Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lékárníci: Hrozí kolaps kvůli e-receptům, systém není připravený

Autor: vei - 
25. června 2017
09:49

V lednu může zkolabovat výdej léků. Budou povinně už jen na elektronický přepis. Lékárníci podle iDnes.cz varují, že systém není na tak velké změny připravený. Lékaři jich dnes touto formou předepisují asi pět procent, od nového roku jich má být až 90 procent. 

„Celá změna je absolutně nepřipravená. Pokud se projekt neodzkouší v zátěžových zkouškách se všemi lékárnami a všemi lékaři, hrozí, že dojde od ledna ke kolapsu výdeje léků,“ varoval pro iDnes.cz předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Na vyřízení e-receptů si navíc pacient bude muset počkat déle než pacient s běžným receptem. „Každý recept má svůj zvláštní kód, který je potřeba načíst z úložiště zvlášť. Čtečka přitom sejme kód častokrát až napotřetí,“ popsal praxi s e-recepty pražský lékárník Petr Krpálek.

Na vydání léků si bude muset počkat klient i v nemocničních lékárnách, kde jsou elektronické recepty mnohem rozšířenější.

Video  Paradox: Dítě bez rodiče k lékaři nemůže, pro léky ano!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

„Na odezvu ze systému čekáme někdy až půl minuty. Výdej léků se tak prodloužil a museli jsme posílit počet lékárníků,“ popsal novou praxi šéf lékárny v pražském IKEM Michal Hojný.

Podle ministerstva však žádné problémy se zavedením e-receptů nehrozí. Novou praxi hájí i Stání úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Není třeba testovat funkčnost ani zapojení, protože z 2600 lékáren je již 2109 do e-receptu zapojeno,“ sdělila mluvčí úřadu Lucie Přinesdomová. Nejvyšší kontrolní úřad přitom podle webu v květnu SÚKL kritizoval, že úložiště receptů stálo za posledních šest let zhruba 345 milionů korun, ale vydáno bylo jen 1,5 procenta e-receptů.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 25. června 2017 13:30 )

Je to jejich problém ! ! !

Zobrazit celou diskusi