Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kostka másla za 70 korun! Výrobci potichu zdražují

Autor: Tomáš Belica - 
3. července 2017
15:11

Zatímco nyní si zřejmě nejdražší máslo v zemi – čtvrt kila za 55 korun – na chleba mažou Ostravané, zanedlouho se panenky protočí nejspíše všem. Blesk totiž zjistil, že zdražování másla zdaleka není u konce, ceny během prázdnin porostou až o desítky procent!

S nadsázkou lze říct, že výrobci másla už nemusejí své výrobky dochucovat solí. Při cenách, při jakých se v současnosti v obchodech prodává, namazaný krajíc ochutí naše slzy… Jak Blesk zjišťoval, průměrná cena za čtvrtkilovou kostku je 50 korun, v Ostravě ale lidé platí ještě o pět korun více.

Proč už třetí měsíc po sobě máslo zdražuje, vysvětluje mluvčí řetězce Makro Romana Nýdrle. „Způsobil to nedostatek smetany na evropském trhu. Cena této výchozí suroviny pro máslo se vyšplhala k 80 korunám za litr. To znamená, že máslo pod 160 korun za kilogram nekoupíte,“ sdělila Blesku Nýdrle, podle které ceny v následující době ještě více porostou. Prý o koruny…

Jenže podle informací Blesku může být růst daleko vyšší, a to o desítky procent. Nové cenovky už mají prodejci od července připraveny, zatím se ale doprodávají staré zásoby. Pak se například u značky Jihočeské máslo od Madety můžeme setkávat s cenou 64,90 za čtvrt kila. „Ale nejspíš to dají na 69,90 Kč, aby se vešli do nákupky s marží,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj z maloobchodního prostředí. Madeta na žádost o vyjádření nereagovala.

Ke zdražení se nechtěl vyjádřit ani další z velkých výrobců, společnost Olma. „Ceny másla se vyvíjejí podle trhu. Výsledné ceny jsou pak vždy předmětem obchodních vztahů s odběrateli a ty bohužel nemůžeme komentovat,“ sdělil Jan Pavlů z koncernu Agrofert. Sdílnější nebyli ani obchodníci. Odborníci se shodují, že ceny másla na historických maximech přes letní prázdniny vydrží. „Ten stav určitě asi ještě měsíc a půl potrvá,“ řekl Blesku Jiří Kopáček, šéf Českého mlékárenského svazu. To Makro očekává »stabilizaci cen« až ke konci září.

VIDEO: Které potraviny lidé nadbytečně nakupují a nechávají zkazit?

vladien ( 1. září 2017 10:21 )

Ten Agrofert je tolikrát už skloňovaný, že je to už až nenormální. Nenormality je třeba víc než hluboce prověřovat, pokutovat, trestat, zahrabat hluboko a podupat.

vladien ( 1. září 2017 09:51 )

Jsem velmi zvědav, jak toto dopadne Buď se máslo přestane vyrábět, nebo bude vymyšlena finta fň Z vlastních zkušeností doporučuji výrobcům, aby začal ve velkém vyrábět máslo v menším balení. Byť i jen kostičky 50ti gramové. Píšu to proto, protože v marketech je mají po vzácnu, možná vůbec ne. A tak si člověk máslo nekoupí. Myslím, že je lepší, alespoň když kape. Nemusí pršet.

11karel11 ( 12. července 2017 21:57 )

Dobytkové, máslo bude jen pro bohaté? To jsme dopadli, můžeme nadávat na vládu a prezidenta, ale na žrádlo nemáme prachy., Derbilové srovnávají s EU, tam mají vysoké výdělky.

bullshit ( 12. července 2017 20:55 )

Důchody nestagnují ale stále se zvyšují o valorizaci. Jinak supermarkety dopoledne jsou plné důchodců s plnými košíky, přijeli v nových nebo zánovních kárách. Neviděl bych to tak černě...

bullshit ( 12. července 2017 20:42 )

Naprostý souhlas...bohužel.

Zobrazit celou diskusi