Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoufalé firmy šponují mzdu na maximum. Běžte v srpnu na brigádu, radí experti

  • Autor: ula - 
    19. 7. 2017
    06:40

    I když firmy hledaly brigádníky na léto primárně během května a června, personální agentury vzkazují, že pokud si chcete ještě sehnat přivýdělek, máte šanci. Lidí na trhu práce je nedostatek, takže možnost mají nejen studenti, ale i senioři. Poptávka podniků je navíc o 15 procent vyšší než vloni. O jaké pozice je největší zájem a na co si dát pozor při sjednávání brigády?

  • 1.Osm tisíc pozic do konce srpna

    Letní brigádnická místa firmy obsazovaly intenzivně už během května a června – jen přes Jobs.cz se za dva uvedené měsíce protočilo skoro 20 tisíc brigádnických pozic. „Ale i v červenci firmy vystaví inzeráty na dalších odhadem 7–8 tisíc brigádnických pozic, podobné to bude i v srpnu,“ řekl Blesk.cz Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz.

     

    Poptávka firem je vyšší než vloni, cca o 15 %. Zájem lidí o výpomoc formou brigád je setrvalý, nyní mají ale zájemci rozhodně větší výběr než v předchozích letech.

    2790832:full:true:true

  • 2.Firmy dnes vezmou i seniory

    Obvykle se letní brigády spojují se studenty, trend se však v poslední době změnil. Lidí na trhu je podle odborníků nedostatek, takže šanci k sehnání zajímavé brigády má letos opravdu kdokoliv.


    „Zejména výrobní podniky začínají kvůli nedostatečnému zájmu uchazečů o manuální práci s náborem letos o něco dříve a svou nabídku přizpůsobují různým skupinám. Studenty lákají na pěkné finanční ohodnocení, matky na mateřské nebo rodičovské dovolené zase na flexibilní pracovní dobu, komentuje současnou situaci Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

     

    Roste také nabídka práce pro brigádníky z řad seniorů a pracovníků v produktivním věku, kteří se oproti studentům mohou práci často věnovat víc pracovních dnů a rádi si přivydělají nějakou tu korunu nad rámec svých pravidelných příjmů.

    Firmy dnes vezmou i seniory. Firmy dnes vezmou i seniory. | profimedia.cz

  • 3.Nezletilí mají šance menší

    Možnost získat práci mají i mladí lidé, kteří ještě nedosáhli plnoletosti. Ti, kteří oslavili teprve patnácté narozeniny, mají ale zatím možnosti omezené. Firmy je kvůli bezpečnosti či hmotné zodpovědnosti zaměstnávají nerady.

    „Prostřednictvím personální agentury také nemají moc šancí na získání práce. V podstatě jedinou možnost pro ně představuje potravinářský sektor a zemědělství, kde v tomto období uvítají opravdu každou pomocnou ruku,“ uvádí Wysoglad. Vydělají si tu ale méně.

    Nezletilí mají šance menší. Nezletilí mají šance menší. | ČTK

  • 4.Stovka za hodinu, ale i méně

    „Odměny brigádníků vzhledem k nedostatku lidí v posledních dvou letech rostou, většinou však nejde o žádné dramatické nárůsty o desítky procent – vyjma práce, s níž je spojená větší zodpovědnost nebo jsou u ní vyšší kvalifikační nároky zaměstnavatelů,“ uvádí Dombrovský a doplňuje: „Obvyklá odměna se nyní pohybuje do 100 Kč za hodinu brigádnické výpomoci, v regionech mimo hlavní město jsou běžné brigády s odměnou na úrovni 70–90 Kč/h, leckdy však lze (zejména v metropoli) také najít i výrazně lépe ohodnocenou brigádu s odměnou kolem 150–200 Kč/h, výjimečně i více.“


    Nejméně peněz dostanete podle odborníků v řetězcích rychlého občerstvení a v zemědělství, kde obdržíte maximální 80 korun za hodinu.

    Stovka za hodinu, ale i méně Stovka za hodinu, ale i méně | profimedia.cz

  • 5.Manuální práce netáhnou

    Nejčastější oblastí, kde mladí lidé hledají práci, je administrativa. Pracovník bez praxe ve Wordu v kanceláři nadělá určitě menší škody než technikou nedotčený pracovník ve výrobním závodě, kde by obsluhoval těžké stroje.

