Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Žlutá pole nenesou: Úroda řepky padá, klesne i sklizeň obilí

Autor: bru/ČTK - 
4. července 2017
09:48

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů klesne meziročně o 10,1 procenta na 6,945 milionu tun. Nižší bude i úroda řepky, a to o 7,7 procenta na 1,254 milionu tun. Oznámil to v úterý Český statistický úřad. Za poklesem sklizně základních obilovin i řepky je podle statistiků především snížení očekávaného výnosu.

Odhad letošní sklizně základních obilovin je srovnatelný s desetiletým průměrem, ale je o 3,2 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let. Celková osevní plocha základních obilovin 1,262 milionu hektarů zůstala téměř na stejné úrovni jako v předcházejícím roce. Kvůli špatnému přezimování a častějším přesevům se ale snížila výměra ozimých obilovin a rozšířila se výměra jařin, tedy pšenice jarní, ječmene jarního a ovsa.

Nižší výnos se očekává u všech druhů obilovin mimo pšenici jarní a ovsa. Například sklizeň nejčastěji pěstované plodiny ozimé pšenice, která zabírá zhruba třetinu celkové osevní plochy v ČR, podle odhadu klesne oproti loňsku o 13,2 procenta na 4,612 milionu tun. Naproti tomu by měla o více než polovinu na 212 tisíc tun stoupnout úroda pšenice jarní. Její výměra se totiž ve srovnání s loňskem rozšířila více než o polovinu na 47 tisíc ha a přiblížila se tak obvyklé úrovni, uvedli statistici.

VIDEO: Řepka je v Česku hodně rozšířená. Alergici ale zažívají peklo

Video  Řepka olejka pokrývá v Česku 100 tisíc Václaváků: Alergici zažívají peklo!  - Tomáš Polák, David Malík
Video se připravuje ...

Řepka je po pšenici ozimé druhou nejrozšířenější plodinou, letos se pěstuje stejně jako v loňském roce na 16 procentech osevní plochy. Výměra řepky se meziročně mírně rozšířila na 394 tisíc ha a podle ČSÚ je třetí nejvyšší v historii sledování. Za letošní nižší předpokládanou produkcí řepky je pokles odhadovaného výnosu o 8,1 procenta na 3,18 t/ha. Předpokládaná produkce řepky převyšuje desetiletý průměr o 4,5 procenta, ale v porovnání s pětiletým průměrem je odhad letošní sklizně o 6,5 procenta nižší.

Loni zemědělci sklidili o pět procent obilovin více než v roce 2015, a to 8,4 milionu tun obilí. Byla to čtvrtá nejvyšší úroda obilovin od roku 1920, více obilovin se sklidilo v letech 1990, 2004 a 2014. Meziročně vyšší úroda byla loni i u řepky.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1953 ( 4. července 2017 10:49 )

Člověk, který za ten žlutý mor může by měl přestat snít a začít myslet. U nás střídá řepku s kukuřicí, zrušil živočišnou a bez orání a pořádného hnojení pole natolik vyčerpal,že je výsledek takový,jak ho popisuje článek. Smůla je, že vlastní většinu výkupů a zemědělství podřizuje svému podnikání. Zatím nevlastní žádnou sladovnu, takže přestal s pěstováním sladovnického ječmene, který u nás měl špičkovou kvalitu. Bohužel to vypadá, že takřka 30% lidí sní s člověkem, který jim rozhodně větší blahobyt nepřinese.

Pink ( 4. července 2017 10:35 )

Kdysi byly pole plné hrášku,rajčat,okurek a podobných pochutin a po nevydařené revoluci v roce 1989 jsme o všechno přišli a musíme to draze dovážet v mizerné kvalitě.

krat5 ( 4. července 2017 10:16 )

Konečně, už mi z těch žlutých polí pomalu šibe. A že nenesou? jasně všude samá řepka, která spotřebovává pro růst stejné živiny, jednou se to vyčerpat muselo i když do půdy rvou hnusný jedovatý chemikálie. Jděte už s tou řepkou do pr.ele.

Zobrazit celou diskusi