Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prasečí mor se šíří: Nemoc na Zlínsku zabila divoké sele

Autor: bru/ČTK - 
29. června 2017
16:50

Veterináři potvrdili třetí případ nákazy africkým morem prasat. Pozitivně testováno bylo uhynulé sele prasete divokého, které ráno nalezli myslivci ve Zlíně-Lužkovicích. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Nákazu u selete podle Vorlíčka potvrdilo testování ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. „Výsledky na africký mor byly pozitivní,“ sdělil Vorlíček.

Mrtvé sele bylo nalezeno zhruba dva kilometry od areálu Krajské nemocnice T.Bati ve Zlíně, u kterého se před několika dny našli první dva uhynulí divočáci nakažení africkým morem prasat.

Nález uhynulého selete mi kolegové nahlásili dnes ráno. Zvíře si pak odvezli veterináři,“ uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín Zdeněk Hluštík.

Na desetikilometrovém pásmu vytyčeném kolem nálezu prvních dvou prasat, ve kterém platí mimořádná veterinární opatření, se dnešním třetím potvrzeným případem nákazy podle Vorlíčka nic nemění. Od pondělí se oblast rozšíří na celý okres Zlín.

V ochranné zóně funguje i společnost Zemet, která chová na svých hospodářstvích v Mysločovicích a Sazovicích na Zlínsku zhruba 5000 prasat. Zhruba 60 z nich včera veterináři testovali na přítomnost nákazy africkým morem prasat. Výsledky zveřejní SVS podle Vorlíčka pravděpodobně v pátek.

Ve zmíněné desetikilometrové zóně se nyní nesmějí lovit a krmit divoká prasata, myslivci v ní musejí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Chovatelé musejí nahlásit všechna prasata v hospodářství a ustájit je tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 korun, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 29. června 2017 18:24 )

Pražáci to sežereou,velká škoda to zlikvidovat.

rockyshowman ( 29. června 2017 17:31 )

To by myslivci měli ochránit národ před nepřítelem ? Když mají zredukovat počet divokých prasat, tak to zakazují veterináři. To raději se vybijí domácí prasata, vždyť je nepotřebujeme. Migroši vepřové nežerou, tak ty vynucené jatka domácích zvířat sluničkářům vyhovují. Jurečka škody zaplatí, a my za chvíli budeme závislí na západě ve všem. Nadává se na Babiše, řepka, kukuřice a jiné zlo je těm tzv. zemědělcům zaplaceno ministrem 2x. Za prvé, když příjdou mrazíky, za druhé, když je sucho. Česko smrdí těmito rostlinami, lidé zvířata, země vysychá a ty prasata, víte o kterých mluvím mají plná koryta. TAk kde je chyba ?

1kena ( 29. června 2017 16:59 )

Je mi tě líto, ubožáku. Vyhledej urychleně psychiatra.

Zobrazit celou diskusi