    Někteří se přitom domnívají, že nenáročnou práci v administrativě seženou levou zadní. Opak je ale mnohdy pravdou.Například u asistenčních pozic nebo míst recepčních, na něž se hlásí stovky zájemců, je mnohem větší konkurence, tím pádem i menší šance na úspěch. Namísto toho do výrobních podniků, kam se absolventi moc nehrnou, vás vezmou všemi deseti,“ doplňuje Wysoglad.

     

    Samozřejmě netáhnou manuální práce, i když nabízí nadprůměrné ohodnocení. Nejvíce ovšem zaměstnavatelé poptávají zájemce v oblasti propagace.

     

    10 pracovních oborů, o které je mezi studenty největší zájem:

    1. Administrativa
    2. Média, reklama, grafika, marketing a obchod
    3. Ekonomika, finance, personalistika
    4. Vzdělání, výuka, školství
    5. Státní a veřejná správa
    6. IT
    7. Farmacie, zdravotnictví
    8. Gastronomie, cestovní ruch
    9. Právo, justice, legislativa
    10. Daně, audit, účetnictví

    Pracoval by premiér za 15 tisíc měsíčně? To zjistíte ve videu:

    Video  Dělal by Sobotka za 15 000?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

     

  • 6.Nejvíce míst je v Praze a v Brně

    Přes Jobs.cz je nejvíce brigád obsazováno v Praze a středních Čechách a také v Brně a okolí.


    Co se týče jednotlivých regionů, už mnoho let neplatí, že v Praze dostanete nejvyšší mzdu. Zvláště velké průmyslové podniky v regionech často nabízí nadprůměrné platové podmínky,“ říká Wysoglad.

     

    S koncem léta by pak měly platy brigádníku ještě zhruba o 30 korun povyskočit. „Pracovníci si zpravidla chtějí vydělat už v prvních letních měsících a pak na poslední chvíli odlétají na dovolenou do zahraničí. Ke konci léta a na začátku září, kdy podniky vyrábějí zboží na období podzim-zima a shánějí každou sílu, proto očekáváme nárůst hodinové mzdy,“ doplňuje Wysoglad.

    Nejvíce míst je v Praze a v Brně. Nejvíce míst je v Praze a v Brně. | profimedia.cz

  • 7.Ptejte se…

    Sháníte práci? Zjistěte si o nabízených místech vždy co nejvíce informací. Zhodnoťte, zda se vám vyplatí a pro zaměstnavatele nebudete jen levná pracovní síla. Budete mít k sobě někoho, kdo vám na začátku pomůže? Dostanete prostor se něco naučit? A víte vůbec, na čem budete pracovat? Na tyto otázky je důležité znát odpovědi.

    Ptejte se… Ptejte se… | Profimedia.cz

  • 8.Práci bez smlouvy neriskujte


    Brigáda se podobně jako klasické zaměstnání řídí zákonnými pravidly a i krátkodobý přivýdělek je nutné ošetřit smlouvou. Jak uvádí Wysoglad, „zahájení brigády bez smlouvy je nezákonné a riskujete tím, že vám zaměstnavatel následně nevyplatí odpracovanou mzdu“. U brigád se přitom nejčastěji jedná o dohodu o provedení práce (DPP) či dohodu o pracovní činnosti (DPČ), v nichž by měl být vždy uveden druh činnosti a způsob, jakým bude brigádník odměněn.

     

    „Každou smlouvu si před podpisem řádně přečtěte. Důležité jsou přitom body jako místo výkonu práce, druh práce a též sjednaná odměna, která může být hodinová či měsíční. Zásadní je také vědět, za co zodpovídáte, a znát maximální počet hodin, které můžete na tu kterou smlouvu odpracovat,“ doplňuje Wysoglad a všem uchazečům o sezonní přivýdělek doporučuje, aby ani pod nátlakem nepodepisovali smlouvu, kterou si důkladně neprostudovali.

