Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vystavujete v Praze zřejmě mrtvolu mého bratra.“ Číňan urguje českou policii

Autor: Mii - 
14. července 2017
12:08

Minimálně jeden z exponátů na pražské výstavě Body The Exhibition své tělo nevěnoval dobrovolně. Myslí si to Číňan Huang Wanqing, podle nějž se na výstavě nachází jeho bratr, který před 14 lety zmizel v Číně, kde byl stíhán kvůli svému náboženskému přesvědčení. Wanqing podal na výstavu trestní oznámení a prosí českou policii, aby mu s pátráním po bratrovi pomohla. Informuje o tom server Echo24. 

Wanqing je občanem USA. O pražské výstavě Body se dozvěděl prostřednictvím aktivit starosty Prahy 7 Jana Čižiňského, jenž se snažil zasadit o to, aby těla byla pohřbena. To se mu nepodařilo, ale jeho boj vyvolal velký mediální zájem, který překonal hranice Česka a donesl se až k Wanqingovi.

Muž svého bratra Huanga Xionga hledá již 14 let. Naposledy spolu mluvili v roce 2003, když si telefonovali. Od té doby je Xiong nezvěstný a Wanqing se domnívá, že je mrtev. Xiong byl totiž stoupencem hnutí Falun Gong, jehož členové jsou v Číně sledováni, zatýkáni a mučeni. To se stalo i Xiongovi – byl zatčen a odvezen do pracovního tábora. Úřady o jeho osudu mlčí.

O tom, že těla na výstavě Body patří právě zavražděným členům hnutí Falun Gong, se spekuluje dlouhé měsíce. Kurátoři výstavy to odmítají a tvrdí, že si jsou stoprocentně jisti, že exponáty daly během svého života k podobné manipulaci souhlas.

Bratr se nacházel poblíž fabriky na těla

Wanqing si nicméně myslí, že jedno z těl by mohlo patřit jeho mrtvému bratrovi. „O výstavách Bodies slýchám už dlouhou dobu a zaslechl jsem, že mezi vystavovanými těly jsou také ostatky stoupenců Falun Gongu. Doufám, že by česká policie mohla prošetřit, zda mezi nimi není i můj mladší bratr Huang Xiong. Můj bratr zmizel před 14 lety a já nikdy nepřestanu hledat pravdu, i kdyby existovala jen jiskřička naděje,“ vysvětluje Wanqing.

Jeho bratr se navíc naposledy pohyboval v místech, kde se těla na výstavu zpracovávala. „Fabrika na plastináty Su Yi v Nanjingu je blízko Šanghaje, což je poslední místo, kde byl můj bratr spatřen. Je důvodné podezření, že se tělo mého bratra dostalo i do města Dalian, kde sídlí fabrika Dalian Hoffen Biotech. Té děkuje česká pořadatelská firma ve svých materiálech,“ uvádí muž v trestním oznámení.

VIDEO: Co si o zacházení s lidskými právy v Číně myslí prezident Miloš Zeman?

Video  S prezidentem v Lánech: O čínské návštěvě a lidských právech  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Po české policii chce, aby mu s identifikací jeho bratra pomohla. Ze všech exponátů by měly být provedeny testy DNA či jiné forenzní metody. Výstava byla navíc v trestním oznámení vyzvána v ukázání potřebné dokumentace, která identitu těl obsahuje.

Organizátoři: Analýza DNA není možná

Zástupci Body s tvrzením Wanqinga nesouhlasí. „Mezi našimi exponáty nejsou žádní političtí vězni ani stoupenci Falun Gongu. Jsou to těla dobrovolných dárců, z nemocnic a univerzit,“ řekla pro Echo24 mluvčí Body The Exhibition Květa Havelková. Organizátoři si tím jsou jisti, i když informované souhlasy těl nemají. Zkoumání DNA navíc nemusí být možné. „Plastinace je natolik silný chemický proces, že je při něm DNA zničena,“ vysvětlovala Havelková.

O přítomnosti těl stoupenců Falun Gongu na výstavě je ovšem stále přesvědčena organizace Lidská práva bez hranic. Wanqinga v Česku zastupuje a pomohla mu podat trestní oznámení. „Rádi jsme pomohli panu Huangovi hledat jeho bratra na výstavě. Je mnoho lidí, kteří v důsledku perzekucí v Číně ztratili své příbuzné a teď musí přihlížet tomu, jak po světě putují výstavy plastinovaných těl, kde mohou být vystavováni pohřešovaní členové jejich rodin,“ píše v tiskové zprávě Pavel Porubiak, projektový ředitel organizace.

Policie by se podle mluvčí organizace Lidská práva bez hranic Kateřiny Kudláčkové měla vyjádřit do měsíce.

Kontroverzní výstava

Body The Exhibition je výstava o lidském těle, která vystavuje reálné orgány a celé mrtvé lidi. Návštěvníci mohou vidět širokou škálu orgánů od kosterního systému, svalstva, přes reprodukční orgány, dýchací orgány po krevní oběh. Součástí jsou také orgány postižené nějakou nemocí, například rakovinou nebo plíce kuřáka. Celkem výstava obsahuje 300 exponátů.

Těla a orgány jsou zachovány pomocí procesu, který se nazývá plastinace. Při něm je tělní tekutina nahrazena silikonem. Práce na celotělových exponátech mnohdy trvá i déle než jeden rok.

Výstava vyzdvihuje, že se jedná o orgány a těla reálných osob, ne jen napodobeniny. Díky tomu má podle svých organizátorů nebývalý vzdělávající rozsah a zve k návštěvě i školní družiny. Objevují se ale názory, že vystavovat mrtvá těla je neetické. V Česku Body The Exhibition pořádá společnost JVS Group.

tgbg ( 15. července 2017 10:12 )

Zeman a komunisti se neštítí ničeho!!!!

skaara ( 14. července 2017 16:52 )

Na této výstavě jsem byla a vidímj za tím jen a pouze ANATOMICKOU VÝSTAVU, nic víc. A prase tedy rozdně nejsem.

prycsnima ( 14. července 2017 15:05 )

 Fuj.kdo se na to chodí.měl ny podepsat že se nechá taky preparovat.

jana999 ( 14. července 2017 12:44 )

žije v usa odtud ta výstava pochází, proč e nestaral už v usa když to bylo vystavováno, proč najednou po tolika letech se tím mají zabývat naši policisti, to tím chtějí před volbami nahonit hlasy, nebo co má znamenat ten velký zájem po tolika letech

Zobrazit celou diskusi