Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chystáte se do Chorvatska? Doprava se neuklidní, místo toho přijde kolaps

Autor: bru/ČTK - 
23. července 2017
17:16

Náročný víkend mají za sebou řidiči cestující z Česka a dalších států Evropy na dovolenou k Jaderskému moři. Výrazně horší byla situace v sobotu, kdy cestu do Chorvatska komplikovaly nehody i dlouhé dopravní zácpy, ve kterých se auta zdržela i několik hodin. Odpoledne se ale situace uklidnila, jen drobná zdržení byla i dnes. ČTK to řekl mluvčí automotoklubu ÚAMK Petr Vomáčka. Ještě větší problémy podle něj mohou motoristé čekat o příštím víkendu, kdy začínají školní prázdniny v lidnatých spolkových zemích Německa.

V sobotu dopoledne se vytvořila kolona asi na dvě a půl hodiny mezi slovinským městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj ve směru do Chorvatska. Asi půldruhé hodiny si řidiči museli počkat při cestě na poloostrov Istrii přes Koper a hraniční přechod Dragonja. Přímo v Chorvatsku vznikaly zácpy před dálničními mýtnými branami a kolabovala doprava na obchvatu Záhřebu. Pomalu popojíždějící kolona, která se táhla asi 30 kilometrů, byla v oblasti tunelu Sveti Rok na dálnici A1 ve směru na Split a Makarskou.

Kolony zasáhly i Rakousko a Itálii

V Rakousku se v sobotu postávalo na několika místech dálnice A10 ve směru ze Salcburku na Villach. Z dálnice A9 byly hlášeny kolony ve směru z Lince na Štýrský Hradec. V Německu se kolony tvořily na dálnicích v okolí Mnichova a cestou do Rakouska. Silný provoz s kolonami byl v severní Itálii, zejména pak na alpské Brennerské dálnici.

Dnešek byl podle Vomáčky o poznání klidnější, na hlavních tazích byla jen drobná zdržení. Jediné větší zdržení, zhruba na půl hodiny, automotoklub registroval u města Koper a hraničního přechodu Dragonja na cestě z Itálie přes Slovinsko do Chorvatska.

Příští víkend do Chorvatska? Raději to odložte

O příštím víkendu ÚAMK očekává ještě větší problémy v dopravě při cestě na jih. „Situace nebude vypadat dobře,“ řekl Vomáčka. Koncem týdne totiž začínají školní prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württembersku a každá z těchto německých spolkových zemí má víc než deset milionů obyvatel. „Příští víkend jedou dvě České republiky z Německa pryč, plus minus,“ podotkl mluvčí automotoklubu.

Video  Povinná výbava automobilu  - auto.cz
Video se připravuje ...

V sobotu se kvůli nehodám také několikrát zastavil provoz na nejvytíženější české dálnici D1. Dopoledne například ve směru na Brno po srážce čtyř osobních automobilů u Velké Bíteše, odpoledne zhruba hodinu stála doprava směrem na Prahu kvůli několika nehodám poblíž obce Ostředek na Benešovsku. Cestu po D1 dlouhodobě zpomaluje oprava dálnice, kvůli které je několik úseků mezi Prahou a Brnem vedeno zúženými pruhy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

komarov ( 23. července 2017 19:52 )

Byl jsem minulý týden letecky praha-split odlet po poledni a odpoledne po 16.hod uz koupel na plazi brela super uz nikdy více jinak☺

Zobrazit celou diskusi