Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nouzové přistání českého letadla: Vypadly masky, lidé se báli o život, nemohli dýchat

Nouzové přistání letadla s Čechy: „30 minut jsem se bála o život“
Nouzové přistání letadla s Čechy: „30 minut jsem se bála o život“  (Autor: koláž/blesk.cz)
Autor: zzu - 
12. července 2017
09:00

České letadlo společnosti ČSA v odpoledních hodinách vyletělo z Říma do Prahy. Chvíli po vzletu ale vypadly kyslíkové masky. Cestující začali panikařit a letoun se vracel zpátky do Říma. Tam cestující čekají na náhradní let. 

Vypadly masky, museli jsme si je nasadit a pak je mít na sobě až do přistání, bylo to max. 30 minut, během kterých jsem se fakt bála o svůj život,“ popsala pro Blesk.cz cestující Pavla.

Letušky nevypadaly moc klidně, spíš jsem z jejich reakcí byla více nervozní,“ doplnila Pavlína. Kolem půl desáté večer netušila, jestli se vrátí domů ještě dnes, nebo noc přežije na letišti v Římě. „Nedali nám jídlo, prý možná nějaký let kolem půlnoci bude možný. Nechali nás tady na letišti dost napospas,“ řekla zoufale.

Drama na palubě vyděsilo i další cestující. „Když vám vypadne během letu maska, vidíte pobíhat letušky a z rozhlasu zní ,emergency‘, jste docela rádi, že se kapitán rozhodne vrátit,“ popsala pro Blesk.cz cestující z letadla, která si nepřála zveřejnit jméno.

VIDEO: Co se dělo na palubě letadla?
Video  Jeden z cestujících situaci zachytil.  - Michal Kratochvíl
Video se připravuje ...

Podle tiskového mluvčího ČSA Daniela Šabíka šlo o planý poplach. „Byl to falešný poplach. Šlo o podezření na technickou poruchu, ale když letadlo přistálo zpátky v Římě a technici prohlédli letadlo, tak zjistili, že je vše v pořádku. Ovšem v té chvíli nejde usuzovat, jestli je to falešný poplach nebo o co jde,“ uvedl Šabík s tím, že postupy byly zvoleny v souladu s provozními postupy ČSA.

„Posádka se správně rozhodla, vyhodnotila situaci. Stalo se to krátce po startu, takže jen otočili letadlo a přistáli zpátky. Cestující teď čekají, protože jsme vypravili náhradní letadlo. To naše je provozu schopné, ale posádka už byla takzvaně z normy (zdržela se a nemohla pokračovat v práci, pozn. red.) a musela na hotel,“ dodal Šabík.

VIDEO: V letadle letěla i herečkla Daniela Šinkorová!

Video  V rozbitém letadle ČSA byla i Šinkorová! O nouzovém přistání, dekompresi v kabině i šoku na letišti!  - David Turek, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Podle dalšího cestujícího nešlo o planý poplach. Letušky prý šířily paniku

To ovšem vyvrací další cestující z letu z Říma do Prahy Radek Kilevník. Letěl jsem dnes letadlem, které muselo nouzově přistát. Nešlo o planý poplach. Bez masky se nedalo dýchat a smrděla tam spálenina. Letušky byly vyděšené k smrti a šířily paniku. Na letišti nás nechali na pospas a nikdo se o nás nepostaral," uvedl cestující.

„Tak jsme podruhé nasedli do letadla, že poletíme do Prahy v nízké letové hladině, protože už nemáme vzduch na delší dekompresi či co. Což zní velmi pozitivně. Ale podruhé jsme museli z letadla vystoupit, protože nestihli nastoupit všichni,“ uvedl na Facebooku cestující Michal Kratochvíl s tím, že v letadle měla být i herečka Daniela Šinkorová.

Situaci cestující popsal ještě podrobněji. „Vyletěli jsme z Říma, poté, co byla vypnuta kontrolka pasu a začal servis, jsme prudce klesli a zaznělo od kapitána na letušky ‚cabin crew emergency‘, následně vypadly masky a otáčeli jsme se zpět na letiště. Přistáli jsme, vystoupili, čekali cca 2 hodiny a zase nasedli do letadla. To jsme zjistili, že nemůžeme odletět, protože uplyne za pár minut doba, kdy se dají nahodit motory, v letadle totiž nebyli všichni cestující. Tak jsme zas museli vystoupit a teď čekáme pravděpodobně na náhradní letadlo, které letí z Prahy,“ dodal Kratochvíl.

Vanamas ( 14. července 2017 12:59 )

Pro cestující, kterých se to týká, doporučuji tento článek https://www.vasenaroky.cz/letecka-doprava/zpozdeny-let kde se dozvíte, že máte nárok na 250 EUR za zpožděný let. Můžete buď využít přímo tento server, aby vám to vyřídil nebo si to zkusit vyřídit sami, ale 250 EUR už není zanedbatelná částka Já do toho určitě jdu!

majojo ( 12. července 2017 14:40 )

Péče ČSA o cestující, kteří jejich vinou zůstali na letišti, je přímo uchvacující. A posádka cupitala na hotel. S těma bude příště cestovat každej rád.

jany ( 12. července 2017 09:28 )

je to urcite neprijemne, jen nechaou to "Nikdo nam s nicim nepomohl" a pak v clanku stiznost, ze nedostali jidlo.

vihor ( 12. července 2017 08:46 )

Taky jsem letěl nedávno s ČSA a po vyjetí od terminálu bylo cítit v kabině trochu spáleninu. Ty jejich letadla už mají nejlepší za sebou. V podstatě je to to nejstarší, čím jsem kdy letěl, i ve srovnání s nízkonákladovými asijskými leteckými společnostmi, kterých se někdo bojí. Asi by měli v ČSA najmout někoho, kdo letectví rozumí a ne nějaké vládní trafikanty. Pořízení nového letadla přece musí být výhodnější, než údržba starého, zvlášť když mají za sebou mocného partnera jako Korean Air. To by ty peníze ale museli chtít investovat do letadel a ne do vlastních odměn...

xxxx678 ( 12. července 2017 07:47 )

Každý říká něco jiného, sakra, Blesku... nasaďte nejlepší lidi, co máte po ruce, a chci kvalitní info. Poletím s ČSA, nebojím se, ale jeden nikdy neví, co to mají za éra a už se vrátili do Prahy, nebo tam pořád straší?

Zobrazit celou diskusi