Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pobodaná Češka v Hurghadě je účetní Lenka. V nemocnici si poleží týden

Autor: Jakub Veinlich - 
15. července 2017
19:20

Češka, kterou pobodal útočník při dovolené v egyptské Hurghadě, je šestatřicetiletá účetní Lenka z Rakovnicka. Redakce Blesk.cz zná její plnou identitu, kterou jí potvrdilo několik zdrojů. Lékaři u ní potvrdili několik bodnořezných ran. Zranění jsou podle české velvyslankyně v Egyptě Veroniky Kuchyňové Šmigolové středně těžká. Podle vyjádření bratra zraněné to byl pro rodinu šok.

„Lékaři považují zranění za středně těžká až lehčí,“ řekla česká velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová Blesk.cz. Účetní Lenka (36) má podle diplomatky několik bodnořezných ran na noze a na zádech. „Nejsou nijak hluboké ani ohrožující na životě,“ dodala zástupkyně České republiky v Egyptě.

Zraněná Češka bude v káhirské nemocnici po útoku zřejmě týden:

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

„Byl to pro celou naši rodinu obrovský šok. Jinak si představte, jak by bylo asi vám, kdyby se to stalo někomu z vaší rodiny. Ty pocity ani nejdou popsat,“ uvedl pro Blesk.cz bratr zraněné turistky. „Co se týče úřadu, od rána jsme v přímém spojení s konzulem, který je přímo u ní, tudíž máme přímé informace. A myslím, že z jejich strany dělají vše, co je v jejich silách, za což jim patří veliký dík. Momentálně doufáme, že bude samozřejmě možný co nejdřívější návrat zpět k nám, k celé rodině a neustále na ni myslíme,“ dodal.

Češku v sobotu kolem 13. hodiny českého času přepravil do Káhiry z letoviska Hurghada záchranářský vrtulník. Zraněná rodačka z Prahy se dnes měla přitom vrátit domů – na Rakovnicko, kde žije i se svým synem a partnerem. Ti se za ní přesunuli autem. Podle Kuchyňové dnes syn i přítel matku navštívili.

„Partner a syn přijeli z Hurghady s kolegou z ambasády automobilem do Káhiry a jeli za ní rovnou do nemocnice. Tam s ní chvíli pobyli a v současné době jsou na cestě na ambasádu,“ popsala velvyslankyně. Oba budou zatím bydlet na ambasádě. Jestli odletí domů všichni tři, zatím není jasné.

Týden v káhirské nemocnici

Zraněná Češka bude v nemocnici minimálně sedm dní. Domů na Rakovnicko se chce podle velvyslankyně ale vrátit co nejdřív. „Pokud já vím, (lékaři) předpokládají dobu hospitalizace přibližně týden,“ dodala Kuchyňová, podle které Lenka s rodinou, lékaři i zástupci velvyslanectví plně komunikuje a to plynulou angličtinou. „Předpokládám, že (návrat) bude hradit její zdravotní pojišťovna a cestovní kancelář je připravena uhradit letenky rodinným příslušníkům, kteří jsou s ní,“ řekla Blesk.cz Kuchyňová.

Lenka se s rodinou měla vrátit z Egypta tuto sobotu. Na dovolenou do Hurghady přiletěla minulou neděli.

V egyptské Hurghadě byla po pátečním útoku zpřísněna bezpečnostní opatření. Policejní hlídky jsou kolem hotelů i na silnicích. Útočník nožem zabil dvě Němky a zranil čtyři ženy, mezi nimiž je i Lenka. Podle zatím neověřených zpráv, o nichž informovala agentura DPA, udržoval prostřednictvím internetu kontakty s radikály z organizace Islámský stát ISIS. Také útočník byl k výslechu převezen do Káhiry.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte zde

montevideo ( 16. července 2017 17:07 )

Doporučuj si, co chceš. Tobě doporučuji dovolenou v Sýrii, Afganistánu nebo Iráku. Určitě bude ještě levnější než v Egyptě. S ultra all inclusive !

montevideo ( 16. července 2017 13:54 )

Takže z 90 % ten zájezd dopadl dobře !

montevideo ( 16. července 2017 13:45 )

Nic nikomu nedoporučuji, k tomu nemám oprávnění, jen, s dovolením, vyjadřuji svůj názor, aniž bych přitom někomu nadávala do "chorých hlav". Je spousta krásných míst na světě, kde nehrozí reálné akutní nebezpečí. Ovšem zájezdy tam nejsou za hubičku.

montevideo ( 16. července 2017 13:08 )

Budeš se divit, ale já jsem v Egyptě skoro 2 roky žila. Mám ho projetý od Alexandrie až po Abu Simbel. Mentalitu místních lidí znám poměrně dobře. Takže návštěvu této země v této době, navíc s malými dětmi, považuji za nezodpovědné šílenství.

Digitt ( 16. července 2017 12:48 )

Účetní Lenka hmmm. Nemohli byste prosím zjistit i kolik váží, jak je vysoká, jak velkou má nohu a v kolika letech přestala dudlat dudlíka? To jsou totiž taky strašně nezbytný fakta pro lidi....

Zobrazit celou diskusi