Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Haně (42) změnila život nemoc oka. Zrak ničí hlavně dětem a mladým lidem

Autor: ula - 
24. července 2017
06:19

Zarudlé oko, bolesti, zhoršené vidění – tak se projevuje zánětlivé onemocnění oka, které může pacienta v nejhorších případech připravit o zrak. Nemoc navíc provází celá řada dalších onemocnění a syndromů. Postihuje mladé lidi ve věku okolo dvaceti let, ale také starší populaci, výjimečně také děti předškolního věku.

Hanka (42) pocítila první bolest oka v patnácti letech. Tehdy ještě její lékaři neuměli problém pojmenovat. Hanka dostávala kapky do očí, kortikoidy, ale ani po dvou letech se nic nezlepšilo.

Na konci 80. let vznikla na tehdejší I. oční klinice Fakultní nemocnice v Praze ambulance pro uveitidy, která se začala systematicky zabývat nitroočními záněty. Hanka byla jednou z nejmladších pacientek, která se zde léčila. V té době už věděla, že trpí uveitidou.

Od roku 2003 se na klinice v Praze vede databáze pacientů. V období 2003–2015 bylo vyšetřeno, sledováno a léčeno 2421 pacientů s uveitidou. Ročně přibude v průměru 190 nových případů.

10 % slepoty na světě

Uveitida je nitrooční zánět postihující duhovku, řasnaté těleso a cévnatku. Onemocnění postihuje především obyvatelstvo středního věku.

„Pokud pacient nepřijde k lékaři včas, může se stát, že přijde o zrak. 10 % slepoty na světě se připisuje právě uveitidě,“ řekla Blesk.cz Jarmila Heissigerová, přednostka Oční kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Zvláště nebezpečná je uveitida pro děti, i když není tak častá.

VIDEO: Jak se nemoc projevuje a jak se léčí? Podívejte se na rozhovor

VIDEO: Hance uveitida změnila celý život. Tohle je její zpověď