Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prasečí mor v Česku: Hrozí milionové pokuty. Jak se můžete provinit?

Autor: ČTK, mah - 
27. června 2017
19:24

V Česku se objevil africký prasečí mor. Potvrdilo se, že stál za úhynem dvou divokých prasat ve Zlíně. Veterináři proto připravili mimořádná opatření, kterými se má zamezit jeho šíření. V ochranné zóně zakázali krmení i lov divokých prasat. Myslivci ale musí aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Chovatelé pak musí nahlásit všechna prasata v hospodářství a zajistit, aby nemohla přijít do kontaktu s divokými prasaty. Za nedodržení opatření hrozí lidem pokuta až 50 tisíc Kč a firmám až dva miliony korun.

Omezení platí pro katastrální území obcí Bohuslavice u Zlína, Březnice u Zlína, Březová u Zlína, Březůvky, Dolní Ves, Doubravy, Fryšták, Horní Lhota u Luhačovic, Horní Ves u Fryštáku, Hostišová, Hrobice na Moravě, Hřivínův Újzed, Hvozdná, Jaroslavice u Zlína, Karlovice u Zlína, Kašava, Klečůvka, Kostelec u Zlína, Kudlov, Lukoveček, Lužkovice, Malenovice u Zlína, Mladcová, Mysločovice, Neubuz, Oldřichovice u Napajedel, Ostrata, Podhradí u Luhačovic, Pozlovice, Provodov na Moravě, Prštné, Příluky u Zlína, Racková, Raková, Řetechov, Salaš u Zlína, Sazovice, Slušovice, Štípa, Tečovice, Trnava u Zlína, Velíková, Veselá u Zlína, Vítová, Vizovice, Vlčková, Zádveřice, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí.

Chovatelé prasat musejí také používat účinné dezinfekční ochranné prostředky u vstupů do budov, nahlásit všechna uhynulá nebo nemocná prasata domácí s příznaky choroby, jako je nechutenství, horečka a apatie.

Nesmí také přinášet nebo přivážet do hospodářství žádné části ulovených nebo uhynulých divokých prasat ani předměty, které by mohly být kontaminované.

V Česku se africký mor prasat objevil poprvé. Nakažlivá choroba, kterou přenášejí volně žijící zvířata, byla zjištěna u dvou uhynulých divočáků na okraji Zlína. Nákaza není nebezpečná pro lidi, pokud se však objeví v chovu, je třeba ho utratit. Zástupci státní veterinární správy (SVS) kvůli tomu kontrolovali firmu Zemet u Zlína, která na dvou místech chová 5000 prasat, žádné pochybení v provozu neobjevili.

Video: Na Černém Mostě útočili divočáci. Co je k tomu vede?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi