Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jurečka hlásí z pole: „Sucho je katastrofální.“ Déšť už úrodu nezachrání

Autor: mah, ČTK - 
24. června 2017
13:32

Sucho silně zasáhlo 11 okresů především na jižní Moravě a ve středních Čechách. U některých plodin můžou výnosy klesnout i o více než polovinu obvyklé míry. Stát ale chce suchem postiženým zemědělcům pomoci. Konkrétní kroky ale budou jasné až s postupem žní za několik týdnů. Ve Višňovém na Znojemsku to prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka v sobotu navštívil Znojemsko, kde mu zemědělci ukázali situaci na polích. V obci Višňové s nimi debatoval o dalších krocích. „Následky sucha jsou intenzivní, propady výnosů jsou obrovské,“ uvedl Jurečka. Zmínil, že u některých plodin zemědělci na Znojemsku očekávají výnos kolem dvou tun z hektaru, standardně sklízejí mezi pěti až sedmi tunami. Přitom do porostů letos hodně investovali, protože ještě v dubnu vypadala situace před sklizní dobře. Pak ale přišlo velké sucho, které Znojemsko trápí pravidelně.

Zemědělci si dnes při diskusi s ministrem stěžovali na nedostatečnou podporu. Jurečka mluvil o tom, že resort plánuje jak krátkodobou výpomoc, tak dlouhodobé řešení. Tím má být například změna hospodaření s krajinou. „Jsou to věci, na kterých už dnes pracujeme, objevují se nové skutečnosti. Provádíme aktualizaci průzkumu půdy,“ uvedl Jurečka. Ministerstvo podle něj situaci bude dál sledovat. Je také možné, že se ještě zhorší, pokud dál nebude pršet. Konkrétní částku podpory dnes neuvedl. „Budeme dál dělat monitoring během dvou tří týdnů, uvidíme, jaká je kvalita, nejen výnos,“ uvedl Jurečka.

Podle soukromého zemědělce Bohumila Němce letos sucho výrazně postihlo sever Znojemska a jižní část Vysočiny. „Vyhnuly se nám skoro všechny bouřky. Hlavní plodiny jako pšenice ozimá a ječmen se budou za chvíli sklízet a už jsou tak postižené, že je ani déšť nezachrání,“ uvedl Němec. Podle něj je letošní rok jedním z nejhorších za posledních třicet let. Němec odhadl pokles úrody o 50 až 70 procent. Stát by podle něj měl zemědělcům škody kompenzovat nějakým systémovým řešením. Zmínil například fond těžko pojistitelných rizik. O fondu se mluví už dlouho, podle Jurečky by měl být připraven během dvou let.

Podle předsedy představenstva znojemské agrární komory Milana Ptáčka by měl stát letos suchým oblastem Znojemska poskytnout dotace. „U nás se to opakuje po dvou až pěti letech, jsme aridní oblast a srážky jsou minimální. Přijdeme místy až o 60 procent úrody, někde i o více,“ uvedl Ptáček.

Sucho postihlo zemědělce už předloni. Zemědělci a pěstitelé lesních dřevin podali 3665 žádostí o náhradu škody v celkové výši 1,26 miliardy Kč. Peníze dostali během loňského září a října.

Sucho začíná být v Česku stále zřetelnějším problémem, Češi by se proto měli například naučit lépe hospodařit s dešťovou vodou:

Ford Henry ( 24. června 2017 19:19 )

Jsem šokován. Jaká úroda? Dyť všechno zmrzlo už na jaře.

petr11 ( 24. června 2017 17:20 )

František Barák o boji se suchem: Češi by měli lépe hospodařit s dešťovou vodou.....pánové, vše prohospodařeno

pomoooc-hori ( 24. června 2017 16:25 )

Závislačko, kolik máš dioptrií? To máš z toho, že dřepíš celej den u compu.

naidka ( 24. června 2017 15:18 )

Určitě Jurečka stojí na poli? Mohla by to být tapeta.

vaber ( 24. června 2017 15:03 )

Řeky dnes nenapájí prameny , tečou jen díky vodě z přehrad nebo vodě vypouštěné lidmi jako odpadní voda , vlastně čerpaná spodní voda. Z hlediska planety se nestane nic mimořádného jen Evropa se promění na místo bez vody , jakých je na planetě mnoho. Nevím jestli někdo domýší co bude bez vody. Bez vody se se město za jeden den promění v páchnoucí žumpu a vzniknou epidemie. Nevyrostou potraviny, nepřipravíte si ani jídlo, nevyrobí se elektřina, zastaví se veškerá výroba potravin i ostatních výrobků ,prostě totální kolaps společnosti. Že jsou to nesmysly, to se nikdy nestane a někdo, třeba naše vláda se postará, ? Počkejte si ještě několik roků , oteplování planety se nezastaví. Kdysi se člověk mohl odstěhovat, ale dnes v přelidněném světě to není možné a Evropa je jedno z nejhustěji osídlených míst na světě, s obrovskou spotřebou vody a o to bude dopad tvrdší .

Zobrazit celou diskusi