Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

34 mrtvých divočáků: Prasečí mor se šíří Zlínským krajem

Autor: bru/ČTK - 
7. července 2017
10:58

Africký mor byl k dnešku potvrzen už u 22 uhynulých divočáků. Celkem se na Zlínsku od doby vypuknutí nákazy před více než dvěma týdny našlo už 34 uhynulých divokých prasat. U osmi z nich byly výsledky testů negativní, ve čtyřech případech nejsou zatím k dispozici. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zdroj nákazy se dosud nenašel.

Ve srovnání se čtvrtkem ohlásili veterináři k dnešku nález dalších tří mrtvých divočáků. „Všechna uhynulá těla byla dosud nalezena v oblasti zamoření, tedy v okrese Zlín,“ uvedl Vorlíček.

Opakované nálezy jsou především ve zlínských místních částech Příluky a Lužkovice a také v Hvozdné. V uplynulých dnech k nim podle Vorlíčka přibyla čtyři uhynulá těla v katastru Kostelce, který je také součástí Zlína.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí se oblast rozšířila na celý okres. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

Zavedená mimořádná veterinární opatření jsou v nezměněné podobě v okrese Zlín v platnosti,“ uvedl Vorlíček.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. V pondělí po rozšíření zamořené oblasti testovali i prasata chovaná společnostmi Lukrom a Zemědělci Vlachovice. Také tam byly výsledky kontrol negativní.

V původní vymezené oblasti museli lidé také nahlásit doma chovaná prasata, v rozšířené zóně se však soupis domácích prasat dělat nebude.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u nemocnice. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 7. července 2017 16:55 )

To by bylo, aby nás zmetci z Bruselu nedonutili kupovat zkažené vepřové z Reichu.

prycsnima ( 7. července 2017 12:10 )

 Ještě větší Africký mor se právě naloďuje v Lybii.Angela si to tak přeje.

ivoadler ( 7. července 2017 11:18 )

Když se objeví ptačí chřipka, tak veterináři nařídí likvidaci nejen dotyčného chovu, ale i chovů v okolí. Když se objeví prasečí mor u divočáků, tak se lov divočáků zakáže. Nejsou ti veterináři pitomí? Místo aby se zdroj nákazy likvidoval, tak se chrání!

Zobrazit celou diskusi