lékařů upadla do stavu klinické smrti.

Podle původních informací se stav zraněné Česky nezdál tak vážný. Lékaři v Egyptě plánovali její hospitalizaci maximálně na týden. V pondělí však přišel prudký obrat. Infekce v jejím těle způsobila selhání několika orgánů. Špatné zprávy poslal z Egypta v úterý šéf pražské záchranky Petr Kolouch, z týmu českých lékařů, kteří do káhirské nemocnice za Lenkou přiletěli.

Video  Pobodaná Lenka v Egyptě upadla do klinické smrti.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„V tuto chvíli je bohužel pacientka v kritickém stavu, má maximální možnou léčbu, ale není schopna ani převozu na letiště,“ uvedl Kolouch v úterý v tiskovém prohlášení, které vydalo české ministerstvo zdravotnictví.

Ve středu pak ministerstvo zahraničí informovalo, že Češka pobodaná útočníkem v Egyptě je ve stavu klinické smrti. Lékaři uvedli, že není naděje na zlepšení. 

VIDEO: Útočník s nožem napadl v Egyptě několik cizinek. Dvě Němky zemřely hned po útoku. Lenka je v klinické smrti: 

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Dnes dopoledne Lenka podstoupila CT vyšetření. Ukázalo, že její mozek prakticky není zásobovaný krví.

Je nám nesmírně líto, ale pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“ uvedl po vyšetření šéf českých lékařů v Káhiře a zároveň ředitel pražské záchranky Petr Kolouch. 

 

„Multiorgánové selhání je komplikace, kterou známe po závažných stavech pacientů. Dochází k němu i několik dnů po zdánlivé stabilizaci člověka, tělo celkově nezvládne zátěž.  Medicína, bohužel, není všemocná,“ dodal Kolouch.

Naděje na zlepšení podle lékařů prakticky neexistuje. „Egyptské lékařské konzilium dnes po provedených vyšetřeních muselo konstatovat, že stav Češky, která se stala 14. července obětí teroristy v egyptské Hurghadě, je nezvratný, píše v tiskovém prohlášení pro média mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Rodina se vrací zpět

V Egyptě byl na dovolené s maminkou Lenkou její syn a také partner. Po útoku na pláži si Lenka přála, aby za ní mohla přiletět také její maminka. Všichni se teď vojenským speciálem vrací z Káhiry domů. 

„V tuto chvíli pacientku není možné převážet. Rodina je na palubě vojenského speciálu Medevacu v péči vojenských lékařů a po návratu bude na blízké čekat vojenský psycholog. Na místě s pacientkou zůstává český lékař,“ uzavřela Lagronová prohlášení.

Šestatřicetiletá Češka byla zraněna 14. července v rudomořském středisku Hurgadě, kde mladý Egypťan zaútočil nožem na turistky na pláži. Dvě Němky zabil a další zranil, mezi nimi ženu z Česka, kterou zasáhl do nohy a do zad.

Vše o pobodané Češce v Egyptě čtěte ZDE >>>

andorea ( 26. července 2017 19:38 )

Tak beru zpět. Maminka je prý doma od pondělí, protože myslela, že dcera dorazí vzápetí po ní a netušila nic o kritickém zvratu...

buban ( 26. července 2017 18:28 )

Tož sdílejte konkrétnější info, nejspíš jste v obraze.Nebo to budete pasírovat přes plesk za nějaké drobné coby "kamarádka z nejužší rodiny"?

buban ( 26. července 2017 18:20 )

Já jsem tu rodinu snad neodsoudila,jen jsem se podivila nad tím,jak se zachovali a vyjádřila jsem svůj názor,jak bych se zachovala já.Toť vše.To vy jste mě bezdůvodně napadala.

egyptanka ( 26. července 2017 18:19 )

přesně tak,také už jsem to někde psala.

pomoooc-hori ( 26. července 2017 18:18 )

balika Vysér se na ně, je to marné.

Zobrazit celou diskusi