Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chovanec si chce došlápnout na hackery. Na boj s kyberzločiny žádá 67 mil.

Autor: mah, ČTK - 
24. června 2017
10:33

Ministerstvo vnitra chce posílit v boji s kybernetickou kriminalitou. Pomoci by měly nové posily, na které by ale ministerstvo potřebovalo 67 milionů korun z vládní rezervy. Ty by policii zaručily dostatek zdrojů na najmutí 62 dvou nových lidí tento rok a dalších 41 ten příští. V roce 2020 by se počítačové kriminalitě mělo věnovat 195 specialistů. Vyplývá to z materiálů pro pondělní jednání vlády.

Vyšetřování kybernetické kriminality má na starosti Národní centrála proti organizovanému zločinu, uvnitř které je speciální sekce zaměřená na tuto oblast. Kromě tohoto centrálního pracoviště jsou další oddělení v jednotlivých krajích, kde však není situace podle koncepce stejná.

„Ve většině případů nejsou zřízena specializovaná pracoviště pro oblast kybernetické kriminality, pouze v několika případech jsou zřízeny alespoň skupiny informační kriminality v rámci jiných problematik, například hospodářské. Převážně se zde však nachází pouze samostatní a nekoordinovaní specialisté,“ stojí v koncepci, kterou projedná vláda.

Kyberútoky se před časem dotkly mnoha zemí. Oběťmi byly i nemocnice:

Materiál chce situaci změnit, vyšetřování kybernetické kriminality by mělo mít jednotnou strukturu a nové specialisty by měla získat centrála i jednotlivé kraje. Koncepce odhaduje, že nábor nových posil, náklady na jejich mzdy a další běžné výdaje budou stát celkem přes 400 milionů korun.

Materiál počítá také s nákupem potřebné techniky a její pravidelnou obnovou, na což musí být každý rok připraveno minimálně 28 milionů korun. „Prostředí informačních technologií představuje dynamicky se rozvíjející oblast a majetek v podobě hardwarového a softwarového vybavení je nutné pravidelně obměňovat, aby byla zajištěna alespoň obdobná úroveň vybavení, kterým disponuje kriminální prostředí,“ píše se v koncepci.

Počet případů kybernetické kriminality v posledních letech neustále roste. Zatímco v roce 2011 policie evidovala 1502 trestných činů, loni to bylo 5344 případů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

auslak ( 24. června 2017 11:57 )

už začnou splácet dluh ?

agfor ( 24. června 2017 11:46 )

To si ještě málo nakrad ? Nebo to chce na dluhy svý debilní partaje.

Zobrazit celou diskusi