     

    8 věcí, které byste si měli ve smlouvě ohlídat:

    1. náplň práce
    2. místo výkonu práce
    3. zodpovědnost za majetek společnosti svěřený do užívání
    4. odměna za práci
    5. příplatek za noční službu, práci přes víkend či ve svátek
    6. výplatní termín
    7. maximální počet odpracovaných hodin
    8. daňové úlevy

     

     Hostesku Kristýnu okradli šéfové o výplatu. Takhle z nich peníze dostala: 

    Video  Hostesku Kristýnu okradli šéfové o výplatu. Takhle z nich peníze dostala.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 9.Práce na dohodu o provedení práce…

    Pokud uvažujete o krátkodobé brigádě, kde se měsíční mzda bude pohybovat do 10 tisíc korun včetně, je pro vás nejvýhodnější se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o provedení práce (DPP). Ta má rozsah práce stanovený na max. 300 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele. Pokud tedy začnete na DPP pracovat na začátku léta, můžete svých 300 hodin vyčerpat do konce prosince.

     

    V případě, že u jednoho zaměstnavatele podepíšete více dohod o provedení práce, což zákon připouští, pak se počet odpracovaných hodin sčítá (nemůžete tedy na dvě dohody odpracovat celkem 600 hodin, ale pouze 300).

     

    V tomto případě nemáte povinnost odvádět sociální ani zdravotní pojištění. Pozor ale pro ty, za něž pojištění neplatí stát, potom musíte hradit zdravotní pojistné jako tzv. osoby bez zdanitelných příjmů sami.

     

     

    Práce na dohodu o provedení práce… Práce na dohodu o provedení práce… | profimedia.cz

  • 10.… nebo dohodu o pracovní činnosti?

    DPČ brigádníkům nabízí méně výhodnou variantu, neboť se jim z výplaty odečítají odvody. V případě, že je vaše měsíční hrubá mzda z DPČ nižší než 2500 korun, neplatí se z ní zdravotní ani sociální pojištění, daně za vás ale zaměstnavatel odvádět musí. DPČ je pak limitována maximálně polovinou pracovního fondu, tedy 20 hodin týdně.

     

    V každém případě vaše mzda podléhá tzv. srážkové dani ve výši 15 %. Tuto daň za vás odvádí zaměstnavatel formou záloh. „Abyste zásadně snížili odvody záloh na daň z příjmů, přihlaste se zaměstnavateli k podpisu takzvaného prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, které je známé pod pojmem růžový papír. Zajistíte si tak slevu, na niž máte ze zákona nárok,“ doporučuje ředitel personální agentury. Daňové zvýhodnění přitom můžete uplatnit vždy pouze u jednoho zaměstnavatele.

    … nebo dohodu o pracovní činnosti? … nebo dohodu o pracovní činnosti? | Shutterstock.com

     

  • 11.Vyplácení odměny nenechejte náhodě

    Ve smlouvě si kromě výše mzdy ohlídejte také termín její výplaty, který firma musí dodržovat. 


    Dopředu si se zaměstnavatelem vyjasněte i vyplácení různých příplatků. „Standardní příplatky za práci v noci, přesčas či ve svátek není zaměstnavatel v případě brigády povinen pracovníkovi přiznat. Záleží pouze na jeho libovůli, zda jeho pracovitost ocení, či nikoliv. Je proto dobré mít tuto záležitost dopředu smluvně ošetřenou,“ upozorňuje Ondřej Wysoglad. 

     

    Brigádu lze nalézt i v oboru. Brigádu lze nalézt i v oboru. | Profimedia

  • 12.Láká vás sezonní nabídka v zahraničí? Mějte oči na stopkách!

    Letní brigády v zahraničí lákají v posledních letech řadu mladých Čechů, kteří chtějí spojit možnost zajímavého přivýdělku s cestováním nebo studiem cizích jazyků. Se zprostředkováním práce v cizině jim pomáhají specializované agentury, které zájemcům usnadňují starosti i čas s vyřizováním potřebných formalit. Při jejich výběru ale buďte opatrní.

     

    „Agenturu nebo společnost zajišťující práci v zahraničí si pořádně prověřte. Za zprostředkování práce od vás žádná z nich nesmí chtít poplatek, získávají je totiž přímo od zaměstnavatelů, kterým zajišťují pracovníky. Dobré také je si zjistit, zda má agentura povolení ke zprostředkování do zahraničí od ministerstva práce a sociálních věcí,“ upozorňuje Ondřej Wysoglad a dodává, že nesolidní agentura by vás klidně mohla nechat v cizím prostředí na holičkách. Ty nejlákavější nabídky bývají často těmi nejzrádnějšími.

    Největší poptávka je po administrativě. Největší poptávka je po administrativě. | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud