Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turisté z Prahy odletěli na Kos. Do Brna se lidé už vrátili

Autor: dvi, jn - 
21. července 2017
09:35

Cestující z Prahy na řecký ostrov Kos měli v pátek 21. července naplánovaný odlet před pátou ranní hodinou. Z důvodu zemětřesení, které území nedaleko turecké pevniny zasáhlo, ale letadlo odletělo o devět a půl hodiny později. Před polednem se další Češi měli z ostrova do Prahy vracet, ovšem také tento let nabral zpoždění. Z brněnského letiště se naopak podařilo odcestovat už ráno, také cesta zpět byla směrem do Brna rychleji odbavená.

Cestující, kteří plánovali v pátek v ranních hodinách odletět na ostrov Kos v Egejském moři, z důvodu živelné katastrofy zůstali na Letišti Václava Havla v Praze o více než devět hodin déle.

„Odlet byl naplánován ve 4:50 hodin, letadlo ale z důvodu zemětřesení neodletělo. Očekávaný čas odletu cestujících z Prahy na Kos byl po několika oddálení hlášený na 13:20 hodin. Ke vzletu nakonec došlo přesně ve 14:26,“ uvedla ve vyjádření pro Blesk.cz mluvčí letiště Marika Janoušková.

Pokud cestující z důvodu neočekávaných událostí musejí čekat na letišti, rozhoduje se, jestli tam zůstanou, nebo jim dotčené aerolinky zprostředkují náhradní ubytování. Tato varianta se v Praze také zvažovala, nicméně nakonec nebyla zapotřebí.

Z Brna se letělo dřív

Z Brna navzdory zemětřesení cestující charterovým letem společnosti Travel Service odletěli už v ranních hodinách. „Letadlo mělo třiapůlhodinové zpoždění,“ řekl pro Blesk.cz dispečer letiště. Místo v 5 hodin ráno se z ranveje odlepilo v čase 8:34.

S návratem to bylo horší

Komplikovaná byla situace také na druhé straně. Do Prahy se měli Češi z Kosu vracet v 11:15, cestující ale ostrov letadlem opustili až před 18:00, protože čekali na letadlo, které nejprve absolvovalo opačnou trasu Ruzyně - Kos. Předpokládaná doba letu je téměř tři hodiny.

Problémy zaznamenali také cestující, kteří se už vrátili do Brna. Ti čekali na letišti Ippokratis u města Antimachia, keré leží ve vnitrozemí ostrova a není zemětřesením poškozeno. Letadlo s pasažéry z Kosu na Moravě přistálo ve 14:05 hodin a nabralo tak zhruba tři a půl hodiny trvající zpoždění. Šlo o jedno z prvních letadel, které ostrov Kos po tragickém zemětřesení opustilo.

VIDEO: Takto to vypadá po zemětřesení v Řecku

Podívejte se na fotografie živelné katastrofy, která řecký ostrov postihla:

Brnooo ( 21. července 2017 10:50 )

Článek z 9:35 a letadlo přitom dle odletů na webu letiště odletělo o půl 9.

Zobrazit celou diskusi