Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bělobrádek: Roboty nemáme dořešené. Co když někoho zabijí?

Autor: bk - 
25. června 2017
18:26

Jaká rizika může přinést nástup robotů v českých podnicích? Podle mnohých hrozí výrazné zvýšení nezaměstanosti. Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) však nesouhlasí. V rozhovoru pro web E15 uvedl, že robotizace je ten správný směr, kterým by se měly tuzemské firmy ubírat. 

Uplatnění roborů v pracovním procesu bude podle Bělobrádka velmi přínosné a ačkoliv robot může pracovat výrazně déle než člověk a obvykle vykazuje minimální chybovost práce, jedná se o záležitost, která ve vyspělých zemích nevedla ke zvyšování nezaměstnanosti. Tento proces prý naopak uvolní potenciál lidí k tomu, aby se uplatnili někde jinde. „Lidé, kteří prostě nebudou na lince, budou v těch zaměstnáních, která budou také potřeba, ty služby mohou být velmi široké. Chybí nám řemeslníci, lidé v cestovním ruchu, řidiči. Jejich potenciál se dá využít v jiných ekonomických sférách a využít k dalšímu rozvoji. Přinášejí významnou složku hospodářského růstu,“ říká předseda lidovců.

Zároveň však upozorňuje, že nejdříve se stát musí soustředit na to, aby byl dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří moderní technologie zvládnou ovládat. Klíčem k tomuto problému je podle Bělobrádka spolupráce školství a podnikatelského sektoru. Studenti by se neměli ve školách učit zastaralé věci. „Musí tam být bezprostřední kontakt, aby se učili aktuální věci a mohli hned nastupovat,“ říká a dodává, že je rovněž zapotřebí zvýšit financování školství a zařídit učitelům lepší platy. 

V rámci robotizace zůstává podle vicepremiéra i spoustu nezodpovězených otázek. Ať už se týkají toho, zda by roboti měli platit sociální a zdravotní pojištění, nebo jde třeba o genetické zásahy. Jako příklad uvedl Bělobrádek autonomní automobily.

Samy se budou řídit, budou nějak naprogramované. Kdo bude trestně-právně odpovědný za to, až někoho přejedou? Máme je programovat tak, že buď zabijí toho, co sedí v autě, nebo toho, koho přejedou? Na to nejsme připravení,“ uzavřel.

„Budoucnost technologií bude záviset na signálu.“ Celý rozhovor si přečtěte na webu E15

Video  Robotický den v Praze: Přístroje bojovaly mezi sebou.  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pravlast ( 26. června 2017 07:23 )

Roboty by musel k zabíjení někdo naprogramovat,ale pokud se dají přiběhlíci nazvat roboty,ti už jsou programovaní od základu a zemí odkud je sem nezodpovědní spolupachatelé přivážejí a dovolují jim vstup do zemí €U.

geza ( 25. června 2017 23:17 )

Vendík , to nevíš ?

barracuda.sro ( 25. června 2017 23:13 )

Černoprd.elníci( Kalousek, Bělobrádek atd.) byly ,jsou a budou největší dobytek v politice.

geza ( 25. června 2017 22:40 )

Lidi neblázněte , nevolte toho černo..... pořád !

geza ( 25. června 2017 22:37 )

Vendík , to nevíš ?

Zobrazit celou diskusi