Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stát vdově opakovaně sebral příspěvky na sirotky. Kvůli chybě v aplikaci

Autor: val - 
24. června 2017
10:43

Nejenže si vytrpěla peklo kvůli smrti manžela těsně před narozením syna, ještě musí válčit s úředním šimlem. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) opakovaně odnímala matce dvou dětí vdovský důchod, a to kvůli chybě elektronického systému, který nedokázal spárovat její „složku“ se složkou malého syna. Případu se ujala ombudsmanka.

Krátce před narozením syna zemřel ženě, která je podle zjištění Práva z Ústecka, manžel. Jejich dceři bylo tou dobou šest let. Matka potom tedy požádala o vdovský důchod a sirotčí důchod pro dceru a po narození chlapečka také o sirotčí důchod pro něj.

„Na vdovský důchod má nárok vdova po dobu jednoho roku od smrti manžela a poté v případě, že pečuje o nezaopatřené dítě. Stěžovatelka měla nezaopatřené děti dvě, takže podmínku splňovala a vdovský důchod jí byl i po uplynutí jednoho roku dál vyplácen, stejně jako sirotčí důchody oběma dětem,“ upřesnila Iva Hrazdílková, tisková mluvčí ombudsmanky Anny Šabatové. Podle Práva nyní činí její vdovský důchod 7500 korun, každé z dětí pak dostává zvlášť sirotčí důchod. 

Jako by toho ale nebylo dost, státní úřední aparát jí nachystal zapeklitou šlamastyku. Prvním znakem byl podle ombudsmanky už jen způsob vyplácení příspěvků. „Matce a dceři byly jejich důchody posílány na matčin bankovní účet, ale synův sirotčí důchod byl vyplácen formou složenky na jeho jméno. Podle ČSSZ to bylo způsobeno tím, že matka s dcerou podaly žádost současně a jsou vedeny ve společné složce, zatímco syn se narodil až po manželově smrti, je proto veden jako pohrobek v samostatné složce, kterou v systému nelze s matčinou sloučit,“ uvedla mluvčí.

Video  Ombudsmanka Šabatová: Stop parazitování na invalidech.  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Aplikace pochybila

Problémy naplno propukly, když starší dcera odmaturovala. Systém situaci vyhodnotil tak, že ukončila studia, tím pádem přestala být podle něj „nezaopatřená“, a tak odňal matce dávky. To, že pečuje ještě o malého syna, systém nerozpoznal. Peníze začaly ženě znovu chodit až poté, co doložila potvrzení o dceřině dalším studiu.

„Tato situace se pak v dalších obdobích pravidelně opakovala – stěžovatelce byl odnímán vdovský důchod s odůvodněním, že ČSSZ nemá potvrzení dcery o jejím pokračujícím studiu. Stěžovatelka vždy upozorňovala, že i bez potvrzení o studiu starší dcery stále splňuje podmínku péče o nezaopatřené dítě, protože má ještě mladšího syna,“ popsala Hrazdílková.

Úřad pochybení vysvětloval tím, že „sirotčí důchody pohrobků jsou evidovány v jiné aplikaci, jiným oddělením a že systém neumožňuje automaticky je spárovat s vdovskými a ostatními sirotčími důchody“.

„Považuji za nepřípustné, aby se rodiny s nezaopatřenými dětmi, významně závislé na pozůstalostních důchodech, dostávaly do tíživé sociální situace kvůli pochybením ČSSZ. Pozastavení vdovského či sirotčího důchodu třeba i jen na jeden měsíc může mít pro rodinu velmi negativní důsledky,“ upozornila Šabatová, která prý požádala ČSSZ o přijetí takových opatření, aby se podobné případy již nestávaly.

Video  Prezident Zeman kritizuje ombudsmanku Šabatovou.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 24. června 2017 11:54 )

90ti leté matce mého přítele taky stát ukrdl příspěvek (880 Kč).Ta paní si však svoji nepohyblivost nezavinila sama, může za to ruská ***, co si hraje na doktorku na odd. neurologie v Mostě. Hlavně, že mladí a zdraví cikáni mávají vesele průkazkami ZTP. Na ně a ne přivandrovalce peníze tento zas*raný stát má. Pryč s vládou kreténů.

Zobrazit celou diskusi