Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Historická letadla se slétla do Roudnice. Podívejte se do kokpitu amerického bombardéru B-25

Autor: Jiří Vítek - 
25. června 2017
11:13

Dívku pózující na křídle dvojplošníku, americké i sovětské válečné letouny, špičkovou akrobacii Martina Šonky nebo seskok parašutisty z křídla větroně mohli vidět návštěvníci největší české přehlídky historických letadel Memorial Air Show v Roudnici nad Labem. Podívejte se na virtuální prohlídku kokpitů a velkou fotogalerii.

Letiště v Roudnici nad Labem nedaleko Prahy hostí každé dva roky historická letadla z celého světa. Letos byly k vidění stroje z USA, Švýcarska, Maďarska, Francie, Ruska a samozřejmě také z České republiky. Znalce zaujaly třeba cvičné dvojplošníky obou bojujících stran 2. světové války Bücker Bü-131 Jungmann a Boeing Stearman. Vystoupení druhého z nich okořenila dívka pózující na křídle během letu.

B-25 Mitchell - kokpit B-25 Mitchell - kokpit | Jiří Vítek

Největší lahůdkou leteckého dne byl zářivě lesklý americký střední bombardér North American B-25 Mitchell působící během války v Evropě i v Pacifiku. V naší virtuální prohlídce můžete nahlédnout do jeho kokpitu i pumovnice.

North American B-25 Mitchell - pumovnice North American B-25 Mitchell - pumovnice | Jiří Vítek

Milovníky adrenalinu nadchla akrobacie Martina Šonky, jednoho z nejlepších současných světových pilotů. Mistr Evropy a vicemistr světa opět startuje v aktuálním ročníku závodů Red Bull Air Race, kde momentálně drží druhé místo.

Bücker Bü-131 Jungmann Bücker Bü-131 Jungmann | Jiří Vítek

Akrobatické umění nepředváděl ale jen Martin Šonka. Uvolněnější, ale o to elegantnější vystoupení přinesla například trojice dvojplošníků Bücker Bü-131. Do kokpitu jednoho z nich můžete opět virtuálně nahlédnout.

Boeing Stearman Boeing Stearman | Jiří Vítek

Na leteckém dni byla k vidění i dopravní letadla. Vedle průletu moderního ATR-72 Českých aerolinií nebo armádního transportního letounu CASA C-295M to byl především poválečný sovětský Lisunov Li-2 v barvách maďarského dopravce Malev.

Dornier Do-28 Dornier Do-28 | Jiří Vítek

Zcela unikátní byl výstup parašutisty z kabiny větroně Let L-13 Blaník a jeho následný seskok z křídla. Nad sestupem na padáku doprovázeném kroužením letadla kolem se divákům tajil dech.

Největší letecká show u nás zaměřená na historická letadla pokračuje v Roudnici ještě v neděli 25. června 2017.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi