Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Foglar cvičí teroristy! tvrdil udavač KSČ. Chtěl ho dostat na popraviště?

Autor: J. Kopřiva, Jiří Fabián - 
7. července 2017
05:00

Tak nebezpečnou podlost by nevymyslel ani Štětináč z jeho slavných Rychlých šípů! Jistý Jiří Budský napsal ústřednímu výboru KSČ, že spisovatel Jaroslav Foglar (†91) školí děti na diverzanty! V roce 1954, v době politických procesů, se takové udání skoro rovnalo jízdence na popraviště!

V odtajněných spisech bezpečnostních složek se zachovaly dokumenty, které se »bonzem« na Jaroslava Foglara alias Jestřába zabývaly. Ten by přitom ve čtvrtek oslavil 110. narozeniny.

Podle udavače Budského, který se kupodivu podepsal a uvedl i svoji plnou adresu, Foglar svoji »rozvratnou činnost« vyvíjel v turistickém oddíle ČSAO Dynamo Radlice.

„Činnost je zaměřena na ideologickou výchovu po západním způsobu a různé hry, které prý mají zvláštnost, že jsou zaměřeny na způsob špionáže. Šifrování, učení morse značek, sledování, sebeobranu a k diversi a výzvědné činnosti,“ stojí ve zprávě ústředního výboru z 30. března 1954, která se opírá o udavačovy informace.

Ten neopomenul dodat, že vedoucí turistického oddílu Dynamo jsou bývalí Junáci, kteří pocházejí převážně z buržoazních rodin. „Pozoruhodné je také, že mezi mládež docházejí asi 2 vojíni základní vojenské služby,“ píše se dále v dokumentu. A nechybí jedovatá slina s poukazem na možnou kolaboraci s nacisty: „…vedoucímu Foglarovi v okupaci bylo dovoleno psáti do tisku Kuratoria, a dokonce mu bylo umožněno vydávat knihy.“

Budského udání padlo »rudým« do noty – na Foglara měli dávno spadeno. Chtěli ho zlomit a nejspíš donutit ke spolupráci, což se jim o rok později také povedlo. Krajská správa StB, konkrétně III. odbor, dostala za úkol Jestřábův oddíl důkladně prošetřit do tří týdnů.

Žádost byla urgovaná, když agenti nedodali požadovaný výstup včas. Bylo jim nařízeno, že věc musí zpracovat do 10 dnů! Nakonec museli ale soudruzi obvinění alespoň zčásti popřít...

„Podle dosud provedeného šetření a sledování jeho činnosti (Foglara) není možno v plné míře potvrditi údaje, které jsou uvedeny ve zprávě s. Budského, že se pojednává o provádění výcviku teroristické nebo špionážní činnosti,“ píše se ve zprávě o průběhu šmírování Foglara Státní bezpečností. Ta nicméně potvrdila, že Jestřáb skutečně učí své svěřence morseovku a některé hry probíhají v »duchu zakázaného skautingu«.

„Pravda je, že Foglar neskýtá dostatečné záruky v dobrém vedení oddílu, a to hlavně pro jeho činnost, kdy jako spisovatel a vedoucí 2. skautského střediska je zatížen skautskou reakční ideologií, což se pochopitelně projevuje částečně i ve vedení oddílu v Radlicích. Dosavadním posuzováním Foglara máme za to, že zbaví-li se některých svých charakterových chyb a bude-li ve své spisovatelské činnosti usměrněn, může pro mládež vykonat i mnoho prospěšného…“

O praktikách 50. let nejvíce svědčí proces s Miladou Horákovou:

Video  Poslední dopis Milady Horákové. Čte Libuše Šafránková  - Facebook.com
Video se připravuje ...

tgbg ( 7. července 2017 18:29 )

KOMUNISTICKÁ HOVADA.

Garo ( 7. července 2017 09:54 )

Formy sledovania ľudí sa v historickom vývoji menili, podstata zostala rovnaká. Každého človeka, ktorého spravodajské orgány podozrievajú, že môže byť nepriateľom štátneho zriadenia, sledujú.V súčasnej dobe vás môžu sledovať cez internet, mobil alebo inak. Z USA sledujú podozrivých ľudí po celom svete. Zdôvodňujú to ochranou bezpečnosti Spojených štátov. A bola Mercelová nebezpečím pre USA, keď odpočúvali jej mobilný telefón ?

zadnice ( 7. července 2017 09:29 )

Pan Jaroslav Foglar byl mým vychovatelem na internátě v Černé ulici v Praze v roce 1964. Byl velice slušný a pozorný člověk. Často na něj vzpomenu.

djaba ( 7. července 2017 08:12 )

 Prapodivná doba ,režim hledal nepřátele všude .Doma mezi vlastními občany i venku u neslovanských zemí .Nakonec se ukázalo ,že škodí bratři na věčné časy .

aIIahakbar ( 7. července 2017 08:07 )

Pologramotná individua z redakce Blesku nemají o čem psát, tak sem flákají jednu slátaninu o ničem za druhou.

Zobrazit celou diskusi