Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do Krumlova jen za poplatek a slušně oblečení: Městu vadí davy turistů a vodáků

Autor: mah - 
21. července 2017
05:00

Každý, kdo rád obdivuje české zámky nebo někdy vyrazil na vodu, tohle město zná. Jihočeský Krumlov patří tradičně mezi cíle tuzemských i zahraničních turistů. Jeho zastupitelé jsou si toho dobře vědomi a rádi by přilákali ještě větší počty cestovatelů. Ale má to háček. Historické jádro je totiž přetěžováno, stejně tak se místním úplně nepozdávají vodáci v plavkách. Nová strategie tak navrhuje řešení obou problémů, které ale ne každému musí být po chuti.

Součástí strategie, kterou krumlovští zastupitelé schválili na konci června, je i jedno zvláštní doporučení. Město by mělo do několika let začít omezovat, kolik lidí může být v centru.

„V současnosti dochází k přetěžování historického jádra,“ tvrdí zpráva a varuje, že příliv turistů se bude dále zvyšovat. „To v budoucnu povede k nutnosti zavedení aktivních nástrojů regulace za účelem zachování autenticity památkových hodnot, ale také genia loci a atmosféry města,“ uvádí dále dokument, který pro město zpracovala společnost KPMG. Město by tak podle návrhu mělo zvážit, zda nezačít do historického centra vybírat vstupné. Peníze by „kasírovaly“ například postavy v kostýmech.

Vstup by podle materiálu pomáhal řešit i další problémy, které město trápí. Kdyby ho Krumlov vybíral pouze v některých měsících, mohl by tím docílit lepšího sezonního rozložení turistů. V současnosti do města většina cestujících přijíždí v létě a malebné uličky doslova zaplavují davy lidí.

Starosta: Jde o jednu z alternativ

Zastupitelé se nicméně nad plánem na potenciální zavedení vstupného nemohli shodnout. Jen těsně neprošel návrh Jana Vozábala (ODS), který chtěl, aby se tato část strategie vynechala. „K možnému řešení regulace vstupu do města v plánu nebyl dostatek konkrétních informací,“ zdůvodnil, proč chtěl bod ze strategie vyškrtnout. Dodal, že schválení dokumentu neznamená, že město návrhy začne v dohledné době zavádět.

To potvrdil i starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (ČSSD). „Jde o jednu z alternativ, jak počet turistů v centru regulovat, zatím jich tam ale tolik není a výhledově ani nebude,“ řekl Blesk.cz s tím, že podle něj po něčem podobném nebude třeba sáhnout minimálně dalších 10 let.

Studie: Plavky do historického jádra nepatří

Společně se vstupem by strategie chtěla omezit i místa, kde mohou kotvit lodě vodáků, kteří sjíždí Vltavu, a zpoplatnit je. Vodáci do města také přinášejí podobný fenomén, jaký známe v poslední době zejména v Chorvatsku – chození v plavkách. Lidé v plavkách ale podle studie do historického centra nepatří. Plán tak počítá s vyhláškou, která by zakazovala vstup do města v „nevhodném“ oblečení. 

stellastella ( 21. července 2017 16:30 )

 Zazivam vodaky ted v plne sile.A pak jim konkuruji maminky s detmi.Reknou detem,at jdou na wc do restaurace.Nejdou s nimi,aby nemuseli platit.To,co po nich zbyde nepreji nikomu videt,natoz uklizet.Dnes tu byla pani s moznosti mimcem.Bez ostychu polozila znecistene mimco na sedak u stolu...co dodat.Krumlov ma turistu vzdycky dost.Nyni ho objevili J.Korejci,Cinane,Japonci,Indove ... Je tu pro kazdeho mista dost,pokud se slusne chova,je.minimalne v sortkach a kratasech.

stachovil ( 21. července 2017 13:01 )

Asi to nějak nechápu. Chtějí omezit počet turistů ve městě, ale zároveň by rádi nalákali do města více turistů..... Si trochu protiřečí...... Vymlouvají se, že město je přetěžováno a že to vyřeší poplatek za vstup, ale lepší by bylo, kdyby rovnou přiznali, že jsou nenažraní a že jim jde jen o prachy.... Nějaké mátohy v dobových kostýmech tento fakt nijak nepřebijou. Vážení úředníci města Český Krumlov, jste nenažraní pitomci a na vašich úředních postech nemáte co dělat!

stellastella ( 21. července 2017 11:19 )

 Vybirat za vstup do mesta je stejna pitomost,jako kdyby to chteli v Praze.Ale souhlasim,ze by se v centru mesta nemelo behat v plavkach nebo bez tricek.Takze zony,kde se muze z lodky vystoupit,vitam.Stejne tak necht se mesto postara o verejne Wc.Pokud zastavi lodi pred restauraci,skupina se vrhne na toalety a chteji je zadarmo.Ale voda,hyg.potTr.uklid stoji penize,takze pokud nejsou nasimi hostmi,musi platit.Ale neradi.Nic po sobe neuklidi,chodi zmaceni,klidne si sednou mokri na podusky na zidlich...jsou opili,sprosti...

1tigrusenka ( 21. července 2017 10:42 )

máš pravdu přivez to k nám do Varů, tady máme herny, bordely, šla.pky i jiné například amatérské k.urvy, dokonce i já dávám za prachy, ale neberu moc, jsem už stará, tak neváhej a přijeď, tobě dám zadarmo

kuromrd ( 21. července 2017 10:38 )

vypadá to, že ti snad nejsou po chuti ani lidé jiné pleti

Zobrazit celou diskusi