Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Foťte uprchlíky,“ vyzval rasistický web Čechy. Ti začali hlásit černochy

Internetová stránka vyzvala Čechy, aby fotili uprchlíky, ti začali nahrávat fotky černochů.
Internetová stránka vyzvala Čechy, aby fotili uprchlíky, ti začali nahrávat fotky černochů.  (Autor: Blesk/Vyfoť imigranta)
Autor: mah - 
24. července 2017
15:40

Nové internetové stránky „Vyfoť imigranta“ nabádají uživatele, aby anonymně nahrávali fotky údajných uprchlíků, na které narazí při svých cestách po tuzemsku. Hned v úvodu web tvrdí, že tím chce vyvrátit zprávy v médiích, že v Česku imigranti z Afriky a blízkovýchodních zemí nejsou. Prý je jimi naopak tuzemsko „zaplavené“. Na webu se ihned objevily první fotografie, u nichž tvůrci jakkoliv neřeší, zda nejde náhodou o běžné turisty, zahraniční pracovníky či zcela legální migranty. Lidskoprávní organizace navíc upozorňují, že může jít o protiprávní jednání.

Neznámý autor webu nenechává návštěvníky dlouho na pochybách, co je cílem jeho nově založených stránek.

 „Narazili jste ve svém okolí na podezřelá individua či celé skupiny, které rozhodně nevypadají jako turisté z Afriky či zemí vyznačujících se pískem a sluncem? Nevíte, kam se se svými obavami obrátit? Sem můžete přidat váš příspěvek a fotografii možných nelegálních migrantů,“ stojí hned v úvodu. 

Autor textu dále uvádí, že „mnoho měsíců lze sledovat po celé ČR a ponejvíce ve velkých metropolích (hlavně v Praze a v jejích okrajových částech) enormní nárůst podivných individuí snědé až černé pleti“ a podle něj „není možné, že by je lidé zaměnili za turisty nebo studenty, na které jsou Češi zvyklí“.

To ovšem vyvrací hned první snímky, které uživatelé na web nasdíleli. Většinou jsou na nich zachyceni černoši či osoby tmavší pleti, které se procházejí centrem města, nakupují nebo si jinak užívají volného času. Není jakkoliv zřejmé, zda jde o turisty, studenty, cizince, Čechy, nebo „nelegální migranty“. Lze narazit i na fotografie, které sem uživatelé nahráli z recese, tedy například snímek zpěvačky Rihanny. 

Autoři rasistického webu svou činnost obhajují potřebou chránit své spoluobčany. Stránky podle jejich textu vznikly jako „monitoring potenciálně nebezpečných nelegálně přicestovaných jedinců či skupin.“

Odborníci: Web šíří nenávist i paniku

Proti tvrzení stránek o přibývání migrantů se postavila ředitelka Sdružení pro migraci a integraci Magda Faltová. Ta pro server Info.cz podobná prohlášení označila za absurdní. Důvod vzniku webu je podle ní zcela jiný. „Jsem přesvědčená, že se jedná o čistý rasismus, xenofobii a nenávist,“ uvedla pro zpravodajský web. 

Organizace oslovené Blesk.cz, které se zabývají lidskými právy a prací s imigranty, varují, že autoři „fotowebu“ balancují na hraně zákona. „Pokud by se ukázalo, že web opravdu shromažďuje fotky domnělých migrantů a nejedná se o nějaký žert, je to jednání, které porušuje ochranu soukromí lidí danou občanským zákoníkem, a může se jednat i o podněcování k nenávisti,“ uvedla pro Blesk.cz tisková mluvčí Amnesty International (AI) Martina Pařízková.

Podle Kateřiny Fumferové z Poradny pro občanství/Občanská a lidská práva může být protiprávní už samotné nahrávání fotek na web. „Dle občanského zákoníku je možné zachytit podobu člověka jen s jeho svolením. To samé platí i o rozšiřování podoby,“ uvedla Fumferová pro Blesk.cz.

Dále uvedla, že lidé mají právo na zachování důstojnosti a ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužitím údajů o své osobě. „Jednání autorů webové stránky pak může naplňovat i znaky trestného činu podněcování k nenávisti skupiny osob a šíření poplašné zprávy,“ uzavřela odbornice.

Podla Lukáše Houdka z organizace Hatefree mohou podobné stránky značně snížit kvalitu života lidí, na které míří. „Lidé, kteří mohou být jejich terčem se v návaznosti mohou bát chodit mimo domov a uzavírat se. Nikomu není příjemné pohybovat se po městě s tím, že bude vyfocen a vystaven veřejnému lynči a šikaně,“ řekl o dopadech takového chování pro Blesk.cz.

Podobné stránky ale podle Houdka mohou mít i zcela opačný dopad. Je možné, že problém nenávisti vůči cizincům začne vnímat širší okruh lidí, který si uvědomí, že podobné projevy nejsou slučitelné s demokratickými principy.

Nenávist i recese

Záhy se ukázalo, že web pravděpodobně neslouží tak úplně svému zamýšlenému účelu. Někteří diskutující se baví recesistickými fotkami nebo se pozastavují nad chováním těch, kteří na stránku nahrávají vážně myšlené příspěvky. Sám sebe se například pokusil nahlásit Dominik Feri z TOP 09.

Nad tím, že je stránka ovšem minimálně nevhodná, se pozastavila i mluvčí AI. „Z lidskoprávního hlediska je to každopádně nesmyslná a odsouzeníhodná aktivita,“ řekla k tomu Pařízková.

Na webu lze najít i několik skutečně nenávistných popisků. Stránkou se proto zabývala i policie. Podle policejní mluvčí Ivany Nguyenové je na webu problémem především ochrana osobních informací. Podle policie tak jde o případ pro Úřad pro ochranu osobních údajů.

VIDEO: Proti přijímání uprchlíků se pravidelně staví i prezident Miloš Zeman
Video  Miloš Zeman o uprchlících, 6. díl S prezidentem v Lánech  - redakce Blesk
Video se připravuje ...