Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Brambor bude letos méně. Úrodu poškodila jarní sucha

Autor: ČTK, pk - 
20. července 2017
14:50

Letošní úroda brambor nebude oproti loňsku příliš dobrá, způsobila to jarní sucha. Největší propad čeká rané brambory. Zatímco loni pěstitelé sklidili přibližně 689 tisíc tun okopaniny, letos to bude zřejmě o 85 tisíc tun méně. Při čtvrtečním Polním dnu o bramborách v Olešné na Havlíčkobrodsku to řekl předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Chlan dále uvedl, že by se v příštích letech mělo začít prosazovat ekologické pěstování brambor, které by vytvořilo cenově dostupnou produkci.

Letos zemědělci osázeli o čtyři hektary víc polí než loni, kdy pěstovali brambory na rozloze 23 414 hektarů. Poklesla však výsadba všech užitkových odrůd ve prospěch brambor určených pro výrobu škrobu. Nárůst podle Chlana souvisí s podporou od ministerstva zemědělství a hlavně s úspěšnou loňskou úrodou, kdy se výnosy škrobových brambor pohybovaly kolem 38 tun z hektaru a škrobnatost byla téměř 20 procent.

„Škrobárny také vykoupily veškerou úrodu, což se u konzumních brambor většinou nestává. Pro producenty to znamená zaručený odbyt,“ uvedl Chlan.

Poptávka i nabídka by podle bramborářů měla být letos poměrně vyrovnaná. „V posledních letech bohužel česká produkce brambor nikdy nepokryla tuzemskou spotřebu. Dovoz pokrývá necelou třetinu spotřeby,“ uvedl předseda Českého bramborářského svazu. Zahrádkáři letos pěstují brambory podobně jako v předešlých letech na rozloze 5700 hektarů.

Podporu pěstování brambor by měl v příštích letech zvýšit projekt s názvem Integrovaná produkce konzumních brambor. Spolupracuje na něm Český bramborářský svaz, Výzkumný ústav bramborářský a ministerstvo zemědělství. Projekt by měl spotřebitelům garantovat určitou kvalitu brambor a zavést systém pěstování, který bude šetrný k životnímu prostředí.

Systém by měl limitovat používání pesticidů na ochranu rostlin. Zároveň zahrnuje určité postupy při kontrole kvality brambor. „Spotřebitel se bude moci dozvědět nejen název odrůdy brambor, ale také kde a za jakých podmínek byly vypěstovány,“ řekl Chlan. Podobné informace podle něj nemohou nabídnout dovozci brambor, projekt tak bude částečně chránit tuzemské pěstitele.

VIDEO: Které brambory jsou nejlepší na salát?

Video  Jak vybrat brambory na salát vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi