Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pivem proti klíštěti? Povídačka, říká expert. Kdo neočkuje, riskuje život

Autor: pet - 
6. července 2017
09:44

Sezona klíšťat je v plném proudu a riziko nakažení boreliózou či encefalitidou se tak zvyšuje. Většina Čechů ale podceňuje prevenci, ať již ve formě repelentů, nebo očkování, popřípadě věří „babským radám“. Přitom návody typu dát si proti klíštěti česnek či pivo jsou pouhými mýty, upozornil pro portál iDnesk.cz František Rettich, šéf národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu.

Globální oteplování vytváří v posledních letech vynikající podmínky pro život klíšťat. Dříve se mělo za to, že se vyskytují pouze v oblastech do 800 metrů nad mořem. Dnes je najdeme, díky zvyšující se teplotě, i v oblastech kolem 1200 metrů. Podle experta na klíšťata a komáry Františka Retticha každý člověk, který se nenechá očkovat, hazarduje se svým životem. 

Češi podle něj podceňují u těchto nemocí prevenci. Když už pak klíště někde chytí, spíše koumají nad tím, čím ho namazat a jak ho vykroutit. K nakažení klíšťovou encefalitidou však může dojít během prvních dvou hodin od zakousnutí a následky mohou být pro některé jedince fatální. Podle statistik na encefalitidu zemřelo v Česku v průběhu 20 let již více jak 50 lidí.

Klíšťová encefalitida je peklo

Sám expert onemocněl encefalitidou i boreliózou, tou dokonce dvakrát. Podle jeho zkušeností byla borelióza oproti encefalitidě procházkou v růžové zahradě.

„Týden po odstranění klíštěte mě skosila slabost. Když už se zdálo, že nemoc ustupuje, po čtrnácti dnech jsem šel trénovat na Velkou kunratickou. Pak jsem ale doma zkolaboval s vysokou horečkou a skončil v nemocnici. Také vás příšerně bolí hlava a trápíte se otázkou, jestli ochrnete, nebo ne. Na půl roku vás to vyřadí z fyzické práce. Přinejmenším. Tato nemoc se nedá léčit, v nemocnici vám dávají jen medikamenty proti otoku mozku. Je to něco tak strašného, že málem ťukáte na bránu nebeskou. Každý, kdo se nenechá očkovat, je u mě hazardér,“ řekl pro iDnes.cz Rettich.

U encefalitidy se jen modlíte, u boreliózy to zpravidla vyřeší antibiotika, dodal odborník.

VIDEO: Po encefalitidě ochrnul. Rozhovor s Josefem Mohylou

Mýty o česneku a B-komplexu

Někteří ale místo očkování věří spíše babským radám typu dám si pivo či česnek a klíšťata na mě nepolezou. To odborník označil za nesmysl. Jediné, co je podle něj účinné, jsou speciální ponožky proti klíšťatům, které jsou napuštěné eukalyptovou esencí odpuzující klíšťata. „Stejnou službu vám ale udělají normální ponožky, když si je nastříkáte repelentem. Repelenty jsou výbornou a vlastně jedinou ochranou před boreliózou,“ uvedl Rettich pro iDnes.cz.

Neplatné jsou podle odborníka také pověry o tom, že tyto nemoci přenášejí komáři, štěnice, mouchy, blechy nebo třeba ovádi. „Komáři nás jen trápí, téměř nic nepřenášejí, stejně jako blechy nebo štěnice. Roztoči působí nejvýš alergie. V našich podmínkách zůstávají top nepřítelem klíšťata,“ dodal.

Rozdíl mezi vykroutit a vyviklat

Pokud už člověk parazita chytí, je prý v podstatě jedno, jak ho vyndá – zda kroucením či taháním. „Každopádně se místo nemá zalévat olejem, protože klíště pak vypustí infekt do ranky. Tu musíte po jeho vyjmutí dezinfikovat. Jinak já třeba u zvířat kroutím bez bázně a hany,“ popsal expert.

Klíště může svého hostitele nakazit už po dvou hodinách od přisátí. Klíště může svého hostitele nakazit už po dvou hodinách od přisátí. | iStock.com

VIDEO: Kdy jsou klíšťata nejaktivnější?

Video  Útočí klíště v ranní rose stejně jako večer? Podívejte se, v kterou hodinu je nejagresivnější  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Více informací o klíšťatech najdete ZDE 

 

 

 

 

 

 

 

Markulupus ( 21. července 2017 11:54 )

Bez repelentu nedám do přírody ani ránu a stejně bohužel jsem dostal encefalitidu, naštěstí zatím jsem ok a snad i budu, moji rodinu jsem demokraticky donutil se nechat očkovat. Jsme u OZP a hradí se to z kreditu na kontu vitakarty což je fakt bezva věc, ozp je dobrá.

agfor ( 6. července 2017 12:53 )

Na něco se chcípnout musí. Stát nás okrádá přibližně o 65% výdělků, tak ať se stará.

Zobrazit celou diskusi