Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Myslivci musí zadržet divočáky na zamořeném území, jinak zaplatí tučnou pokutu

Autor: ČTK, pk - 
19. července 2017
11:30

Myslivci na Zlínsku mají za úkol zamezit vybíhání divočáků z území zamořeného africkým morem prasat. Do soboty musí proto nainstalovat pachové ohradníky, které tomu mají zabránit. Státní veterinární správa to oznámila v mimořádném veterinárním opatření. Pokud myslivci ohradníky nenainstalují, hrozí jim pokuta do 50 tisíc korun pro fyzické osoby. Podnikatelé a firmy mohou zaplatit až dva miliony. Myslivci musí také doplňovat účinnou látku v ohradníku podle pokynů výrobce.

Ohradníky budou umístěny u silnic v zamořené oblasti okresu Zlín. Jak už v pondělí oznámili zástupci Zlínského kraje, mělo by jich být 10 tisíc až 12 tisíc. Uživatelům honiteb by peníze na ohradníky mělo podle veterinářů vyplatit ministerstvo zemědělství. „Může to být jedno z opatření, která by mohla v dané situaci pomoci,“ řekl expert z Českomoravské myslivecké jednoty Miloš Ježek.

Ohradníky budou lemovat silnici z Lukova do Fryštáku, dále přes Zlín, Lípu, Slušovice až do Hrobic v celkové délce zhruba 50 kilometrů. Jejich nainstalování má podle předsedy Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeňka Hluštíka zajistit pro krajský úřad soukromá firma.

„Jsme tak domluvení s krajem a veterinou. My jako myslivci bychom to dělat neměli. Je chvályhodné, že se něco dělá, i když nikdo nemůže stoprocentně zaručit, že nakažení divočáci ohradníky nepřekonají,“ řekl Hluštík.

Cíl: Zabránit migraci prasat

Pachové ohradníky se podél silnic ve Zlínském kraji používají už několik let. Především mají zabránit střetům aut se zvěří. Používaná pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, což na zvířata působí odpudivě, a těmto místům se proto mají tendenci vyhnout. „Od tohoto opatření si slibujeme to, že ohradníky zabrání migraci prasat, a tím i dalšímu šíření moru,“ doplnila krajská radní Margita Balaštíková (ANO).

Pořízení nových pachových ohradníků přijde podle mluvčí hejtmanství Renaty Janečkové na 250 tisíc až 300 tisíc korun.

Stát ve čtvrtek kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR a povolil dosud zakázané techniky lovu. Státní veterinární správa dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu. Divoká prasata se v zamořené oblasti dál nesmějí lovit ani přikrmovat kvůli obavám z rozšíření nákazy.

Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat se od pondělka na Zlínsku zvýšil o 11 na 51 kusů. Veterináři celkem evidují 87 uhynulých divokých prasat, od úterka jich přibylo 11. Všechny nově potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Naopak u divočáků testovaných mimo toto území se nemoc neprokázala.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.

Podívejte se na video o útočících divočácích: 


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi