Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zamykání, zákaz vody a hole: Důchodci trpí násilím. Často od vlastních dětí

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
24. července 2017
05:02

Až každý pátý senior přichází do kontaktu s násilím, ať už jako oběť, nebo svědek. V polovině případů jde dokonce o násilí fyzické. To je nepříjemná realita ukrytá za dveřmi českých domácností nebo pečovatelských zařízení. „Starý člověk je křehký, aby se bránil. Nechce eskalovat násilí, raději ustoupí a myslí si, že tak agrese přestane. Ale to je chyba,“ upozorňuje Jan Lorman ze seniorské organizace Život 90. 

Domácí násilí má řadu podob a obvykle začíná velmi nenápadně. Starým lidem je například odpíráno jídlo, pití nebo hůl, kterou potřebují k pohybu. Výjimkou nejsou ani snahy o izolaci, odebírání mobilního telefonu, urážky nebo jiná dehonestace.

Tyrany jsou často vlastní děti nebo rodinní příslušníci, kteří se snaží seniora k něčemu dotlačit – obvykle k převedení majetku nebo k vydání peněz. „Potřebuje člověka k něčemu přijmout, třeba aby se dostal k jeho penězům, ať už jde o přepis majetku, nebo peníze z důchodu. Jsou to věci, které jsou na denním pořádku,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz Jan Lorman, šéf organizace Život 90, která seniorům pomáhá.

Násilí samo neskončí

„Starý člověk je křehký, aby se bránil, nechce eskalovat násilí a raději ustoupí. A myslí si, že když ustoupí, agrese přestane. Ale to je chyba, zkušenosti ukazuje, že to násilí ještě pokračuje, přibývá fyzické násilí,“ pokračuje Lorman s tím, že s týráním psychického rázu se v Česku podle odhadů setkává až pětina lidí starších 60 let. Jde buď o oběti, nebo ty, kteří násilí viděli jako svědci.

S fyzickým napadáním, jako je například bití nebo přivazování k židlím, se osobně nebo ve svém okolí setkal až každý desátý důchodce. V současné době je v Česku 2,38 milionu důchodců, může tak jít odhadem o více než o 200 tisíc z nich.

Mít někoho, kdo má starost

Senioři jsou nejrizikovější skupinou ohrožených samotou a izolací. O to více je důležité, aby dbali na udržování vnějších kontaktů. „Je důležité mít někoho, kdo mě bude postrádat, když nezavolám nebo nevyjdu z domu,“ říká důrazně Lorman s tím, že může jít například o kamarádku nebo souseda. „Ten se může doptat a pátrat, co se děje za dveřmi bytu,“ dodává.

VIDEO: Jak může vypadat násilí v pečovatelském domě?

Sdružení už dříve upozornilo také na jiný závažný problém, kterým je týrání nebo špatné zacházení v pečovatelských domech a jiných zařízeních pro seniory. Může jít o 5 až 10 procent případů, kdy se senioři setkávají se špatným zacházením, psychickým nebo fyzickým týráním, případně s omezováním svobody.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÝ DŮCHOD NAJDETE ZDE!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrd.vola ( 25. července 2017 12:33 )

chlap né aby měl od ní pokoj, ale aby mu pučila k.undu aby si moh zam.rdat

11karel11 ( 24. července 2017 14:04 )

Zastávám se starých lidí. Staří bydlí ve svém a vetřelec a náplava se mají trochu přizpůsobit. Starý člověk potřebuje mít klid a trochu jídla a vlídné chování. Je mu rozhodně líp, když nebydlí s mladými.

11karel11 ( 24. července 2017 14:00 )

Všechno se svádí na staré, ale mělo by se říkat se snachou bydlet, je lepší ji vykopat a bydlet sám. Jsou to mladé plundry.

11karel11 ( 24. července 2017 13:57 )

Chlap si dovede ženskou do domu a ona se začne chovat jako paní domu, ač ji tam nic nepatří. Všechno přeorganizovávat a rozkazovat tou svou jedovatou hubou a někdy chlap, aby měl od ní pokoj, tak začne určité věci přehlížet a čím dál víc. Starý člověk se má vzpamatovat a tu nánu vyhodit z domu, ať si jde rozkazovat ke svým rodičům. Taková flitra, když si nedovede vážit jeho rodičů a respektovat je, může jít pod most.

zednik ( 24. července 2017 13:25 )

Rozsoudit to jde těžko. Možná stačilo víc se tchýni věnovat, přesvědčit ji, že jste si syny vzala z lásky a ne kvůli domu, který vlastní a v němž ona bydlí. Nastoupit středem jako paní domu a nerespektovat stávající obyvatele je někdy špatně. Nebo by stačilo lépe se podívat koho si beru a jak moc je závislý na mamince. Ale jak říkám, je to těžké, třeba to nebyl váš případ.

Zobrazit celou diskusi