Jahody české, nebo z dovozu? Nenechte se napálit. Ovocnář radí, jak je poznat

  • Autor: ula - 
    14. 7. 2017
    05:01

    První tuzemské jahody začaly dozrávat koncem května, do té doby byly v obchodech pouze ty z dovozu. A jahodová sezona stále ještě neskončila, trvá až do července. Jenže někteří prodejci nás mohou chtít klamat a označí dovezené plody českým původem. Jak tedy poznáme, že jsou jahody opravdu z České republiky?

  • 1.Jahody z dovozu vydávané za české

    Po kvalitních českých jahodách je v sezoně velká poptávka. Pěstitelů je u nás ale málo, protože je tato práce poměrně riziková a náročná. I proto se k nám dováží větší množství jahod, než by zákazníci uvítali.


    „Kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni mají totiž horší kvalitu i chuť. Navíc někteří prodejci zneužívají velkou poptávku po tomto oblíbeném ovoci a označují dovezené jahody jako české,“ upozorňuje šéf Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

     

    Nicméně přesto máme určitou šanci tento klam prokouknout.

    Jahody z dovozu vydávané za české  (ilustrační foto)Jahody z dovozu vydávané za české (ilustrační foto) | 

  • 2.Jak mají vypadat kvalitní jahody?

    Na první pohled jsou tuzemské jahody čerstvé, lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků. České jahody bývají obvykle menší než jahody dovozové. Vždy jsou prodávány ve vhodném, čistém, pevném a nepoužitém obalu.


    Jak v Česku probíhá samosběr jahod? Podívejte se:

    Video Na samosběr jahod do brněnské Líšně vyrazily tento týden tisíce zájemců. Každý si natrhá do nádoby a za chvíli jede zase domů. - Hynek Zdeněk
    1080p 720p 360p

  • 3.Rozhodující je i chuť a vůně

    Jahody vypěstované v našem klimatu a regionu jsou mnohými spotřebiteli považovány za chutnější, protože jsou ještě v den sklizně u zákazníka. Proto jsou vždy čerstvé a plné jahodové chuti i vůně.

    Rozhodující je i chuť a vůně.Rozhodující je i chuť a vůně. | 

  • 4.Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“

    Jahody jsou sezonní ovoce. Sklizeň trvá od konce května do poloviny července. Nejchutnější plody jsou právě v tomto období. Jedná se o tzv. jahody jednouplodící nebo také červnové.

     

    „Sezona těchto jahod trvá 3 až 8 týdnů v závislosti na počasí, skladbě odrůd a pěstební technologii. Sklizeň v plné konzumní zralosti je zárukou nejlepší chuti, intenzivní vůně a šťavnatých plodů s vysokým obsahem cukru. Takto sklizené jahody se nedají skladovat, musí se zkonzumovat do zhruba 24 hodin,“ upřesňuje Milan Hanč z Jahodáren Vraňany pro portál Akademie kvality.

     

    Mimo sezonu se pěstují tzv. stáleplodící, ale ty nedosahují takových chuťových hodnot jako tzv. jednouplodící.

    Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“Jahody „jednouplodící“ vs. „stáleplodící“ | 

  • 5.Pomůže vám „jahodová mapa“

    Pokud chcete mít opravdu jistotu, odkud jahody pocházejí, navštivte webové stránky ministerstva zemědělství. Najdete tam přehledné informace o tom, kde aktuálně probíhají po celé České republice samosběry jahod.

    Pomůže vám „jahodová mapa“Pomůže vám „jahodová mapa“ | 

  • 6.Původ, pěstitel a odrůda

    Regionální produkce od místních pěstitelů zaručuje čerstvost a kvalitu. Je tedy možné hledat místní pěstitele, kteří nabízí jahody v několika kvalitách již natrhané nebo samosběr.

     

    „Zákazník by měl sledovat, od koho si jahody kupuje a odkud pocházejí. Prodejce má povinnost u zboží uvádět původ, pěstitele a také odrůdu. V zásadě platí nekupovat je od anonymního prodejce s pouhým označením ‚jahody‘,“ dodává Ludvík.

    Původ, pěstitel a odrůdaPůvod, pěstitel a odrůda | 

Doporučujeme
zednik ( 14. července 2017 15:28 )

Ještě jsem neviděl stánkaře co by měl vyznačený původ, pěstitele a odrůdu. Asi chodím jinudy než čoika.

sichlhamr ( 14. července 2017 12:08 )

Vytecna ceska jahoda,je drobneho vzrustu,lehce nazelenala.Cenove prevysuje jahodu zapadni provenience.

Zobrazit celou diskusi
1080p 720p 360p
Další videa