Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ladislava (42) omdlévala při práci i řízení auta. Po 10 letech přišla spása

Autor: zzu - 
22. července 2017
06:40

Paní Ladislavu Kopsovou (42) trápily velké bolesti zad přibližně deset let. Bolestí nespala, nemohla se otočit v posteli, bolel ji doslova každý krok. Když dlouho stála nebo seděla, tak omdlévala. Mdloby na ni často přicházely i za volantem. Trpěla degenerativní nestabilitou páteře, nemocí, od které jí dlouho nikdo neuměl pomoci. 

„Došlo to do stavu, kdy mi každý krok působil obrovské bolesti. Brněly mě nohy, v noci jsem bolestí nespala, nemohla jsem se ani otočit v posteli,“ popsala pro Blesk.cz zoufalou situaci Ladislava, která se kvůli zdravotním komplikacím potýkala i s psychickými problémy.

Obtíže u ženy začaly asi před deseti lety, ale to byly mnohem méně intenzivní. Bolesti se začaly časem stupňovat a poslední dva roky byly nesnesitelné. „Byly to dva roky k ničemu,“ okomentovala Ladislava.

Youtuberce našli nádor na mozku, celou operaci natočila a uveřejnila

„Mdloby na mě šly při jízdě autem, nebo když jsem dlouho stála. V podstatě jakmile jsem byla dlouho v jedné pozici. Abych neomdlela v autě, tak jsem i v zimě jezdila se staženým okýnkem a štípala se do tváří. To mi pomáhalo,“ řekla Ladislava.

Operace se nebála, čekalo ji vysvobození

V případě obtíží Ladislavu vozil manžel na pohotovost, kde jí udělali obstřiky a dali infuzi. To jí na chvíli ulevilo od bolesti, ale nemělo to dlouhodobý efekt.

Později se rozhodla vyhledat odborníka, který by ji bolestí zbavil definitivně. Až se dostala do Fakultní nemocnice Hradec Králové. Lékaři zjistili velký posun obratle, který způsobil útlak nervových struktur a všechny následné problémy. Jediným řešením byla v této fázi operace.

Hodně lidí se operace páteře bojí. Ladislava měla sice respekt, ale zákrok pro ni znamenal úlevu a vysvobození. „Byla jsem dva roky v něčem, z čeho mi tvrdili, že mi nejsou schopni pomoct. Pro mě to bylo velké vysvobození a ani jsem se moc nebála. Operace byla jediná varianta,“ dodala žena, které by prý pomohla dřívější a lepší diagnostika. Podle jejích slov by všechno dopadlo jinak a operace by nebyla potřebná, stačilo by cvičit.

Tomu, čím Ladislava trpěla, se říká degenerativní nestabilita páteře. Podle lékaře jde o velký civilizační problém postihující drtivou většinu populace – o předčasné stárnutí.

„Páteř, stejně jako ostatní části těla, stárne a probíhají určité změny. Pokud ta změna přijde brzo, v mladém věku, tak mluvíme o degenerativním onemocnění. Čili dalo by se lidově přeložit jako předčasné degenerativní stárnutí páteře. Je to od nadměrného zatížení, jednostranného zatížení, nedostatku pohybu nebo naopak extrémní sporty, genetika tady hraje roli, nemá to jednoznačné vysvětlení. Projevuje se to stále v mladším věku,“ promluvil o nemoci pro Blesk.cz Tomáš Hosszú, vedoucí lékař operační části Neurochirurgické kliniky FN HK.

Ne všechno se musí operovat

Podle lékaře se může projevit různým způsobem: od nejjednodušších výhřezů plotýnky po posuny obratlů, až po skoliózu. Ne všechno je ale potřeba operovat. Pacient, který si stěžuje na bolesti, podstoupí nejprve například magnetickou rezonanci. Lékaři tak můžou dobře vidět, co je špatně a způsobuje bolesti. „Jsou i fáze, které se neléčí operativně, ale konzervativně, ať je to úprava stereotypů, úprava stání, nasadí se rehabilitace. Ne všechno je nutné operovat a ne všechno se dá operovat,“ popsal Hosszú.

V některých případech je potřeba plotýnku nahradit, ale ani to není snadné, provádí se takzvaná páteřní fúze. Poškozená plotýnka se podle lékaře odstraní a nahrazuje se implantátem. Tím to ale nekončí. „Poškozená plotýnka dá se pryč, místo ní se dá implantát a účelem toho je, aby dva sousední obratle skrze tento implantát srostly. K tomu je potřeba do páteře ještě zavést šrouby, které to drží pohromadě,“ popsal náročnost zákroku Hosszú.

„Způsobů, jak provést páteřní fúzi, je celá řada. Anatomicky je páteř obalená svaly. Abychom se k páteři dostali a dokázali tam udělat nějaký výkon, tak je potřeba svaly, které jsou v cestě, odpojit od páteře. Svaly samozřejmě potom trpí. Vyvíjí se ale různé operační techniky, kdy se snažíme co nejméně poškodit svaly kolem páteře,“ popsal lékař.

Páteřní fúze před 10 až 15 lety znamenala minimálně 20centimetrovou ránu na zádech. „Dneska se můžeme bavit o technikách, které provádíme v podstatě jen z několika (zpravidla čtyřech, pozn. red.) malých vpichů do zad. Jedna z nejmodernějších technik se jmenuje MIDLIF. To je operace, při které dochází k velmi minimální devastaci za použití operačního mikroskopu. Rána na zádech je tak do čtyř centimetrů,“ dodal Hosszú. Právě tuto operaci podstoupila i paní Ladislava. Podle jejích slov po třech dnech nepotřebovala léky proti bolesti a po týdnu ji dokonce propustili z nemocnice.