Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Číňané dovolenkují v Česku: Chtějí varné konvice na nudle, pokojů č. 4 se děsí

Autor: bud - 
23. července 2017
11:24

Počet čínských turistů, kteří vyrážejí na dovolenou do Česka, v posledních letech kontinuálně narůstá. Jen za loňský rok jich bylo více než 350 tisíc. Hoteliéři a provozovatelé restaurací se proto postupně přizpůsobují nejen jejich jazyku, ale i dalším specifickým požadavkům, informuje web Aktuálně.cz.

Číňané se v Evropě, a tedy i v Česku setkávají především s jazykovou bariérou. Řada z nich totiž neumí angličtinu ani jiné jazyky, které se běžně objevují na turistických místech nebo třeba v jídelních lístcích. Proto nejčastěji využívají kompletních služeb cestovních kanceláří, které jim zajistí veškerý servis.

Řada podnikatelů, kteří nabízejí služby v Praze, Českém Krumlově v dalších mezi Číňany oblíbených místech, nicméně investuje peníze do čínských překladů. „V českých restauracích a hotelech je zatím ještě málo informačních materiálů v neevropských jazycích. Úspěšnější podnikatelé se postupně přizpůsobují,“ konstatoval pro Aktuálně.cz sinolog Martin Kříž.

Výhodná je třeba investice do překladu webový stránek, protože Číňané oceňují informace o službách v jejich jazyce. Ale jde i o další možnosti, jak se přizpůsobit. Nejběžnějším požadavkem jsou například varné konvice na pokojích, aby si mohli zalít nudle, které si často vozí z domova. Muži také často kouří a někdy to požadují i na pokoji.

Bezpečnost i čisté ovzduší

„Už jsme si zvykli a nedělá nám problém jim konvice poskytnout. Nejsou to žádné velké změny,“ řekla webu Michalea Šmucrová, jednatelka hotelu Romantick. Podle ní se také vyhýbají pokojům s číslem čtyři. Bývají totiž velmi pověrčiví a v čínské kultuře se tato číslovka vyslovuje skoro stejně jako smrt.

Číňané oceňují v Česku velmi vysokou bezpečnost i výrazně kvalitnější ovzduší. Rádi míří hlavně do Prahy, protože ji mají spojenou například s úspěšným čínským filmem Jen my víme, který se celý natáčel právě v hlavním městě. Oblíbený moderátor talkshow Ou Di se tady dokonce oženil.

VIDEO: Loni navštívil Česko také čínský prezident. Připomeňte si, co všechno viděl.
Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

dandova ( 24. července 2017 14:49 )

Kup konvici.

tgbg ( 23. července 2017 15:51 )

To nám sem chrchla Zeman nasadil vši!!!!

pomoooc-hori ( 23. července 2017 13:15 )

Co chceš s tim minipindíkem píchat, kašpare?

carmin-je-vemeno ( 23. července 2017 12:51 )

zlobit ( 23. července 2017 12:22 )

Odkud turista je, opravdu jedno, ale když my jedeme do ciziny, tak musíme umět jejich jazyk, když se chceme domluvit. Tak nevím proč se z toho dělá problém.

Zobrazit celou diskusi