Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policie zadržela v dole mezi aktivisty i novináře České televize. Co jim hrozí?

Autor: pet - 
3. července 2017
15:30

Protest proti těžbě u Horního Jiřetína na Mostecku může mít dohru i pro dva lidi z České televize. Policie tu totiž 24. června v dole zadržela společně s aktivisty i režiséra Martina Marka a kameramanku Lenku Zikmundovou. Všem hrozí pokuty za ilegální chování, protože vnikli do střeženého prostoru a neuposlechli výzvy. Informoval o tom web HlídacíPes.org.

Přibližně 300 ekologických aktivistů demonstrovalo proti prolamování limitů těžby přímo u dolu Bílina, kde vytvořili lidský řetěz. Protože šlo o předem hlášenou akci, nebyl to problém. Posléze však zhruba 130 aktivistů vniklo u Braňan přímo do dolu. Protože bylo velké horko, skryli se aktivisté ve stínu jednoho z gigantických rypadel.

Aktivisty doprovázeli dva lidé od České televize. Oba se hájili tím, že dělali svou novinářskou práci. Natáčeli aktivisty při demonstraci, a protože z nich někteří opustili prostor a vydali se do dolu, kameramanka s režisérem se k nim přidali, aby situaci zdokumentovali i tam.

Podle mluvčí ústecké krajské policie Jany Slámové však šlo o chování, které zákon nepovoluje. „133 osob jsme zajistili v důlním prostoru, jsou podezřelí z neuposlechnutí výzvy a neoprávněného vniknutí do důlního prostoru,“ řekla Slámová.

VIDEO: Aktivisté často skládají písně. Poslechněte si jejich netradiční texty

Video  Poslechněte si netradiční texty aktivistů...  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

ČT souhlasí s policií

Aktivisté okupovali rypadlo několik hodin – do té doby, něž si je přišla „vyzvednout“ samotná policie, která je postupně rozvezla do blízkých policejních stanic k podání vysvětlení. Podle Slámové budou všechny případy předány do správního řízení.

Režisér Marek i kameramanka Zikmundová se obhajovali tím, že byli jasně označeni a dělali jen svou práci. Sháněli totiž materiály ke Klimakempu do pořadu Občanské noviny.

Po celou dobu jsme byli označeni reflexními vestami s viditelným nápisem PRESS. Cestou jsme vědomě nepřekonávali žádné zákazy ani překážky v podobě zdi či plotu, ani jsme nepotkali žádného příslušníka policie či ochranky. Policie nás poprvé zastavila až na dně lomu Bílina, kde nás upozornila na to, že se účastníci dopouštějí nelegální činnosti. My jsme vysvětlili, že jsme novináři České televize a že zde počínání aktivistů i policie dokumentujeme,“ dodal na vysvětlenou režisér Marek.

Podle Slámové se však neprokázali ničím, co by nasvědčovalo přítomnosti nějakého média. Kreativní producent pořadu momentálně posuzuje jednání Marka i Zikmundové. Podle mluvčí ČT Alžběty Plívové však novináři musejí při tvorbě pořadů dodržovat Kodex ČT a jejich jednání nemá žádné speciální výsady za hranou zákona. Shoduje se tedy i s výrokem Slámové: „Pokud mají vestu PRESS nebo kartu novináře, neopravňuje je to k protiprávnímu jednání“.

 

rockyshowman ( 3. července 2017 16:14 )

Pěkný maras za prachy daňových poplatníků. Jakou svojé práci ? Chlastají snad řidiči MHD a když je chytí tak řeknou, že jezdí a dělají svou práci. Zákony platí pro všechny a ČT z nás dělá idioty. Konečně budou volby a pak by se ti z ČT měli bavit za své. Tuto zemi zachrání jen Zeman, Okomura a Babiš. Konečně nastane klid a pořádek. A neziskovky a agentury vyhnat tam, kde se naučí poctivě pracovat a ne parazitovat na pracujících.

deep_ass_flsting ( 3. července 2017 16:03 )

 Měli je v tom dole rovnou popravit a zahrabat.

Zobrazit celou diskusi