Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do dolu Bílina vtrhlo 140 lidí: Zastavili těžbu, na místo musela policie

Autor: ČTK, vei - 
24. června 2017
20:15

Severočeské doly přerušily kvůli aktivistům, kteří pronikli do lomu Bílina, těžbu. V dalších dnech vyčíslí škodu a představenstvo rozhodne o dalším postupu, řekl ČTK mluvčí společnosti Lukáš Kopecký. Asi 140 účastníků prvního českého klima kempu vniklo do lomu krátce poté, co ukončili klidný pochod k lomu ČSA.

„Byli jsme nuceni zastavit veškerý provoz, další kroky budou následovat. Samozřejmě nám vzniká škoda, kterou musíme vyčíslit, a představenstvo příští týden rozhodne, jak bude postupovat dál,“ řekl Kopecký. Těžbu společnost přerušila krátce po 14:00 a ještě v 18:15 v lomu byli jak aktivisté, tak policisté.

Jak vysoká škoda může být, ani to, zda ji Severočeské doly budou vymáhat po aktivistech, nechtěl Kopecký předjímat. Na lomu Bílina se za běžných okolností pracuje nonstop. Přerušení provozu bylo podle Kopeckého nevyhnutelné. „Podle báňských předpisů musíme v okamžiku, kdy vniknou nepovolané osoby do provozu, zastavit veškerou těžbu. V hornickém provozu panují vysoce přísné bezpečnostní předpisy. A tyto osoby tyto předpisy neznají. Riskují to, že může dojít k újmě na zdraví nebo na životě,“ dodal Kopecký.

Horníci jsou rozzlobení i kvůli uzavření dolu Paskov. 

Video  Důl Paskov končí, horník Karel má vztek: Je to podraz!  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Podle původních informací policie do lomu vniklo 70 lidí, později policie počet upřesnila na 140. Na hraně lomu jsou policejní autobusy, které zajištěné aktivisty budou převážet na policejní služebny.

Další aktivisté zamířili k elektrárně v Ledvicích u Teplic. Do areálu se ale dostat nepokusili, jen rozvinuli transparent.

Územní ekologické limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády premiéra Petra Pitharta v roce 1991. Limity zaručily městům a obcím, pod nimiž leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány, a jako těžbou nepřekročitelné linie měly chránit zbytky přírody i dopravní a technické infrastruktury severočeské hnědouhelné pánve.

Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) v říjnu 2015 rozhodl, že se posunou limity těžby na dole Bílina, a naopak u lomu ČSA, který sousedí s Horním Jiřetínem, zůstanou zachovány.

Zobrazit celou diskusi