Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvě nové studie se shodují: Káva snižuje riziko předčasného úmrtí!

Autor: bop, mav - 
15. července 2017
06:50

Patříte mezi milovníky kávy? Pak vás tahle zpráva jistě potěší. Hned dvě rozsáhlé studie potvrdily blahodárné účinky kávy na náš organismus! Ale pozor, pro »turka« to platit nemusí...

Na celém světě se denně vypije až dvě a čtvrt miliardy šálků kávy. A hned dvě studie publikované v odborném magazínu Annals of Internal Medicine nyní potvrdily, že ji můžeme pít s klidným svědomím...

Ta první sledovala dlouhých 16 let rozsáhlou skupinu 520 tisíc lidí z deseti zemí.  Podle jejích zjištění měli muži, kteří vypili tři a více šálků denně, oproti kontrolní skupině hned o 18 % nižší riziko úmrtí! A to zejména v souvislosti s oběhovou či trávicí soustavou. U žen toto snížení rizika činilo pouze 8 %, mohly se však radovat z výrazného snížení počtu nádorů.

„Sledovali jsme řadu zemí napříč Evropou, kde lidé pijí kávu různého původu a způsobu přípravy,“ uvádí spoluautor Marc Gunter z londýnské Imperial College. Vědec připouští, že mohlo dojít k mýlce či mohly být informace interpretovány nepřesně, výsledek závisí na velkém množství faktorů, jako třeba příprava kávy a podobně. „Ale v různých zemích se to projevuje stejně, naznačuje to, že to bude spíš o kávě samotné než třeba o způsobu její přípravy nebo pití,“ cituje ho server CNN.

Studie sice zahrnovaly nejrůznější druhy kávy a její přípravy, ovšem nesledovaly Česko a zdejší specialitu: »turka«. Tento způsob přípravy může některé pozitivní účinky kávy potlačit, či nám dokonce způsobit potíže. Prudké spaření kávě neprospívá, po třetí minutě louhování se navíc začnou uvolňovat i třísloviny, které nedělají dobře žaludku.

Správně byste měli kávu zalévat vodou o teplotě asi 95 °C a po třech minutách přelít přes sítko (nevypít ji hned, teploty nad 70 °C škodí jícnu!). Rozhodně se vyhýbejte nejlevnějším směsím, které nízkou kvalitu maskují silným pražením.

Expertka na výživu: Latté ke svačině může být dobrý nápad

Za optimální je považován příjem 150–200 mg kofeinu, čemuž odpovídají 2–4 kávy denně, říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. „Pozitivních účinků na zdraví se zcela jistě nedočkáte od káv typu 3 v 1, chybou je také používat namísto mléka sušenou smetanu. Sušené instantní výrobky často obsahují částečně ztužené tuky, které jsou zdrojem trans mastných kyselin s nepříznivým účinkem na zdraví,“ varuje Hlavatá. „Mléka do kávy se bát nemusíte, jen se smetanou a cukrem to nepřehánějte. Čtyři kávy se smetanou oslazené dvěma kostkami již představují pořádnou kalorickou bombu. Na druhou stranu např. latté ke svačině může být dobrou volbou,“ sdělila expertka pro deník Aha!.

Jak vytvořit výbornou pěnu na kávu jako od profesionála? Stačí vám mikrovlnná trouba a zavařovací sklenice!

Video  Latté jako od profesionála: Stačí vám zavařovačka a mikrovlnka.  - Adam Balažovič, Lenka Chvostová
Video se připravuje ...

gogo56 ( 15. července 2017 08:28 )

souhlasím s poklesem prodeje kávy můj otec byl kafař zemřel v59 letech jinak je káva droga , zrovna jako cigareta, alkohol, maryška která se na rozdíl od kávy dá použít i vně bez orálního použití !!

hchkr ( 15. července 2017 07:21 )

Asi klesl prodej kávy.

Zobrazit celou diskusi