Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letadlo z Brna sjelo v Burgasu z ranveje. Cestující: Řecký pilot nebrzdil?

Autor: mah, ČTK - 
18. července 2017
15:50

V bulharském Burgasu sjelo po přistání z dráhy letadlo z Brna na pravidelné lince společnosti Travel Service. Letiště bylo několik hodin zavřené, všech 178 cestujících evakuovali, nikomu se nic nestalo. Stroj pilotovali Řekové a provozovala ho řecká společnost Orange2fly, upřesnila pro Blesk.cz mluvčí firmy Travel Service Vlaďka Dufková. Podle cestujících mělo letadlo při přistání problém zabrzdit. 

„Airbus A320 na pravidelné lince z Brna do Burgasu se ráno po přistání při opouštění přistávací dráhy ocitl mimo zpevněnou plochu letištní plochy,“ zmínila mluvčí. Dodala, že letadlo patří řecké firmě a český mělo jen polep.

Dufková upřesnila, že v letadle bylo 178 cestujících a šest členů posádky, nikdo z nich nebyl při události zraněn. Všichni vystoupili z letadla po schodech. Letadlo prochází technickou kontrolou, uvedla mluvčí.

Letiště v Burgasu bylo po této nehodě několik hodin uzavřené a všechny lety byly odkláněny do dalšího bulharského města na černomořském pobřeží, Varny. Podle webových stránek letiště v Burgasu se od 11:15 českého času postupně obnovuje provoz.

Podle tiskového střediska letiště zatím není jasné, zda se jednalo o chybu pilota nebo zda sjetí letounu z dráhy způsobilo něco jiného. Podrobnosti zjišťují vyšetřovatelé bulharského ministerstva dopravy.

Situaci po přistání zachytil na videu zveřejněném na Facebooku jeden z cestujících:

„Pro cestující, kteří mají mířit zpět do ČR zajišťujeme náhradní leteckou dopravu,“ uvedla Dufková.

„Přistání bylo nepříjemné a tvrdé“

„Jsme tady s partnerem a dvěma dětmi. Přistání bylo opravdu nepříjemné a tvrdé a měla jsem pocit, že snad přijdeme o podvozek. Létám k moři často a měla jsem pocit, že pilot s letadlem snad vůbec nebrzdil. Měla jsem i pocit, že cítím spálenou gumu. Chtěla bych odškodné,“ zlobí se paní Jarošová z Brna, která to uvedla pro Blesk.cz.

„Letadlo, když přistávalo, tak nezpomalovalo. Asi mu nefungovaly hydraulické klapky, takže jelo stále stejnou rychlostí po dráze. Pilot se ho snažil zpomalit tím, že najel jakoby smykem na travnatou plochu letiště a tam se to víceméně zapíchlo do hlíny,“ nabídl odlišný pohled pan Kupsa pro idnes.cz.

Podle serveru The Aviation Herald, který denně informuje o incidentech a kritických situacích v civilním letectví ve světě, měl letoun problémy s hydraulikou. Po přistání sjel vpravo z dráhy a zastavil se se všemi koly na nezpevněné ploše asi 1900 metrů od dráhy. Posádka po zastavení stroje radiovým spojením požádala o pomoc a sdělila, že měla po přistání potíže s hydraulikou a nešlo ovládat přední kolo.

Letěli jste ráno z Brna do Burgasu a museli vás evakuovat? Jak podle vás probíhalo přistání? Dejte nám vědět a podělte se o své postřehy, ozvěte se na tip@blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 18. července 2017 19:11 )

To je první, co blběnu napadne, když sleze hrobbníkovi z lopaty: Žádat odškodné.

Nezadat ( 18. července 2017 13:26 )

Kdyby vůl letěl,tak neskončil v škarpě.

sores ( 18. července 2017 12:58 )

Odškodné? to se jí u nás vysmějí, ale v USA by ho na 100% dostala, tam dávají doslova za blbosti ale dávají.

Zobrazit celou diskusi