Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

K platbě přidáme otisky nebo selfie: Banky mají lépe ověřovat uživatele

Autor: pet - 
4. července 2017
09:56

Evropská unie chce zavést tzv. silné ověření uživatelů bankovních účtů. Mohlo by tak dojít k tomu, že před výběrem peněz z bankomatu nebo platbou přes internet budete muset udělat selfie, otisky prstů nebo se třeba prokázat svou DNA. Zpřísnění elektronických plateb si klade za cíl lepší ochranu uživatelů a bude platit od ledna 2018. Uvedl to na svém webu deník E15.

Nový zákon o zpřísnění elektronických plateb musí Česká republika přijmout v urychleném procesu. Návrh ministerstva financí by tedy měla Poslanecká sněmovna projednat do říjnových voleb. Ministerstvo by rádo projednalo návrh již v prvním čtení, tedy bez výborů Poslanecké sněmovny. Podle Andreje Babiše je však časné přijetí zákona před volbami nereálné. Česku by tak mohl hrozit postih Evropského soudního dvora.

Zákon musí platit již od 13. ledna 2018, stejně tak jako v dalších členských státech proto, aby mohl platební styk fungovat všude stejně. Jestli se bude jednat o biometrické údaje formou otisků, DNA nebo třeba selfie, stanoví směrnice Evropské komise.

VIDEO: Jak odhalit zlodějské triky na bankomatech?

Video  Jak odhalit zlodějské triky na bankomatech. Nenechte se okrást.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Silné ověření se nebude týkat všech elektronických plateb. Jsou připravovány technické standardy, které mají stanovit výjimky z této povinnosti. S výjimkami tedy počítá i zákon. O podobě standardů se nyní intenzivně diskutuje,“ řekl Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva financí.

I přestože se zatím neví, jestli půjde o otisky, DNA nebo selfie, ví se však, že půjde o kombinaci klasického přihlašovacího údaje v podobě hesla, PIN a telefonního čísla nebo právě biometrického údaje.

„Půjde jen o možnost. Jak bude systém dvoufaktorového ověření nastaven, je věcí dohody mezi bankou a klientem. Biometrické údaje banka vyžadovat může, ale také nemusí. Nebude-li klient se způsobem dvojího ověření u konkrétní banky spokojen, může přejít k jiné bance,“ dodal Vintrlík.

Více informací o platbách najdete ZDE

 

1pravda1 ( 4. července 2017 12:39 )

Při platbě kartou je přesně časově i prostorově i finančně jasné, kde si se pohyboval, co kupuješ, v kolik hodin, kde jíš, jak často cestuješ, kdy jsi v zahraničí a kde, které obchody navštěvuješ, komu posíláš peníze, prostě vše. I při výběru z bankomatu je jasné, kde jsi, jakou částku vybíráš, při platbě na netu je taky jasné komu peníze posíláš, snad kromě nějakých anonymních zahraničních účtů. Tady vidíš, že jsme monitorováni až až, ale jim to nestačí, oni chtějí tvoje DNA, a otisk prstu a selfie - podle kterého tě mohou identifikovat v davu..... finanční transakce jsou zřejmě jen záminkou k získání těchto velmi citlivých údajů o každém člověku v EU, DNA - tu normálně nikomu nedáváš, že? Ani otisk prstu ani selfie, tudíž oni se k občanům EU zachovají jako ke zločincům, to bude kšeft s takovými údaji.

1pravda1 ( 4. července 2017 11:59 )

Pokud by se jednalo o vysoké částky převáděné do zahraničí, tak možná kvůli hrozbě financování různých skupin, ale jinak je to nebezpečná buzerace, pošlu přes internetové bankovnictví částku za telefon a oni budou chtít DNA, otisk prstu nebo dokonce selfie? Proč? Jim nestačí přihlašovací údaje, smlouva s bankou, kde jsou všechny informace včetně rodného čísla, čísla OP, adresy atd.? Pryč z EU, už jsem se na ně měli vykašlat, když nám určovali, jak silný můžeme mít doma vysavač, ale vůbec se nebralo v potaz, jak často člověk vysává, že? Nás budou buzerovat a přitom přes hranice EU proudí statisíce migrantů, o nichž nikdo nic neví? V Německu se jich dokonce tisíce ztratily? Copak asi naši poslanci vymyslí a to ještě jak zrychleně? Tak důležitou věc, která velmi zasahuje do soukromí občanů - jsme snad zločinci? DNA, otisk prstu, foto? budou projednávat zrychleně, bez diskuze a vyjádření výborů? To jsme fakt jen satelit EU, co poslouchá na slovo jejich příkazy? Ale oni neumějí ani ochránit hranice?

Zobrazit celou diskusi