Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Pro Čechy horor, pro Ukrajince pohádka. Odbory zuří kvůli dřině za 12 tisíc

Autor: bud - 
17. července 2017
05:45

České firmy se poohlížejí po Slovácích, Ukrajincích a dalších cizincích a chtějí jich přitáhnout co nejvíce, aby mohly držet nízké mzdy. Tvrdí to odboráři a varují před dlouhodobou neudržitelností levné práce. Enormní zájem o cizince potvrzují také personální agentury, podle kterých jsou cizinci s českými mzdami spokojeni. Jejich počet v zemi rychle roste a už nyní dosahuje téměř půl milionu.

Operátor průmyslových robotů pro svařování nebo operátor logistiky, práce na plný úvazek ve dvousměnném provozu, plat 13 400 korun. Podobné pracovní pozice, které v tomto konkrétním případě nabízí havlíčkobrodská firma vyrábějící autodíly, je schopen akceptovat pouze cizinec. Myslí si to aspoň šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středula, podle kterého se takových nabídek v Česku objevuje celá řada.

„Dlouhodobě sleduji databázi úřadu práce a velmi často u odborných dělnických profesí narážím na nabídku kolem dvanácti tisíc korun. Za to při nejlepší vůli nemůže český občan plnohodnotně žít,“ řekl pro Blesk.cz Středula. Pokud firma ani po měsíci pozici neobsadí, může ji nabídnou cizinci, který ji s radostí přijme. „Například pro Ukrajince vzhledem k výši příjmů na Ukrajině, je taková výše mzdy pohádková,“ dodává šéf odborů.

Jenže tuzemské firmy mají o cizince zájem a ten navíc dlouhodobě roste. Podle šetření personální agentury Grafton Recruitment patří k oblíbeným pracovníkům hlavně Slováci a Ukrajinci, kterých také v Česku nejvíce přibývá. Především Slováci jsou dostatečně kvalifikovaní a díky své mateřštině nemají jazykovou bariéru.

„Mladí lidé ze Slovenska sem často přichází už během studií a po promoci zde logicky zůstávají. Jejich bezproblémovému zařazení na tuzemský pracovní trh je nakloněná i česká legislativa, díky které se uchazeč o práci ze Slovenska může prokázat jen občanským průkazem,“ říká Martin Ježek z agentury Grafton. Do Česka je podle něj lákají i vyšší mzdy. Podle něj jsou Slováci mnohdy ambicióznější než Češi a také umí lépe cizí jazyky.

Za 12 let dvojnásobek cizinců

V současné době žije v Česku 496 tisíc cizinců s povolením a podle dlouhodobých statistik jich v zaměstnaneckém poměru pracují čtyři z pěti. Od roku 2004 se počet cizinců zdvojnásobil a stoupá také počet těch, kteří mají trvalý pobyt a v zemi zůstávají déle než pět let. Slováci a Ukrajinci tvoří téměř polovinu všech cizinců.

VIDEO: Takto vypadají lidé, kteří milují svou práci

„Zaměstnávání cizinců podporuje rozvoj ekonomiky, protože tito pracovníci zaplňují mezery na pracovních trhu, především takové, na které není dostatek českých uchazečů,“ uvedla Jitka Součková z Graftonu s tím, že v regionech se zájem většinou týká dělnických pozic.

„V Praze či Brně běžně obsazujeme také bílé límečky, tedy lidi, kteří pracují v kancelářích na různých pozicích, ať už se jedná o operátory v call centrech, pracovníky v centrech technické podpory, v podnikových službách a podobně,“ upřesnila Součková pro Blesk.cz.

Důsledkem jsou podle odborářů nicméně nízké platy. „Za dovozem zahraničních pracovníků stojí často zájem udržet v Česku levnou práci a nízkou úroveň reálných mezd. Mnoho lidí z nabídky úřadů práce by bylo možné zaměstnat, kdyby pro něj existovala rozumná nabídka mzdy,“ myslí si Středula.

Odbory: „Ředí“ trh kvůli udržení nízkých mezd

Podle odborového předáka si firmy zvykly na výhodu levných mezd. „Cílem je naředit český pracovní trh, který konečně zaznamenává příznivý nárůst mezd, levnou pracovní silou,“ říká Středula s tím, že tím se další výraznější zvyšování platů zpomalí či dokonce zastaví.

Nízké mzdy řady nabídek v jeho evidenci Úřad práce ČR komentovat nechce. Odmítá však, že by cizinci brali práci Čechům. „Naopak v současné době je situace na trhu práce nejpříznivější za posledních několik let. Volných pracovních míst, která zaměstnavatelé nabízejí, je dostatek,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková s tím, že prioritou je obsadit volná pracovní místa uchazeči, kteří jsou v jeho evidenci.

„Klademe velký důraz na prohloubení poradenství a individuálního přístupu nejen ve vztahu k uchazečům a zájemcům o zaměstnání, ale i k jednotlivým zaměstnavatelům. Za zmínku stojí důraz na organizaci výběrových řízení či předvýběrů vhodných uchazečů o zaměstnání, které úřad práce zajišťuje pro zaměstnavatele na základě jejich konkrétních požadavků,“ dodala Beránková.

dzery ( 17. července 2017 14:18 )

A carmína nezmara nezlikvidovali.

Nezadat ( 17. července 2017 10:02 )

A proč podělaní odboráři nejedou třeba do Německa a neprotestují nad výši nízkých platů lidí z čeaka???

jany ( 17. července 2017 08:41 )

na druhou stranu, co tak vidim treba stran uklidu, ukrajinky neremcaji a makaji. cesky na me delaji dojem, ze spis vymysleji, jak nejaky detail vynechat. pro zamestnavatele jsou odvody skutecne vysoke a vyhodit rpacovnika tezke, pokud neudela obri prusvih. v mem oboru cizince zametsnavat skoro nemuzu, ale kdyz bych mela firmu prave na ten uklid, mela bych vic duvodu nez jen cenu

Zobrazit celou diskusi