Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zavřené hospody, naštvaní sousedé: Jaký byl první měsíc zákazu kouření?

Autor: ČTK, deb - 
28. června 2017
17:34

Zákaz kouření v restauracích, který platí v Česku od konce května, přidělal práci zejména strážníkům, kteří musejí častěji řešit stížnosti lidí na hluk v ulicích. Kolem hospod, restaurací a barů přibylo i odhozených nedopalků. Provozovatelé většinou hlásí větší či menší úbytek zákazníků i tržeb. Skutečný dopad zákazu kouření na návštěvnost podniků poznají zřejmě ale až s příchodem zimy, kdy kuřáci nebudou moci na předzahrádky.

Například na jihu Moravy ale už nyní některé podniky zavřely, případně to zvažují. Vedle toho jiní provozovatelé zákaz kouření obcházejí a povolují ho například, když je v podniku uzavřená společnost.

Protikuřácký zákon zakázal od 31. května kouření uvnitř veřejných prostor, současně ale neumožnil vytvořit v restauracích kuřárny. V teplém počasí tak kuřáci většinou využívají předzahrádek nebo kouří a baví se venku, což ale kritizují obyvatelé domů či zaměstnanci firem v blízkosti dříve kuřáckých podniků. V Hradci Králové nebo v Ostravě městská policie častěji řeší i kouření na zastávkách městské hromadné dopravy.

Na to, že se vykázáním kuřáků z hospod přesune tento zlozvyk pouze na ulici, kde bude viditelnější, dlouhodobě upozorňovala Asociace hotelů a restaurací. Hromadné stížnosti členů zatím ale neeviduje. Větší problémy než se zákazem kouření asociace vidí ve zpřísnění s nakládáním a prodejem alkoholických nápojů. Nyní se například zdá, že by alkohol nesměli v restauracích roznášet nezletilí brigádníci.

VIDEO: Podívejte se, jak začal na konci května platit protikuřácký zákon.

Video  Tři, dva, jedna a típni! Takhle v noci začal platit protikuřácký zákon.  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Bary mají málo hostů a restaurace menší tržby

S úbytkem hostů se po zákazu kouření potýkají zejména bary, kam lidé chodili hlavně na pivo a cigaretu a nechce se jim chodit ven, a podniky, jejichž provoz s kuřáky počítal jako s hlavními hosty, tedy kuřácké kavárny či noční bary. Například kuřácká kavárna Montmartre v brněnském centru IBC kvůli tomu už zavřela a hospoda a taneční bar Tres Gallos u hlavního nádraží v Brně to zvažuje.

Klasické restaurace, kde se vaří, jsou na tom o něco lépe. Výrazný pokles návštěvnosti nepociťují. Přes obědy mají tržby stejné jako dřív, večer však mají kvůli zákazu kouření už méně hostů, tedy i menší tržby. Provozovatelé těchto podniků věří, že si lidé přes léto na nekouření uvnitř zvyknou a budou chodit nadále.

Dopady zákazu kouření neznamenaly ani hospody Pivovaru Zubr. „Zatím nemáme informace, že by některá z našich hospod kvůli zákazu kouření ukončila provoz,“ řekl ČTK ředitel pivovaru Tomáš Pluháček. Podle něj příznivý vliv na to mělo i teplé počasí, díky němuž mohou lidé sedět na zahrádkách nebo využívat venkovní kuřácké koutky.

Pokuta až 5 tisíc za porušení zákona

Několik případů kvůli zákazu kouření se už dostalo na stůl i hygienikům. Středočeská krajská hygienická stanice obdržela čtyři podněty k provedení kontroly, které se týkaly porušování protikuřáckého zákona. Pokuty se zatím ale neudělují. Za porušení zákona sice hrozí kuřákovi pokuta až 5000 Kč, podle stanoviska ministerstva zdravotnictví se ale vztahuje přechodná lhůta 90 dní na povinnost provozovatele podniku vyzvat hosta, který v něm kouří, aby přestal, nebo restauraci opustil.

Na vyšší poptávku po odvykacích centrech ale zákaz kouření v restauracích zatím neměl vliv. Podle lékařů a odborníků, které ČTK oslovila, noví pacienti dorazí k odborníkům, kteří pomáhají zbavit se závislosti na tabáku, možná na podzim, až nebudou moci sedět na zahrádkách.

VIDEO: Barman upozornil kuřáka, aby „típl“ cigaretu, ten ho zbil
Video  Protikuřácký zákon v praxi: Barman chtěl „típnout“ kuřáka, ten ho zbil.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milann ( 29. června 2017 09:13 )

A Tondo proč k ním lezeš, zůstaň si na čerstvém a nelez kam nemáš.

Milann ( 29. června 2017 09:07 )

Jsem nekuřák ale nechápu proč bych měl jít do vyhrazeného prostoru pro kuřáky,když vedle je prostor pro nekuřáky.To je zkrátka hnusná buzerace. Je vidět jaký debi lové nám vládnou.

salto ( 29. června 2017 09:03 )

To bylo křiku kvůli EET, ale protikuřácký zákon, to je jiná káva. Ono se to ukáže s prvními podzimními plískanicemi, potažmo v zimě. Ještě že jsme v EU

tgbg ( 29. června 2017 08:00 )

Ale dovolili a mnohem víc. Komunisti byli a jsou k*rvy.

nemok ( 28. června 2017 19:26 )

vice vajglu po zemi? aspon je vidět jaky jsou kuraci prasata

Zobrazit celou diskusi